Az időutazás márpedig lehetséges: retró vonatokkal

Retró hétvége

Kipróbálná a 70-es, 80-as, 90-es évek meghatározó utazási élményét? Utazna ismét klasszikus, faburkolatú, lehúzható ablakos fülkés kocsival, vagy éppen forgatható ülésekkel rendelkező komfortkocsival? Akkor jó helyen jár!

Idén a népszerű balatoni vonalakon felül új helyszíneken, Hatvan és Pécs térségében is utazhatnak múltidéző vonatokkal. Ez alkalommal korabeli mozdonyok, és hozzá tartozó személykocsik állnak forgalomba, emellett megkóstolhatók az Utasellátó adott korszakra jellemző ételei és italai is.

A nagyobb szabású retró hétvégéken túl kisebb eseményekkel is készülünk, például egy-egy meghatározó járműtípus búcsúztatása céljából az utolsó utak meghirdetésével.

Retró naptár

Időpont

Esemény

Érintett vonalak

május 28-29.

Hatvani retró hétvége

Budapest – Eger,
Hatvan – Somoskőújfalu,
Hatvan – Szolnok,
Füzesabony – Eger,
Aszód – Balassagyarmat

július 16-17.

Balatoni retró hétvége

Budapest – Tapolca

augusztus 13-14.

Balatoni retró hétvége

Budapest – Tapolca

szeptember 17-18.

Pécsi retró hétvége

Pécs környéki vonalak

Javasoljuk, hogy váltson Retró Hatvani Napijegyet a programon való részvételhez! A kétnapos érvényességű napijegy korlátlan utazást biztosít azon vonalakon, melyeken a retró járművek közlekedni fognak.

Hatvani retró hétvége

Az idei év első retró hétvégéjét május utolsó hétvégéjén, 28-án és 29-én rendezzük meg. Ezúttal számos Hatvan környéki vasútvonalon közlekednek majd a régi idők vasúti hangulatát idéző, korhű szerelvények. A helyi személyvonatok mellett, néhány Agria InterRégió-on is retró összeállítással, korabeli gyorsvonati és InterCity szerelvényekkel, valamint a 90-es évek elejének kínálatát felvonultató retró étkezőkocsival találkozhatunk. Az új helyszínen, korábbi rendezvényeken nem látott típusok is megjelennek, például a V42-es Leó, valamint a BDVmot.

Az oldalon szereplő menetrendi táblázatok nem tartalmazzák az összes megállási helyet. A részletes menetrend elérhető a PDF formátumú menetrendben, az Elvira felületen vagy a MÁV alkalmazásban.

Hatvan–Somoskőújfalu személyvonatok

Retró hétvége

A Cserhát és a Mátra vonulatai közt húzódó vonalon forgalomba állnak majd a vonal múltját nagyban meghatározó dízelmozdonyok, Púpos, Szergej és Nohab is. A hozzájuk korban és megjelenésben is illő kocsikkal idézik fel a vonal régi hangulatát. A vonalnak korábban jelentős nemzetközi személyforgalma volt, itt közlekedett az Urpín határátlépő gyorsvonat. Erre emlékeztet majd a klasszikus 1. és 2. osztályú gyorsvonati kocsikból (A 19-80 és B 20-80), valamint szolgáltatás nélkül, ülőhelyes kocsiként közlekedő Utasellátó fekvőhelyes kocsiból (Bc 59-80) álló szerelvény, melyet szombaton a MÁV Rail Tours M61-es Nohab mozdonya, vasárnap pedig az M62 127-es retró festésű Szergej továbbítja. A hétvége folyamán szintén utasokat szállít a Bhv (20-07) kocsikból és BDdf (80-05) vezérlőkocsiból álló olajzöld ingaszerelvény Szergej, illetve Nohab mozdonyokkal. Emellett az M40 224-es Púpos egy By (20-17) és egy Bhv (20-07) kocsikból álló szerelvénnyel közlekedik majd.

Szombat

 retró menetrend1

retró menetrend2

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy az M61 001 helyett az M61 006 fog közlekedni szombaton és vasárnap is.
Vasárnap

retró menetrend3
 

retró menetrend4

Retró hétvége Retró hétvége Retró hétvége

Retró hétvége Retró hétvége Retró hétvége 

Agria InterRégió vonatok (Budapest-Keleti – Eger)

Retró hétvége

A korábbi évek sikere után visszatér a retró InterCity. A forgatható ülésekkel rendelkező komfortkocsi mellett a vonat a WRm 029-es étkezőkocsival közlekedik, melyben az Utasellátó különleges retró kínálatát próbálhatják ki Utasaink. A szerelvényben klasszikus faburkolatos kocsik (Bko 20-37, Bo 20-37, valamint ülőhelyes kocsiként közlekedő Bc 59-80 fekvőhelyes járművek) és egy poggyászkocsi (Dd 94-80) is található. A két retró szerelvény élén a nemrég felújított, korhű festésű V63 004-es (630 004) Gigant, a V43 1001 (431 001) és V43 1006-os (431 006) Szili mozdonyok egymást váltva lesznek láthatóak.

Szombat

IR menetrend1 

IR menetrend2

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy a V63 004 helyett várhatóan másik V63 fog közlekedni mindkét nap.
Vasárnap


IR menetrend3

IR menetrend4

Retró hétvége Retró hétvége Retró hétvége 

Retró hétvége Retró hétvége Retró hétvége 

Retró hétvége Retró hétvége Retró hétvége

  S820-as személyvonatok (Hatvan–Szolnok)

Retró hétvége

A 82-es  vonalon a classic Bhv kocsikból álló szerelvény mellett egy olyan járműtípus is megjelenik, amely korábbi retró hétvégén még nem szerepelt: a Hernyó, azaz a BDV motorvonat.

Retró hétvége

Retró hétvége

Az 5758-as vonat kizárólag szombaton, az 5729-es vonat csak vasárnap közlekedik retró szerelvénnyel.

Füzesabony–Eger személyvonatok

Retró hétvége

Az idén 150 éves vasútvonalon, az Agria InterRégió vonatok mellett, a helyi személyvonatokon is forgalomba áll retró szerelvény. A MÁV Rail Tours V42 527-es Leó villanymozdonya közlekedik majd két Bhv (20-07) és egy BDbh (82-28) kocsival.

fuzesabony_menetrend_1

fuzesabony_menetrend_2

S780-as személyvonatok (Aszód–Balassagyarmat)

Retró hétvége

A környék vasúti közlekedésének egyik jelenleg is meghatározó típusa, a Bzmot is közlekedik a hétvége alkalmával, retró festésben, két hozzáillő mellékkocsival.

s780 menetrend1

s780 menetrend2

Retró Hatvani Napijegy

A Retró Hatvani Napijegy az alábbi vonalakon, vonalszakaszokon érvényes: 

  • Budapest – Füzesabony (80) 
  • Füzesabony – Eger (87a) 
  • Hatvan – Somoskőújfalu (81) 
  • Hatvan – Szolnok (82) 
  • Aszód – Balassagyarmat (78) 

A napijegy az egész hétvége alatt érvényes, 2022. május 28. 00:00-tól  - 2022. május 29. 23:59-ig. A Retró Hatvani Napijegy ára egységesen 4990 forint. A Retró Hatvani Napijegy megváltható pénztárainkban, valamint a MÁV app-ban és jegyautomatáinkban a „Térségi és városi jegyek” menüpontban is elérhető lesz. A napijegyhez meg kell váltani a felárakat (MÁV-START esetén a kocsiosztály-különbözetet is), amennyiben az utas olyan járatot vesz igénybe, amelyre a felárváltás kötelező (pl. Tokaj InterCity). Az Agria InterRégió járatok (beleértve a retró IC szerelvényt) felár váltása nélkül vehetőek igénybe.

Retró hétvégék

Retro hétvége

A balatoni, valamint Pécs környéki retró hétvégék tervezése folyamatban van, a részletes programot az eseményt megelőző hónapokban tesszük közzé.

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon Retró hétvége étlapja3.32 MB2022.05.25.