Újraindult a forgalom a csisztapusztai vonalon

2021. július 1. csütörtök, 15.25
A kisvasút a gyógyturizmust is szolgálja
Balatonfenyvesi kisvasút

Közel két évtizedes forgalomszünetelés után július 1-jétől ismét járnak a vonatok a Balatonfenyvesi kisvasút csisztai vonalán. A kedvelt gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon a pályát teljes hosszában újjáépíttette a MÁV, így a Balatontól egész évben kellemes vonatozással közelíthető meg a híres buzsáki pihenőhely. A kisvasút és a fürdőhely együttesen a térség turisztikai kínálatában új lehetőségeket nyit meg, hiszen minden évszakban színvonalas kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút turisztikai jelentőségű Imremajor és Csisztafürdő közötti mintegy 8 kilométeres pályaszakaszán 2002. óta szünetelt a forgalom, a vonal újraindításáról 2019-ben döntöttek. A felújítás 2020 tavaszán a régi pálya megmaradt részeinek elbontásával és a növényzet eltávolításával kezdődött. A nyomvonalon lényegében teljesen új vasúti pályát kellett építeni a hozzá tartozó létesítményekkel, műtárgyakkal, útátjárókkal együtt. Az Imremajor–Csisztafürdő szakaszon a Táskai elágazásnál forgalmi kitérő épült, a csisztai végállomáson pedig új magasperon fogadja az utasokat, ahol kényelmesen lehet fel- és leszállni a hosszabb szerelvényekről is. A vonalon az engedélyezett sebesség 25 km/h, a vonatok menetideje Balatonfenyves és Csisztafürdő között 35 perc.

Kerékgyártó József

Az átadó ünnepségen Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója kiemelte, hogy az elmúlt években a MÁV a balatonfenyvesi hálózat mindkét vonalát felújította. Az eddig is folyamatosan üzemelő somogyszentpáli vonalon 2018-ban és 2019-ben összesen 2,3 kilométeren építették át a vágányokat, hét vasúti átjárót és egy hidat újítottak fel, továbbá a balatonfenyvesi végállomás három deltavágányát és négy váltóját is korszerűsítették. Erre a Kormány 2016-os keskeny-nyomközű vasutak fejlesztését előirányzó döntésével 433 millió forintos összeget biztosított, melyet a vasúttársaság további 41 millió forinttal saját forrásból egészített ki. A másik, közel két évtizede lezárt, Csisztafürdőre vezető vonal teljes felújítása 2,1 milliárd forint támogatásból valósul meg. A most átadott, korszerű technológiával épült szakaszon jelentős utasforgalomra számítanak egész évben.

Móring József Attila

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője beszámolt arról, hogy a térség komplex fejlesztési terve három részből, három lábon áll. Csisztafürdő fürdőbővítésének tervezése folyamatban van, a Fonyódról Csisztára vezető kerékpárút kivitelezése pedig még idén megkezdődik. Ennek a háromlábú széknek az első lábát most megfaragtuk, a kisvasút ezen szakaszának átépítése elkészült, hosszú évek után újra vonaton utazhatunk Csisztafürdőig. Itt azonban nem állunk meg, további fejlesztési tervek is folyamatban vannak a térséget érintően, hogy a Balaton ezen régiója ne csak a nyári szezonban, hanem egész évben nyitva álljon és változatos programokat kínáljon az ide látogatóknak.

Petényi Mirkó

„Ha elmegyünk Csisztafürdőre a kisvasúttal és ott elkezdünk túrázni, kerékpározni, akkor egy komplex aktív és ökoturisztikai élményben lehet részünk.” – monda Petényi Mirkó az Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója.

Háttérinformációk

Az 1950-től eredetileg gazdasági vasútnak épült vonalon mára a személyszállítás az egyeduralkodó: nyáron igen jelentős a balatoni kirándulóforgalom, de a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a kisvonatok jelentik. Csisztafürdő az újjáépített vonalon lényegesen gyorsabban válik elérhetővé a Balaton-partról, mint közúton, és utazás közben az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek, a kisvonatozás kellemes kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Évről évre népszerűbb a keskeny-nyomtávú vonal: 2018-ban 42 ezren, 2019-ben 46 ezren, 2020-ban a járvány ellenére közel 45 ezren utaztak.

A járatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest 25 százalékkal olcsóbban lehet jegyet váltani. A tavaly bevezetett Balaton24 és Balaton72, illetve az idén új Balaton24/72 Duo napijegyekkel is lehet utazni a kisvasúton, ezáltal is élénken bekapcsolódik a tópart turisztikai célú közlekedési kiszolgálásába.

A csisztai vonalon a fürdő nyitva tartásához igazodva járnak a vonatok: Balatonfenyvesről 8:50 és 18:50 között, Csisztafürdőről 9:35 és 19:35 között 2 óránként indulnak. A somogyszentpáli vonalon hajnaltól estig ugyancsak 6 vonatpár közlekedik, kiszolgálva ezzel a hivatásforgalmat (munkába, iskolába járást) is. Az imremajori Hunyadi udvarban csütörtökön és vasárnap kitelepülő kézműves piacra nagyon sok látogató vonattal megy ki, ez az úti cél mostantól kétszer annyi járattal érhető el.

A kisvasút részletes menetrendje elérhető itt.

Balatonfenyvesi kisvasút