Életbe lépett a MÁV-START, a Volánbusz és a H8-as, H9-es HÉV vonalak új menetrendje

2021. december 12. vasárnap, 06.48 / Utolsó módosítás: 2021. december 13. hétfő, 14.46

A szokásos éves menetrendváltás ismét számos fejlesztést és változást hoz a vonat és autóbusz-közlekedésben. A december 12-től érvényes, 2021/2022-es vasúti menetrend különlegessége, hogy nem csak a pályafelújítások, járműbeszerzések révén lehetővé vált módosításokat tartalmazza, hanem idén első alkalommal – a járási egyeztetéseken felül megtartott – nyári online társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit és javaslatait is figyelembe veszi, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok. Megérkeztek a KISS emeletes motorvonatok a győri és a nyíregyházi fővonalakra is. A Volánbusz új menetrendje is sok vonalon hoz kedvező változást az autóbuszjáratok közlekedésében. Egyes térségekben – az átalakuló vasúti menetrendhez is igazodva – módosul a ráhordó autóbuszjáratok menetrendje vagy új vasúti csatlakozásokat hoztak létre. Vasárnaptól új menetrend lép érvénybe a H8-as és a H9-es HÉV vonalán is a hatvani vasútvonal menetrendi változásaival összhangban. Az utazási szokásokhoz jobban igazodó, összehangolt vasúti, buszos és HÉV menetrendek vonzóbbá teszik a közösségi közlekedést, és növelik annak versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben.

Fontosabb vasúti változások

  • A pusztaszabolcsi és a hatvani vonalon végzett pályafelújítások hatására sűrűbb menetrendet vezetett be a vasúttársaság, csökkentek a menetidők:
    • Jelentősen javult Érd, Százhalombatta, Pusztaszabolcs és Dunaújváros vasúti kapcsolata a fővárossal. Csúcsidőben közlekedő gyorsított személyvonatokkal 20 perccel rövidebb a menetidő (62-63 perc) Budapest és Dunaújváros között. Új S40-es és S42-es vonatpárok közlekednek késő este és hajnalban Budapest és Pusztaszabolcs, valamint Budapest és Dunaújváros között, így a jelenleginél két órával később is haza lehet jutni Dunaújvárosba.
    • Hatvanból Gödöllőn át a Keleti pályaudvarra a reggeli időszakban a MÁV-START Z80-as jelzésű zónázó vonatokat indít, melyek Gödöllő és a Keleti között nem állnak meg. A Z80-as vonatok reggelenként a jelenleginél mintegy 15 perccel gyorsabb eljutást biztosítanak a fővárosba Hatvanból és Gödöllőről. A Z80-as vonatok bevezetése miatt a vonalon a reggeli menetrend jelentősen változik, új S80-as jelzésű személyvonatok fognak közlekedni.
    • December 12-től új menetrend lép érvénybe a H8-as és a H9-es HÉV vonalán, a hatvani vasútvonal menetrendi változásaival összhangban. A hévek jellemző járatsűrűsége nem módosul, az indulási időpontok azonban jelentősen változnak, így jobb csatlakozást biztosítanak a MÁV-START és a Volánbusz járataihoz. Erről a bkk.hu/menetrendek weboldalon tájékozódhatnak az utasok.
  • A nyári társadalmi egyeztetés észrevételei, javaslatai alapján a menetrendváltástól jelentős kínálatbővítés valósult meg az Esztergom–Komárom vonalon. A vonal Esztergom és Süttő közötti szakaszán munkanapokon 8 pár vonat fog közlekedni, a csúcsidei időszakokban óránkénti indulásokkal. A 8 vonatból 3-4 vonat meghosszabbított útvonalon Esztergom és Komárom között közlekedik. Munkanapokon reggelente Süttő és Esztergom között óránként, a délutáni csúcsidőben Esztergom és Süttő irányban 60-90 percenként közlekednek a vonatok.
  • Már a Budapest–Győr–Hegyeshalom és a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza vasútvonal egyes járatain is közlekednek a KISS-ek, valamint az újszászi, a ceglédi, a váci és az esztergomi elővárosi vonalon is egyre több járatban találkozhatnak az utasok az emeletes motorvonatokkal.
  • A hétvégi napokon is óránként fognak közlekedni a Budapest és Oroszlány között közlekedő S12-es személyvonatok. A fejlesztéssel a járatsűrűség megduplázódik, Budapest és Tatabánya között a vonatok 60 helyett 30 percenként közlekednek.
  • Minden budapesti elővárosi vasútvonalon jelentősen csökkentik, többségükön feloldják a karácsony és újév között korábban alkalmazott közlekedési korlátozások jelentős részét, így az eddig kimaradó személy- és gyorsított személyvonatok az ünnepi időszakra eső munkahéten is sűrű kiszolgálást biztosítanak.
  • Ezentúl szombaton és vasárnap hosszabb útvonalon, Rákos és Piliscsaba között közlekednek az S76-os járatok. G72-es gyorsított vonatok pedig hétvégén is járnak az esztergomi vonalon.
  • A társadalmi egyeztetés visszajelzéseinek megfelelve és a munkába járási igényekhez alkalmazkodva naponta 4 vonatpár fog közlekedni a Dombóvár–Komló vonalon, csatlakozást biztosítanak a Budapest és Pécs, illetve Kaposvár közötti InterCity vonatokhoz is.
  • A Székesfehérvár–Pusztaszabolcs vonalon munkanapokon reggel új S440 jelzésű vonatpár közlekedik, délután pedig két új S440 jelzésű vonatpár indul, így ebben az időszakban a jelenlegi kétórás helyett órás követéssel fognak járni a vonatok.
  • A Helikon InterRégió vonatok megállnak Várda megállóhelyen és egy járat kivételével Balatonfenyves alsó megállóhelyen is.
  • Debrecen, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kecskemét, Szolnok térségében javul az elővárosi, illetve az InterCity közlekedés:
    • A győri fővonalon kívül a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza vasútvonal egyes járatai esetében is közlekednek emeletes KISS motorvonatok a menetrendváltástól.
    • A reggeli időszakban új InterCity indul naponta 5:23-kor a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára. A vonat Debrecenbe még 8 óra előtt megérkezik, így az iskolába és munkába járáshoz is alkalmas Hajdúszoboszló felől.
    • Az esti időszakban az eddig csak pénteki és vasárnapi napokon közlekedő Ung InterCity minden nap indul, így 20 óra után is lehet InterCity-vel utazni Debrecenből Budapestre.
    • A Debrecenben bevezetett 8:30-as iskolakezdés miatt megváltozott utazási igényekre reagálva a Debrecen–Nyírábrány vonalon új elővárosi menetrendi struktúrát alakítottak ki. A vonatok, a tanítási napokon reggel a jelenleginél jóval sűrűbben, 30 percenként érkeznek Debrecenbe, illetve indulnak délután Debrecenből.
    • A Budapest és Mátészalka között közlekedő Kraszna InterCity útvonalát meghosszabbították Fehérgyarmatra, ezáltal a térség közvetlen budapesti kapcsolatot kapott.
    • A Debrecen–Mátészalka vasútvonalon a reggeli időszakban két új vonat közlekedik Csenger és Mátészalka, illetve Nyírgelse felől Debrecenbe, ahova 7 és 8 óra között érkeznek meg.
    • Új vonatok közlekednek Kecskemét–Cegléd–Szolnok útvonalon, munkanapokon a reggeli és délutáni időszakban 60 percenként.
    • A Békéscsaba–Mezőhegyes vonalszakaszon két óránként, ütemes menetrend szerint járnak a vonatok, a csatlakozások biztosítása érdekében és a munkába járási igényeknek megfelelően a vonatok menetrendje jelentősen változik.
  • A nemzetközi közlekedés újdonságai:

    • A Rába InterCity helyett kedvezőbb indulási idővel két pár vonat is közlekedik Budapest és Graz között, az IC+ kocsikban a kerékpárszállítás is lehetséges.
    • Budapest, Arad és Temesvár között is fejlesztik a nemzetközi összeköttetést: kétóránként, ütemes menetrend szerint közlekednek a vonatok napközben; a Béga és a Körös IC-k Temesvárra, a Maros és a Zaránd InterCity-k pedig Aradra közlekednek.
    • Corvin néven új éjszakai nemzetközi vonatpár közlekedik Kolozsvár és Magyarország, valamint Ausztria között. A Corvin éjszakai kocsijai Bécs és Kolozsvár között közlekednek, a Győr–Budapest–Szolnok–Püspökladány–Nagyváradon útvonalon.
    • Bővülnek a közvetlen távolsági eljutási lehetőségek Magyarország és Munkács között. A Budapest és Munkács között közlekedő Latorca InterCity mellett új közvetlen vonatpár közlekedik reggel Nyíregyházáról Munkácsra, ellenkező irányban este Munkácsról egészen Budapestre.
    • Budapest és Kassa között a Hernád InterCity vonatok egész nap kétóránként fognak közlekedni a Budapest–Miskolc–Hidasnémeti útvonalon. Egy párral hétfőtől péntekig lehetőség nyílik átszállás nélkül tovább utazni Eperjesig.

Főbb változások a Volánbusz menetrendjében

  • A Budapest–Hatvan vasútvonal menetrendjének változása miatt a H8-as gödöllői HÉV menetrendje is módosult, így a megfelelő HÉV-csatlakozások további biztosítása érdekében kismértékben a mogyoródi megállóhelyeket érintő autóbuszjáratok menetrendje is változott. A menetrend-módosítás előnye, hogy Mogyoródon az átszállási lehetőségek száma változatlan járatszám mellett is bővült.
  • Folytatódik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közösségi közlekedésének átalakítása, melynek keretében új menetrend lépett életbe a megye déli részén, Nagykálló, Balkány, Nyírbátor, Mátészalka és Fehérgyarmat térségében. A térségben létrejövő gyakoribb eljutási lehetőségeknek köszönhetően Máriapócs, Pócspetri, Kisléta, Nyírbogát, Nyírbátor, Biri, Balkány, Szakoly, Geszteréd, Bököny és Téglás települések autóbuszos elérhetősége is lényegesen javult. Az egyenletesebb kínálatot és a szomszédos kistérségek között több közvetlen kapcsolatot biztosító, vonatokhoz hangolt autóbusz-menetrendekkel rendszeres vasúti csatlakozások alakultak ki Téglás vasútállomáson. A legnagyobb utasforgalommal bíró autóbuszvonalakon az esti és hétvégi időszakban több járat közlekedik, ezzel is javítva a térségben élők mobilitási lehetőségeit.
  • Mátészalka és Fehérgyarmat térségének megyeszékhelyi kapcsolata jelentősen javult és gyorsabbá is vált, illetve Balkány településen valamennyi, ott közlekedő járat között biztosítottá vált az átszállási lehetőség.
  • A Tiszapüspöki-Törökszentmiklós-Szolnok viszonylatban késő este új közvetlen autóbusz járatpár közlekedik a Szolnokra ingázók kedvezőbb kiszolgálása érdekében.
  • Jászberényből Porteleken át Farmosra munkanapokon kora este új közvetlen autóbuszjárat közlekedik, Jászberény és Portelek között pedig vasárnaponként új autóbuszjáratok indulnak.
  • Munkanapokon délután Parád és Bodony között új autóbusz járatpár indul a munkába járók kedvezőbb kiszolgálására; a csatlakozások javítása érdekében Bodony, Parád és Recsk térségében néhány járat indulási ideje is módosult.
  • A Kecskemét–Lajosmizse–Felsőlajos–Örkény autóbuszvonalon a Mercedes-gyár háromműszakos munkarendjét kiszolgáló autóbuszjáratok Hernádig meghosszabbítva közlekednek, így a hernádi lakosok is közvetlenül utazhatnak Kecskemétre és a Mercedes-gyárhoz.
  • A busztársaság új menetrendet vezetett be Pécs és Komló között, amelynek célja a szolgáltatási színvonal javítása. A járatok valamennyi napon a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint indulnak. Komlóról Pécs irányába a reggeli csúcsidőben egyes járatok gyorsjáratként közlekednek, így a menetidejük csökkent. A legforgalmasabb reggeli időszakban pedig Komlóról Pécs irányába egyenletesen, 5 percenként indulnak a járatok, a délutáni csúcsidőszakban Pécsről Komló felé pedig jellemzően 10-15 percenként. Az éjszakai biztonságos hazajutás érdekében Pécsről minden nap 0:20-kor új járat indul Komlóra.
  • Hétvégén Pécsről és Bonyhádról is több közvetlen járat közlekedik Óbányára, javítva ezáltal az országos látogatottságú mecseki kirándulóhely elérhetőségét.
  • A változó vasúti menetrendekkel összefüggésben Pécs környékén több autóbuszvonalon is menetrendi korrekciók lépnek életbe, a vasúti csatlakozások megtartása érdekében.
  • A Veszprém–Balatonfűzfő, a Veszprém–Balatonfűzfő–Balatonakarattya és a Veszprém–Balatonfűzfő–Küngös autóbuszvonalak egyes járatainak menetrendje módosul, összehangolásukkal kedvezőbb közvetlen és átszállásos eljutási lehetőségeket biztosítva a térségben.

Újabb településeken belül használhatók a vasúti bérletek az autóbuszokon

A MÁV-Volán-csoport számos lépéssel igyekszik a közösségi közlekedés javításán, amelynek fontos eleme az autóbuszos és vasúti szolgáltatások összehangolása. Ennek keretén belül újabb három településen belül válnak felhasználhatóvá az autóbuszokon a vasúti bérletek, ezzel is segítve a vasútállomásokra való kényelmes kijutást.

Barcs

A Gyékényes-Pécs (60-as számú) vasútvonalon végrehajtott kínálatfejlesztéssel összefüggésben 2021. december 12-től a Barcs kezdő vagy végponttal megváltott vasúti bérleteket - vasúti rá- és elhordó forgalomban - Barcs város belterületén elfogadják a Barcs vasútállomást érintő valamennyi országos és regionális autóbuszjáraton.

Pocsaj és Esztár

A Debrecen-Sáránd-Nagykereki (106-os számú) vasútvonal mentén fekvő Pocsaj és Esztár településeken a vonatokhoz csatlakozó autóbuszjáratok közlekednek. Ezeken 2021. december 12-től Pocsaj-Esztár vasútállomás és a Pocsaj vagy Esztár területén fekvő autóbuszmegállók közötti utazásra felhasználhatóvá válnak a Pocsaj-Esztár kezdő vagy végponttal megváltott vasúti bérletek.

 

A Volánbusz új menetrendjéről itt tájékozódhatnak az utasok.

 

Budapest, 2021. december 12.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság