Forgalomba állt a MÁV-START teljes KISS flottája

2023. február 25. szombat, 10.56

Mind a 40 KISS forgalomba állt, ezzel teljessé vált a MÁV-START emeletes motorvonat-flottája. A korszerű járművek a budapesti agglomerációból ingázók mindennapjainak meghatározó szereplőivé váltak. Emellett nem csak az elővárosi vonalakon utazók élvezhetik az emeletes motorvonatok nyújtotta szolgáltatást, hiszen akár Hegyeshalomig, hétvégén pedig Nyíregyházáig is lehet utazni ezeken a vonatokon, nyáron pedig a Balatonra is több tízezer utast szállítottak. A MÁV-START különleges utazással ünnepelte ezt a fontos mérföldkövet. Európában egyedülálló módon, Magyarországon nyílt először lehetőség arra, hogy három összekapcsolt – összesen 467,7 méter hosszú – KISS szerelvény 1200 utassal a fedélzeten útnak induljon.

A MÁV-START 2017 áprilisában kötött keretmegállapodást 40 darab KISS emeletes motorvonat beszerzésére, a járműveket jelentős hazai hozzáadott érték mellett a Stadler Bussnang AG szállította le. A motorvonatok egy részének végszerelése Magyarországon valósult meg, míg a forgóvázak összeszerelését teljes egészében a Stadler szolnoki üzemében magyar munkatársak végezték.

Indul az ünnepi KISS motorvonat a Nyugati pályaudvarról

Az első KISS 2020 márciusában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet, de a pandémia közel fél évre kényszerpihenőre küldte az emeletes motorvonatokat. Végül 2020 augusztus végétől kezdhettek újra közlekedni, azóta folyamatosan álltak forgalomba az új szerelvények.

Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató, MÁV Zrt.

Ma már mind a 40 szállítja az utasokat. Jelenleg napi szinten közlekednek emeletes motorvonatok a Budapest–Cegléd–Szolnok, a Budapest–Újszász–Szolnok, a Budapest–Esztergom, a Budapest–Vác–Szob, Budapest–Győr–Hegyeshalom és a Budapest–Hatvan–Gyöngyös/Eger vonalon, valamint hétvégente Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza között egyes sebesvonatokban is jár KISS szerelvény. Először 2021 nyarán a Balatonra is közlekedtek KISS motorvonatok az ország több pontjáról. A pozitív fogadtatásukra tekintettel 2022-ben újra visszatértek az emeletes szerelvények a tó partjára, egyes járatokban már dupla motorvonat közlekedett. 2022-ben 53 ezer utas választotta a Balatonhoz az emeletes járműveket. Az ideifőszezonban is találkozhatnak velük a nyaralni indulók a magyar tenger déli partján. A KISS motorvonatok forgalomba állásuk óta 8 850 970 kilométert teljesítettek.

Dr. Mosóczi László vezérigazgató, MÁV-START Zrt.

Az új járművek nagyon népszerűek az utazóközönség körében, többen családi programokat szerveznek a motorvonatok kipróbálására. A légkondicionált és tágas utastérben a két szinten összesen 600 ülőhely van, négy mosdó – ebből az egyik akadálymentesített – áll az utasok rendelkezésére. Az oldalanként 12 ajtó gyorsabb utascserét tesz lehetővé. A kocsikban a kor követelményeinek megfelelő kamera- és utastájékoztató-, valamint ülőhelyfoglaltságat mutató rendszer, WIFI, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is megtalálhatóak. A multifunkciós terekben pedig 4 kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható.

Dr. Homolya Róbert, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

Az emeletes motorvonatok számos vonalon hagyományos szerelvényeket váltanak ki, ezeken a vonalakon jobb menetrendszerűséget eredményeznek kedvezőbb menetdinamikájuk miatt. A modern motorvonatok (KISS és FLIRT) forgalomba állítása hozzájárul a nagyobb férőhely-kapacitáshoz, a zsúfoltság csökkenéséhez, ezáltal növekszik az utaskomfort és javul az utazási élmény, a korszerű motorvonatokkal csendesebb közlekedést biztosítunk utasaink számára, emellett a járművek kedvezőbb energiafelhasználásának köszönhetően hozzájárulnak a környezetbarát, zöld közlekedéshez is.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igezgatóság