Gyermekrajz-pályázat

rajz_fejlec.jpg

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajz-pályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés. Rajzolj, pályázz és nyerj!

BŐVEBBEN

A VÁLASZTHATÓ TÉMÁK között 10 közlekedési helyzetet mutatunk be, ezek közül válassz egyet, amelyet szívesen lerajzolnál. Ha elkészültél, a rajzról fotót kell készíteni (maximum 5 MB, JPG vagy PDF formátumban), amelyet a JELENTKEZÉS oldalon lehet feltölteni.

Beküldési határidő: 2024. május 26.

VÁLASZTHATÓ TÉMÁK

A választható témák között 10 közlekedési helyzetet mutatunk be, ezek közül válassz egyet, amelyet szívesen lerajzolnál. Figyelj jól a kérdésekre és válaszokra, ezek is segíthetnek a rajz tervezésénél. A pályázatra csak egy rajzzal jelentkezhetsz!

BŐVEBBEN

Válassz ki az alábbi 10 közlekedési helyzet közül egyet, amit szívesen lerajzolnál!

Figyelj jól a kérdésekre és válaszokra, ezek is segíthetnek a rajz tervezésénél! A pályázatra csak egy rajzzal jelentkezhetsz.

 

1. Olyan helyen is átkelhetsz a síneken, ahol nincs vasúti átjáró?

Válasz: nem, csak kijelölt vasúti átjáróban lehet átmenni a síneken.

Rajzold le, hogy néz ki egy vasúti átjáró fénysorompóval és sorompóval!

 

2. Mit jelent a fénysorompón a felváltva villogó piros fény?

Válasz: a fénysorompó felváltva villogó piros fénye azt jelenti, hogy nem szabad átmenni a síneken, mert jön a vonat.

Rajzolj le egy vasúti átjárót, amikor a fénysorompó tilos jelzést mutat! Mit csinálnak a gyalogosok, bicajosok és az autósok?

 

3. Mit jelent a fénysorompón a villogó fehér fény?

Válasz: a fénysorompó fehér villogó fénye azt jelenti, hogy a berendezés működik. Miután mindkét irányban alaposan körülnéztél, és meggyőződtél róla hogy nem jön a vonat, átkelhetsz a síneken.

Rajzolj le egy vasúti átjárót, amikor a fénysorompó fehér jelzést mutat! Mit csinálnak a gyalogosok, bicajosok és az autósok?

 

4. Mit jelent, ha teljesen sötét a fénysorompó? Ilyenkor átmehetsz?

Válasz: ha a fénysorompó teljesen sötét, az azt jelenti, hogy elromlott. Ilyenkor nagyon óvatosan, miután mindkét irányban alaposan körülnéztél, és meggyőződtél róla hogy nem jön a vonat, átkelhetsz a síneken.

Rajzolj le egy vasúti átjárót, amikor a fénysorompó teljesen sötét! Mit csinálnak a gyalogosok, bicajosok és az autósok? És mit csinál a szerelő a fénysorompóval?

 

5. Ha vasúti átjáró felé sétálsz vagy biciklizel, hogyan kelhetsz át?

Válasz: ha nincs fénysorompó, nagyon óvatosan, miután mindkét irányba alaposan körülnéztél, és meggyőződtél róla hogy nem jön a vonat, átkelhetsz a síneken.

Rajzolj le egy vasúti átjárót, amelyen gyalogosok és biciklisek kelnek át!

 

6. Hogyan kell átkelni gyalogosan, kerékpárral vagy rollerrel a labirintushoz hasonló korláttal védett vasúti átjáróban? Ki szabad kerülni?

Válasz: a vasúti átjáró mellett a gyalogosok, kerékpárosok és rolleresek számára elhelyezett labirintkorlát kialakítása olyan, hogy aki átsétál rajta, kénytelen mindkét irányba körülnézni, hogy nem jön-e a vonat. A labirintkorlátot soha nem szabad kikerülni.

Rajzolj le egy gyalogost vagy kerékpárost vagy rollerest, ahogy épp átmegy egy labirintkorláton!

 

7. Biztonságos átmenni úgy a vasúti síneken, hogy közben zenét hallgatsz vagy a telefonodat nyomkodod?

Válasz: nem szabad közlekedés közben fülhallgatót használni, vagy a telefont nyomkodni, mert ez elvonja a figyelmet a veszélyekről.

Rajzolj le egy gyereket, aki a vasúti átjáró előtt leveszi a fejhallgatót, vagy beteszi a zsebébe a telefont!

 

8. Mit kell tenned, ha az átjáróban egy bajbajutott embert vagy elakadt autót látsz?

Válasz: ha egy vasúti átjáróban bajbajutott embert vagy elakadt autót látsz, azonnal hívd a 112-es segélyhívó vonalat, és próbáld elmondani, hogy melyik környéken vagy.

Rajzolj le egy vasúti átjáróban elakadt autót és egy gyereket, aki hívja a 112-es segélyhívót!

 

9. Ha a szüleid a tilos jelzés ellenére akarnak átmenni a vasúti átjárón, mit kell tenned?

Válasz: ha a szüleid a tilos jelzés ellenére akarnak átmenni a vasúti átjárón, szólj rájuk, hogy ez tilos és életveszélyes!

Rajzold le, ahogy egy gyerek rászól a szüleire a vasúti átjáróban, mert a tilos jelzés ellenére át akarnak menni a síneken!

 

10. Mit teszel, ha kétvágányú vasúti pályán az egyik vágányon elhaladó vonat után nem nyílik a sorompó, és melletted álló gyalogosok elindulnak az átjáró felé?

Válasz: kétvágányú vasúti pályán, ha elhaladt a vonat, minden esetben meg kell győződni arról, hogy a másik irányból nem érkezik-e egy másik vonat. Ameddig a fénysorompó pirosan villog és ameddig a sorompó nem nyílik fel, tilos átkelni a síneken! Ha valaki ennek ellenére mégis elindul az átjáró felé, azt figyelmeztetni kell a veszélyre.

Rajzold le, ahogy egy kétvágányú vasúti átjáróban mindkét irányból érkezik a vonat, ezért figyelmeztetni kell az elinduló gyalogosokat a veszélyre!

 

Jó alkotást kívánunk! Jól jegyezd meg a válaszokban leírt szabályokat, és mondd el másoknak is, ezzel segítesz megelőzni a baleseteket! 

KORCSOPORTOK

rajz_korcsoportok.jpg

 

BŐVEBBEN

Az iskolásoknak szóló rajzpályázaton két kategóriát hirdetünk, hogy a kicsik és a nagyobbak is ugyanolyan esélyekkel indulhassanak:

Mini (7-10 éves) 

Junior (11-15 éves) 

Mindkét kategóriában a MÁV és az ORFK-OBB kommunikációs, marketing és közlekedésrendészeti szakembereiből álló zsűri dönt az 1-2-3. helyezésekről. A rajzok értékelése során a zsűri a pályamű összképe mellett figyelembe veszi a kreativitást, a kiválasztott közlekedési helyzet megjelenítésének pontosságát és a balesetmegelőzési üzenet hatékonyságát is.

NYEREMÉNYEK

rajz_nyeremeny.jpg

 Az értékes és izgalmas nyereményekért mindkét kategóriában hirdetünk első, második és harmadik helyezettet. A beküldött rajzok közül mindkét korcsoportban egyet a zsűri különdíjban részesít!  

 

BŐVEBBEN

1. helyezett (mindkét kategóriában)

Akár a Mini, akár a Junior kategóriában indulsz, ha nyersz, a Gyermekvasúton ünnepelheted a szülinapodat, egy 20 fős, feldíszített különkocsiban (Hűvösvölgy – Széchenyihegy – Hűvösvölgy)! A bulihoz pogácsát és innivalót is biztosítunk! A Széchenyihegyen akár programot is szervezhettek, hiszen a különkocsit egy később visszainduló szerelvényre is rá tudjuk kapcsolni. A különleges élmény mellett egy LEGO rendőrségi bázis és egy MÁV-VOLÁN-csoport társasjáték is az ajándékod lesz!

2. helyezett

A Mini kategória második helyezettjének nyereménye egy tablet és egy hátizsák, amely meglepetés ajándékokat rejt.

A Junior kategória második helyezettje egy okosórával és egy meglepetés ajándékokat rejtő hátizsákkal lesz gazdagabb.

3. helyezett (mindkét kategóriában)

A Mini és a Junior kategória harmadik helyezettje családi belépőt nyer a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahol a nagyközönség számára nem, vagy csak különleges alkalmak során látogatható helyeket is megtekinthetnek. Mindkét kategória harmadik helyezettje meglepetés ajándékokkal teli hátizsákot is kap.

KÜLÖNDÍJ

A különdíj mindkét kategóriában egy LEGO rendőrségi bázis és egy családi jegy a Széchenyi-hegyi Gyermekvasútra, ahol különböző kulisszatitkokat is megismerhet a nyertes, és olyan helyeket is megtekinthet családjával, amelyek a nagyközönség számára nem, vagy csak különleges alkalmak során nyílnak meg. Ezen kívül egy meglepetés ajándékokkal teli hátizsákkal lesz gazdagabb.


Díjátadó ünnepség: 2024. június 14. (Budapest)

A nyerteseket a további részletekről email-ben értesítjük!

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

BŐVEBBEN

 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A MÁV Zrt. és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (a továbbiakban: ORFK-OBB) közös gyermekrajz-pályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés. A pályázat során a jelentkezők adatait kizárólag a MÁV Zrt. kezeli, az ORFK-OBB a felhívás népszerűsítésében és a nyeremények biztosításában vesz részt.

Jelen pályázati felhívás a MÁV Zrt. és az ORFK-OBB által meghirdetett „MÁV és ORFK-OBB Gyermekrajz-pályázat iskolásoknak” elnevezésű pályázatra (a továbbiakban: Pályázat) vonatkozik.

1) A Pályázat szervezője

MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság Székhely: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60. Cégjegyzékszám: 01-10-042272

Cégbíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága Adószáma: 10856417-2-44 E-mail: kig [KUKAC] mav.hu

(a továbbiakban: Szervező).

RAJZOLJ, PÁLYÁZZ ÉS NYERJ!

2) A rajzot készítő és beküldő kiskorú gyermek és szülője/törvényes képviselője (a továbbiakban: Pályázó) a rajz beküldése során a https://www.mavcsoport.hu/gyermekrajzpalyazat honlapon található űrlapon kifejezett nyilatkozattal elfogadja és magára nézve kötelezőnek ismeri el a jelen Pályázati felhívást, valamint tudomásul veszi az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

3) A Pályázaton való részvételhez mindkét korcsoportban szükséges a kiskorú gyermek szülőjének/törvényes képviselőjének kifejezett hozzájárulása, hogy 15 éven aluli gyermeke részt vegyen a Pályázaton.

4) Válassz ki az alábbi 10 közlekedési helyzet közül egyet, amit szívesen lerajzolnál!

Figyelj jól a kérdésekre és válaszokra, ezek is segíthetnek a rajz tervezésénél! A pályázatra csak egy rajzzal jelentkezhetsz.

1. Olyan helyen is átkelhetsz a síneken, ahol nincs vasúti átjáró?

Válasz: nem, csak kijelölt vasúti átjáróban lehet átmenni a síneken.

Rajzold le, hogy néz ki egy vasúti átjáró fénysorompóval és sorompóval!

2. Mit jelent a fénysorompón a felváltva villogó piros fény?

Válasz: a fénysorompó felváltva villogó piros fénye azt jelenti, hogy nem szabad átmenni a síneken, mert jön a vonat.

Rajzolj le egy vasúti átjárót, amikor a fénysorompó tilos jelzést mutat! Mit csinálnak a gyalogosok, bicajosok és az autósok?

3. Mit jelent a fénysorompón a villogó fehér fény?

Válasz: a fénysorompó fehér villogó fénye azt jelenti, hogy a berendezés működik. Miután mindkét irányban alaposan körülnéztél, és meggyőződtél róla hogy nem jön a vonat, átkelhetsz a síneken.

Rajzolj le egy vasúti átjárót, amikor a fénysorompó fehér jelzést mutat! Mit csinálnak a gyalogosok, bicajosok és az autósok?

4. Mit jelent, ha teljesen sötét a fénysorompó? Ilyenkor átmehetsz? 2

Válasz: ha a fénysorompó teljesen sötét, az azt jelenti, hogy elromlott. Ilyenkor nagyon óvatosan, miután mindkét irányban alaposan körülnéztél, és meggyőződtél róla hogy nem jön a vonat, átkelhetsz a síneken.

Rajzolj le egy vasúti átjárót, amikor a fénysorompó teljesen sötét! Mit csinálnak a gyalogosok, bicajosok és az autósok? És mit csinál a szerelő a fénysorompóval?

5. Ha vasúti átjáró felé sétálsz vagy biciklizel, hogyan kelhetsz át?

Válasz: ha nincs fénysorompó, nagyon óvatosan, miután mindkét irányba alaposan körülnéztél, és meggyőződtél róla hogy nem jön a vonat, átkelhetsz a síneken.

Rajzolj le egy vasúti átjárót, amelyen gyalogosok és biciklisek kelnek át!

6. Hogyan kell átkelni gyalogosan, kerékpárral vagy rollerrel a labirintushoz hasonló korláttal védett vasúti átjáróban? Ki szabad kerülni?

Válasz: a vasúti átjáró mellett a gyalogosok, kerékpárosok és rolleresek számára elhelyezett labirintkorlát kialakítása olyan, hogy aki átsétál rajta, kénytelen mindkét irányba körülnézni, hogy nem jön-e a vonat. A labirintkorlátot soha nem szabad kikerülni.

Rajzolj le egy gyalogost vagy kerékpárost vagy rollerest, ahogy épp átmegy egy labirintkorláton!

7. Biztonságos átmenni úgy a vasúti síneken, hogy közben zenét hallgatsz vagy a telefonodat nyomkodod?

Válasz: nem szabad közlekedés közben fülhallgatót használni, vagy a telefont nyomkodni, mert ez elvonja a figyelmet a veszélyekről.

Rajzolj le egy gyereket, aki a vasúti átjáró előtt leveszi a fejhallgatót, vagy beteszi a zsebébe a telefont!

8. Mit kell tenned, ha az átjáróban egy bajbajutott embert vagy elakadt autót látsz?

Válasz: ha egy vasúti átjáróban bajbajutott embert vagy elakadt autót látsz, azonnal hívd a 112-es segélyhívó vonalat, és próbáld elmondani, hogy melyik környéken vagy.

Rajzolj le egy vasúti átjáróban elakadt autót és egy gyereket, aki hívja a 112-es segélyhívót!

9. Ha a szüleid a tilos jelzés ellenére akarnak átmenni a vasúti átjárón, mit kell tenned?

Válasz: ha a szüleid a tilos jelzés ellenére akarnak átmenni a vasúti átjárón, szólj rájuk, hogy ez tilos és életveszélyes!

Rajzold le, ahogy egy gyerek rászól a szüleire a vasúti átjáróban, mert a tilos jelzés ellenére át akarnak menni a síneken!

10. Mit teszel, ha kétvágányú vasúti pályán az egyik vágányon elhaladó vonat után nem nyílik a sorompó, és melletted álló gyalogosok elindulnak az átjáró felé?

Válasz: kétvágányú vasúti pályán, ha elhaladt a vonat, minden esetben meg kell győződni arról, hogy a másik irányból nem érkezik-e egy másik vonat. Ameddig a fénysorompó pirosan villog és ameddig a sorompó nem nyílik fel, tilos átkelni a síneken! Ha valaki ennek ellenére mégis elindul az átjáró felé, azt figyelmeztetni kell a veszélyre.

Rajzold le, ahogy egy kétvágányú vasúti átjáróban mindkét irányból érkezik a vonat, ezért figyelmeztetni kell az elinduló gyalogosokat a veszélyre!

Jó alkotást kívánunk! Jól jegyezd meg a válaszokban leírt szabályokat, és mondd el másoknak is, ezzel segítesz megelőzni a baleseteket!

 

5) A Pályázaton két kategóriát hirdetünk

Mini (7-10 éves)

Junior (11-15 éves)

 

6) Beküldési határidő: 2024. május 26. (vasárnap)

 

7) A rajzról készített fotó maximum 5 MB méretű lehet, JPG vagy PDF formátumban.

 

8) A rajz fájlneve a következő adatokat tartalmazza ékezetes betűkkel írva:

CSALÁDNÉV_KERESZTNÉV_Arajzrövidcíme

 

9) Egyéb részvételi feltételek, szerzői jogok

A Pályázó a rajz beküldése során továbbá tudomásul veszi, hogy az általa beküldött rajz alapján fennálló szerzői jogvédelem alatt álló szellemi termék felhasználásának jogát a MÁV Zrt. mint szervező részére ingyenesen átengedi.

A Szervező jogosult a pályaművek (gyermekrajzok) nyilvánosságra hozatalára internetes felület, reklám, PR tevékenység stb. keretében.

A Szervező jogosult ezen kívül még a díjátadón a résztvevőkről készült fotók cikkekben való megjelentetésére. A díjtáadással összefüggésben végzett adatkezelésről a díjátadóra meghívott nyertes pályázók külön adatkezelési tájékoztatást kapnak.

A pályázat benyújtásával a Pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a Szervező a pályaműről (gyermekrajzról) készült reprodukciót akár könyv alakban, akár elektronikus formában többszörözze, valamint megjelentesse és ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot biztosít a pályázó, neve feltüntetése mellett. A fent megnevezett megjelenésekért külön díjazásra nem tarthat igényt a pályázó.

A Pályázó által megadott elérhetőségeket a Szervező adatbázisában regisztrálja, azokat harmadik személynek csak a pályázó külön beleegyezésével adja ki. A Szervező a Pályázó személyes adatait csak a pályázattal kapcsolatos információk közlésére használja fel, harmadik félnek semmilyen esetben nem adja át.

A Szervező a pályázat és a későbbi pályázatok, továbbá a később a pályaművekből rendezendő kiállítások népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművek felhasználására minden esetben, de csakis a pályázó nevének feltüntetése mellett.

A beküldött pályaművek tartalmi és teljes jogi felelőssége a pályázót terheli. Pályázni kizárólag olyan alkotással lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a Pályázó, továbbá nem sértik harmadik személy, vagy személyek jogait. Amennyiben a beadott pályamű megsérti más személyek szerzői, vagy egyéb személyhez fűződő jogait, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles a MÁV Zrt.-t mindennemű jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.

Amennyiben a Pályázó rajza nem felel meg a pályázati kiírásnak, úgy nem kerül elbírálásra.

A beküldött rajzot a MÁV Zrt. szerzői jogdíj és felhasználási díj fizetése nélkül, de a Pályázó nevének feltüntetésével nyilvánosságra hozhatja a MÁV Zrt. belső kiadványaiban és közösségi platformjain a MÁV-ORFK gyermekrajz-pályázat és a MÁV-VOLÁN-csoport munkájának népszerűsítése érdekében. 

A határidőn túl, illetve a pályázati felhívásnak nem megfelelően küldött pályázati anyag a pályázatból kizárásra kerül!

Mindkét kategóriában a MÁV Zrt. és az ORFK-OBB kommunikációs, marketing és közlekedésrendészeti szakembereiből álló zsűri (a továbbiakban: zsűri) dönt az 1-2-3. helyezésekről és a különdíjról. Az ORFK-OBB a személyes adatok kitakarása mellett értékeli a beérkezett rajzokat. A rajzok értékelése során a zsűri a pályamű összképe mellett figyelembe veszi a kreativitást, a kiválasztott közlekedési helyzet megjelenítésének pontosságát és a balesetmegelőzési üzenet hatékonyságát is.

A zsűri döntése végleges, az ellen fellebbezési lehetőséggel nem lehet élni.

Az értékes és izgalmas nyereményekért mindkét kategóriában hirdetünk első, második és harmadik helyezettet. A beküldött rajzok közül mindkét kategóriában egyet a zsűri különdíjban részesít!

 

10) Nyeremények

1. helyezett (mindkét kategóriában)

Akár a Mini, akár a Junior kategóriában indulsz, ha nyersz, a Gyermekvasúton ünnepelheted a szülinapodat, egy 20 fős, feldíszített különkocsiban (Hűvösvölgy – Széchenyihegy – Hűvösvölgy)! Széchenyihegyen akár programot is szervezhettek, hiszen a különkocsit egy később visszainduló szerelvényre is rá tudjuk kapcsolni. A különleges élmény mellett egy LEGO rendőrségi bázis és egy MÁV-VOLÁN-csoport társasjáték is az ajándékod lesz!

2. helyezett

A Mini kategória második helyezettjének nyereménye egy tablet és egy hátizsák, amely meglepetés ajándékokat rejt.

A Junior kategória második helyezettje egy okosórával és egy meglepetés ajándékokat rejtő hátizsákkal lesz gazdagabb.

3. helyezett (mindkét kategóriában)

A Mini és a Junior kategória harmadik helyezettje családi belépőt nyer a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahol a nagyközönség számára nem, vagy csak különleges alkalmak során látogatható helyeket is megtekinthetnek. Mindkét kategória harmadik helyezettje meglepetés ajándékokkal teli hátizsákot is kap.

KÜLÖNDÍJ

A különdíj mindkét kategóriában egy LEGO rendőrségi bázis és egy családi jegy a Széchenyi-hegyi Gyermekvasútra, ahol különböző kulisszatitkokat is megismerhet a nyertes, és olyan helyeket is megtekinthet családjával, amelyek a nagyközönség számára nem, vagy csak különleges alkalmak során nyílnak meg. Ezen kívül egy meglepetés ajándékokkal teli hátizsákkal lesz gazdagabb.

11) Díjátadó ünnepség: 2024. június 14. (Budapest)

12) A nyertes Pályázókat a további részletekről email-ben értesítjük!

 

Kiadás dátuma: Budapest, 2024. április 23.

MÁV Zrt.

Szervező

 

 


ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

a MÁV és ORFK-OBB gyermekrajz-pályázat iskolásoknak!elnevezésű pályázat lebonyolításával összefüggésben végzett adatkezelésről


1. Adatkezelő megnevezése és elérhetőségei

MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Székhely: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.

Cégjegyzékszám: 01-10-042272

Adószáma: 10856417244

E-mail: kig [KUKAC] mav.hu

(a továbbiakban: „MÁV Zrt.” vagy „Adatkezelő”)

 

2. Adatfeldolgozó megnevezése és elérhetőségei

MÁV Szolgáltató Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Székhely: 1087 Budapest, Könyves Kálmán körút 54-60.

Cégjegyzékszám: 01-10-045838

Adószám: 14130179-2-44

E-mail: helpdesk [KUKAC] mav-szk.hu

(a továbbiakban: „Adatfeldolgozó”)

Az Adatkezelő és az Adatfeldolgozó között létrejött szolgáltatási szerződés alapján az Adatfeldolgozó informatikai szolgáltatást nyújt az Adatkezelő részére, amely magába foglalja a pályázati felhívásról információt nyújtó honlap üzemeltetését, valamint a pályázattal összefüggésben elektronikus úton kezelt személyes adatok tárolásához szükséges szerverszolgáltatást.

3. Az adatkezelésre vonatkozó információk

A MÁV Zrt. és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajz-pályázatot hirdet az Adatkezelő felületén keresztül iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés. A pályázat során a jelentkezők adatait kizárólag a MÁV Zrt. kezeli, az ORFK-OBB a felhívás népszerűsítésében és a nyeremények biztosításában vesz részt.

3.1. A pályázatban való részvétellel és a nyertesek kiválasztásával kapcsolatos adatkezelés

Az érintett személye valamennyi jelentkező kiskorú, aki a „MÁV és ORFK-OBB gyermekrajzrajzpályázat iskolásoknak!” elnevezésű pályázatban (a továbbiakban: „Pályázat”)

a vonatkozó pályázati felhívásban foglaltak szerint részt vesz (a továbbiakban:

„kiskorú érintett”), valamint a jelentkező kiskorú képviseletében eljáró szülő (a továbbiakban: „szülő érintett”) (a továbbiakban együttesen: „érintett(ek)”).

Az adatkezelés célja a pályázatban való részvétel biztosítása, valamint a szülő érintettel történő kapcsolattartás egyrészről a nyereményről való értesítés.

Az adatkezelés jogalapja az adatkezelés jogalapja a szülő érintett és a kiskorú érintett esetén egyaránt a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja szerint az érintett hozzájárulása azzal, hogy a kiskorú érintett helyett a hozzájárulást a szülő érintett, mint a kiskorú érintett törvényes képviselője adja meg. Az érintett a hozzájárulását a pályázati jelentkezés során adja meg a jelentkezési űrlap Adatkezelő részére történő megküldésével, valamint az alkotásról készített fotó elküldésével.

A kezelt személyes adatok köre

a) a szülő érintett esetén: teljes név*, elérhetőség (e-mail cím)*, valamint a nyilatkozatok (pályázati felhívás, adatkezelési tájékoztató és kiskorú részvétele)*

b) a kiskorú érintett esetén: a teljes neve*, lakcíme*, életkora*, a rajzról készített fotó* és a rajz neve*, az iskolájának neve és címe (opcionális) az űrlapon a csillaggal jelölt mezők kötelezőek, a csillaggal nem jelölt mezőknél opcionális az adat megadása. Az iskola megnevezése nem kötelező eleme a pályázatnak, annak felméréséhez szükséges, hogy van-e olyan iskola, ahonnan sok pályázat érkezik. Amennyiben igen, az Adatkezelő mérlegeli, hogy külön megkeresi az iskolát egy Adatkezelő által biztosított lehetőséggel.

Az adatkezelés módja elektronikus.

Az adatkezelés időtartama a Pályázat lebonyolítását követően a nyeremény átadásáig.

Az adatok megismerésére jogosult személyek köre

Az Adatkezelő Kommunikációs igazgatóságának munkatársai.

3.2. A Pályázat eredményének dokumentálásával, kihirdetésével és a nyertesek értesítésével kapcsolatos adatkezelés

Az érintett személye az a kiskorú érintett, akinek a rajzát a zsűri nyertesként hirdeti ki, valamint a nyertes kiskorú szülője/törvényes képviselője.

Az adatkezelés célja a) a Pályázat lebonyolításával összefüggésben a nyertes rajzok és a nyeremények döntéséről jegyzőkönyv felvétele annak érdekében, hogy hitelesen rögzítésre kerüljön a nyeremény pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelő kihirdetése.

b) a nyertes kiskorú szülője/törvényes képviselője közvetlen, elektronikus úton történő értesítése a nyereményre való jogosultságról, illetve a nyeremény elfogadásának, illetve elfogadás esetén a nyeremény átvételének (időpont, helyszín) egyeztetése. A díjátadó ünnepséggel összefüggésben végzett további adatkezelésről az érintett a kapcsolatfelvétel során kap tájékoztatást.

c) mindkét kategóriában az 1-2-3. helyezést elért, és a különdíjas alkotás a az Adatkezelő Facebook oldalán való közzététele a Pályázat átlátható lebonyolításának igazolása, bizonyítása érdekében.

Az adatkezelés jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pontja szerint az adatkezelés szükséges az Adatkezelő jogos érdekének érvényesítéséhez. Az Adatkezelő jogos gazdasági érdeke abban nyilvánul meg, hogy a pályázat akkor bonyolítható le megfelelően, ha a nyertesek közvetlenül kiértesítésre kerülnek arról, hogy jogosulttá váltak a nyereményre. Az Adatkezelőnek jogos érdeke fűződik ahhoz is, hogy a nyertesek kiértesítését dokumentálja – az általános polgári jogi igényhez igazodóan – a

Pályázat lebonyolítását követő 5 évig. Az Adatkezelőnek továbbá jogos érdeke fűződik ahhoz, hogy a Pályázat valós, befolyástól mentes  lebonyolítását  azáltal  is igazolja, hogy közzéteszi a nyertesek által készített rajzokat, amelyből az érintett tudhatja, hogy ő nyertessé vált. Az Adatkezelőnek továbbá jogos érdeke fűzik ahhoz, hogy jegyzőkönyvben dokumentálja a Pályázat lezárásának megtörténtét, illetve ezzel igazolja a Pályázat pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelő lebonyolítását.

Az Adatkezelőnek továbbá jogos vasútbiztonsági érdeke fűződik ahhoz, hogy a biztonságos közlekedést kiskortól kezdve tudatosítsa az utazóközönségben és a kiskorúak rajzain keresztül felhívja a figyelmet a balesetmentes közlekedésre és növelje a biztonságos közlekedés fontosságát.

A kezelt személyes adatok köre

a) a nyertes által készített alkotás, a jegyzőkönyv felvételének helye, ideje, a bizottság tagjai és azonosítására szolgáló adatok.

b) a nyertes kiskorú szülőjének/törvényes képviselőjének e-mail címe.

c) a nyertes kiskorú keresztneve és rajza.

Az adatkezelés módja elektronikus.

Az adatkezelés időtartama a) a jegyzőkönyv megőrzésének ideje a nyeremény átadás-átvételétől számított 8 évig.

b) a nyertesek e-mailben történő kiértesítésének dokumentálása a Pályázat

lebonyolítását követő 5 évig történik.

c) az alkotások keresztnévvel történő közzététele az érintett tilatkozásáig.

Az adatok megismerésére jogosult személyek köre

az Adatkezelő Kommunikációs igazgatóságának munkatársai és az Adatkezelő pénzügyi elszámolásokkal foglalkozó munkatársai. Tekintettel arra, hogy az Adatkezelő az érintett teljes nevét nyilvánosságra hozza, ezért ezt a személyes adatot bárki megismerheti, aki az Adatkezelő Facebook oldalát meglátogatja.

3.3. A nyeremények átadásával és dokumentálásával kapcsolatos adatkezelés

Az érintett személye a nyertes kiskorú és szülője/törvényes képviselője.

Az adatkezelés célja a nyeremény nyertes részére történő átadás-átvételének dokumentálása

Az adatkezelés jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pontja szerint az adatkezelés szükséges az

Adatkezelő jogos érdekének érvényesítéséhez. Az Adatkezelő jogos gazdasági érdeke abban nyilvánul meg, hogy a Pályázatban a nyertes részére átadott nagy értékű nyeremény átadás-átvételét megfelelően dokumentálja és a nyeremény beszerzésével kapcsolatos költségek elszámolása megfelelően alátámasztható legyen.

A kezelt személyes adatok köre

a nyertes kiskorú neve, szülőjének, törvényes képviselőjének neve, a szülő érintett anyja neve, születési helye és ideje, a nyeremény pontos megjelölése, a 3 nyeremény átvételére vonatkozó nyilatkozat, a nyeremény átvételének helye és ideje, a szülő érintett aláírása, továbbá a nyereményt átadó személy neve, beosztása, valamint aláírása

Az adatkezelés módja elektronikus

Az adatkezelés időtartama a nyeremény átadás-átvételétől számított 8 évig.

Az adatok megismerésére jogosult személyek köre

az Adatkezelő Kommunikációs igazgatóságának munkatársai és az Adatkezelő pénzügyi elszámolásokkal foglalkozó munkatársai.

4. Az érintettek jogai és jogérvényesítési lehetőségei

4.1. A tájékoztatás kéréséhez való jog

Az érintett tájékoztatást kérhet az Adatkezelőtől, kérheti személyes adatainak helyesbítését, valamint az adatkezelés korlátozását. Az érintett kérelmére az Adatkezelő tájékoztatást ad az általa kezelt adatokról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatkezelő nevéről, címéről (székhelyéről), az adatfeldolgozók nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, az adatvédelmi tisztviselő elérhetőségéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az érintett személyes adatait, illetve az érintettet az adatkezeléssel összefüggő jogairól. Az Adatkezelő a kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 1 hónapon belül írásban, közérthető formában adja meg a tájékoztatást. Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát, ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható.

Amennyiben a tájékoztatás kérése megalapozatlan vagy – különösen ismétlődő jellege miatt - túlzó, az Adatkezelő megtagadhatja a kérelem alapján történő intézkedést. Az Adatkezelő mindaddig megtagadhatja az érintetti jogainak gyakorlására irányuló kérelem teljesítését, ameddig az érintettet kétséget kizáróan nem tudja azonosítani.

4.2. Hozzáféréshez való jog

Az érintett jogosult arra, hogy az Adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e. A hozzáférés joga alapján az érintett jogosult arra, hogy a folyamatban lévő adatkezeléssel összefüggő személyes adatokhoz és a következő információkhoz hozzáférést kapjon: az adatkezelés célja, az érintett személyes adatok kategóriái, az adatkezelés időtartama, a személyes adatok továbbításának címzettjei, illetve az adattovábbítás célja, az érintett adatkezeléssel összefüggő jogai, a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga. Az érintett kérésére az Adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát – amennyiben az nem érinti hátrányosan mások jogait és szabadságait - rendelkezésére bocsátja. Az érintett által kért további másolatokért az Adatkezelő költségtérítést állapíthat meg.

4.3. Az adatok módosításához, helyesbítéséhez és kiegészítéséhez való jog

Az érintett az 1. pontban megadott elérhetőségen keresztül kérheti a rá vonatkozó pontatlan személyes adatainak módosítását (helyesbítését), illetve a hiányos személyes adatok kiegészítését. Adatkezelő a helyesbítésről értesíti az érintettet. Az értesítést mellőzi, ha ez az adatkezelés céljára való tekintettel az érintett jogos érdekét nem sérti.

4.4. Hozzájárulás visszavonásához való jog

Az érintett az Adatkezelő bármely elérhetőségén keresztül – ideértve az elektronikus utat is – az adatkezeléshez történő hozzájárulását bármely időpontban visszavonhatja, amely visszavonás nem érinti a visszavonás előtt a hozzájárulás alapján végrehajtott adatkezelés jogszerűségét. Amennyiben az érintett a Pályázat végét megelőzően visszavonja az adatkezeléshez adott hozzájárulását azt az Adatkezelő a Pályázatban való részvételi szándék visszavonásának tekinti.

4.5. Az adatok törléséhez való jog („elfeledtetéshez való jog”)

Az érintett kérheti a személyes adatainak törlését, ha az adatkezelés célja megszűnt, ha az érintett visszavonja hozzájárulását, ha azon adatok kezelése jogellenes, ha az adatok tárolásának meghatározott határideje lejárt, továbbá ha azt bíróság vagy hatóság elrendelte. Adatkezelő a személyes adatok törléséről értesíti az érintettet. Az Adatkezelő a személyes adatokat nem törli, ha azok az Adatkezelőre vonatkozó jogszabályi kötelezettség teljesítéséhez, továbbá jogi igények  előterjesztéséhez,  érvényesítéséhez, illetve védelméhez szükségesek.

4.6. Az adatok kezelésének korlátozása

Az Adatkezelő bármely elérhetőségén kérheti, hogy a személyes adatainak kezelését az Adatkezelő korlátozza amennyiben: 

• az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát (ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg az Adatkezelő ellenőrzi az adatok helyességét);

• az adatkezelés jogellenes, de az érintett ellenzi az adatok törlését és kéri azok felhasználásának korlátozását;

• az adatkezelés célja megszűnt, de az érintettnek szüksége van azokra jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, védelméhez.

A korlátozás addig tart, amíg azt az érintett által megjelölt indok szükségessé teszi. Ebben az esetben a személyes adatokat – a tárolás kivételével – csak az érintett hozzájárulásával; vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, védelméhez; vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében; vagy fontos közérdekből kezeljük. Az Adatkezelő az érintett kérésére történt korlátozás feloldásáról az érintettet előzetesen tájékoztatja.

4.7. Tiltakozáshoz való jog

Az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontján alapuló kezelése ellen. Ebben az esetben az adatkezelő a személyes adatokat nem kezeli tovább, kivéve, ha az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak. Amennyiben az érintett a jelen adatkezelési tájékoztatóban foglalt adatkezeléssel szemben tiltakozik, úgy az Adatkezelő minden esetben egyedileg bírálja el az érintett kérelmét.

4.8. Jogorvoslati lehetőségek

Amennyiben az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakon kívül további információra van szüksége, akkor az 1. pontban megadott elérhetőségen keresztül kérhet tájékoztatás. Ha az érintettnek a személyes adatai kezelésével kapcsolatban észrevétele, kifogása van, vagy az adatai kezeléséről tájékoztatást szeretne kérni, akkor azt az adatvédelmi tisztviselőnél az adatvedelem [KUKAC] mav.hu elérhetőségen teheti meg. Jogainak megsértése esetén az érintett, vagy amennyiben az Adatkezelő döntésével nem ért egyet panasszal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál a www.naih.hu oldalon található elérhetőségek egyikén élhet.

Jogainak megsértése esetén, vagy amennyiben az Adatkezelő döntésével nem ért egyet, úgy az érintett közvetlenül is fordulhat jogorvoslatért az Adatkezelővel szemben, amely kérelmet az Adatkezelő székhelye szerinti vagy a lakóhelye illetve tartózkodási helye szerinti bírósághoz kell benyújtania. A bíróság az ügyben soron kívül jár el.

5. Releváns jogszabályok

 Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet vagy GDPR);

 Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.);

 A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.),

 A számvitel szóló 2000. évi C. törvény.

 

Kiadás dátuma: Budapest, 2024. április 22.

MÁV Zrt.

Adatkezelő

 

JELENTKEZÉS

Ha elkészültél a rajzoddal, és fotó is készült róla, itt lehet jelentkezni a pályázatra. A díjazottakat emailben fogjuk értesíteni a nyereményről, a díjátadó ünnepség helyszínéről és időpontjáról.

Beküldési határidő: 2024. május 26.

 

Várjuk a pályázatodat! 

JELENTKEZÉS