Befejeződtek a karbantartási munkálatok Vác-Alsóváros megállóhelyen

2022. március 31. csütörtök, 14.54
Vác-Alsóváros_2

Vác-Alsóváros is szerepel a vasúttársaság legforgalmasabb helyszíneit érintő „50 megújuló állomás” programjában. A megállóhelyen most új utasbeállókat, utastájékoztatási- és kamerarendszert telepítettek, továbbá a térvilágítást és a peronbútorokat is kicserélték.

A vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. Ennek érdekében Vác-Alsóváros megállóhelyen összesen nettó 277,5 millió forintos beruházásban valósultak meg karbantartási és felújítási munkálatok az elmúlt egy ében, a MÁV FKG és külső partnerek kivitelezésében.

Vác-Alsóváros_Nyiszter Tamás

A peronokon a régi padok és szemetesek helyére új peronbútorok kerültek, és megvalósult a térvilágítás cseréje is. A teljes utastájékoztató rendszert és a hangos utastájékoztatás is felújították, valamint új digitális tájékoztatótáblákat és hozzájuk tartozó órákat is kihelyeztek. A középperonon és a szélső peronon is két-két padokkal és világítással ellátott új utasbeállót helyeztek ki. A megállóhely biztonsága érdekében térfigyelő kamerákat telepítettek több helyre. Továbbá a peronra vezető lépcsők, lépcsőtető, és peron melletti betontkorláton is elvégezték a szükséges karbantartási munkálatokat. Vác-Alsóvárosra három új jegykiadó automata is kikerül még tavasszal, a kihelyezéshez szükséges előkészítést is most végezték el.

Vác-Alsóváros_Rétvári Bence

A főváros és Vác között a járvány előtti időszakban évi közel 3 millióan, de még 2020-ban és 2021-ben is több mint másfél millióan utaztak ezen a szakaszon, Vác-Alsóváros megállóhelyen pedig 4-500 ezer utas száll fel vagy le. Jól látszik, hogy a Budapest-Szob (70-es) vasútvonalnak az elővárosi közlekedésben fontos szerepe van, ezért a vonal szolgáltatásfejlesztéseit a vasúttársaság kiemelten kezeli. Tavaly tavasszal jelent meg az első, 600 ülőhellyel rendelkező KISS ezen a vonalon, ma már munkanapokon két vonat kivételével minden vonat emeletes motorvonatból, hétvégén pedig valamennyi elővárosi vonat KISS, illetve FLIRT-motorvonatból áll. A korszerű járművek forgalomba állásával jelentősen javult a menetrendszerűség, a menetrendi stabilitás a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon. Köszönhetően a KISS-ek lényegesen jobb menetdinamikájának, gyorsabb utascseréjének az állomási tartózkodási idők rövidültek.

Vác-Alsóváros_1