Szerződést kötött a MÁV-START a Talent motorvonatok karbantartásáról és felújításáról

2019. április 17. szerda, 09.29

MÁV-START Talent 425 látványterv

Budapest, 2019. április 17. – A MÁV-START által üzemeltetett tíz Bombardier Talent motorvonat jelenleg 30-40 százalékos rendelkezésre állással közlekedik, azaz a többségük rendszerint áll a szervizigény miatt. Ennek a helyzetnek a javítása és hosszú távú megoldása a vasúttársaság számára kiemelten fontos. Első lépésként a MÁV-START, a MÁV Vagon és az ÖBB két évre szóló szerződést kötött, hogy a Talentek főjavítása, konstrukciós hibáinak megszűntetése, valamint gazdaságos és hatékony fenntartása mielőbb rendeződjön.

A Talent motorvonatokat jelenleg a Győr és Bécs közötti euregiós közlekedésben használja a vasúttársaság, azonban az eredeti járműkonstrukciós hibák miatt alacsony szintű a rendelkezésre állásuk, tízből csak 3-4-et tudnak folyamatosan forgalomban tartani. Az április közepén életbe lépő megállapodásnak köszönhetően mind a tíz Talent átesik a szükséges kötelező nagyjavításon, így az üzemképességük jelentősen javul, jövő év végére a 80-90 százalékot is elérheti. (A kedvelt és megbízhatóságukról híres FLIRT motorvonatoké 95 százalék körüli). Emellett a flotta tagjai kívül-belül is megújulnak, a FLIRT típusokhoz hasonló, kék-fehér-sárga festést kapnak.

MÁV-START Talent 01

Előzmény:

A 2006-os kormányzati döntés következtében kerültek a vasúttársasághoz a Talentek, amelyek nagy költségek árán is csak viszonylag alacsonyabb üzemképességgel tudtak üzemelni az elmúlt bő tíz év során. A 2012. január és 2017. augusztus közötti időszak üzemképes darabszáma hektikusan, 3 és 8 darab között változott a járműkonstrukciós hibák miatt. A különböző műszaki problémák miatt a gyártóval a járművek tulajdonosaként a MÁV jelenleg is perben áll.

MÁV-START Talent 02

Mostanra a tíz darabos sorozatból hat jármű futásteljesítménye is elérte az előírt másfél millió kilométeres értéket, így ezek a járművek (újra)forgalomba állítására a kötelező nagyjavítást követően lesz lehetőség.

Jelenleg három-négy darab jármű üzemeltethető, így akár egy meghibásodás is jelentősen befolyásolhatja a forgalomba állítható járművek számát. A MÁV-START a Talentek üzemeltetésének érdekében a költségtérítési keretösszeg figyelembevételével finanszírozható megoldás biztosításában érdekelt, és annak lehetőségei mellett kívánja a motorvonatok üzemeltetését biztosítani.

 

MÁV Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Telefon: (06-1) 511-3186 l  E-mail: sajto [KUKAC] mav.hu l www.mavcsoport.hu