Június 19-től egy hónapig szünetel a forgalom a Nyugatiban

2021. június 4. péntek, 19.27 / Utolsó módosítás: 2021. június 17. csütörtök, 14.30
Jelentős az előrehaladás a Nyugati tetőszerkezetén és a csarnokban

A 144 éves Nyugati pályaudvar műszaki állapota és műemléki értékének megóvása, valamint a vasúti forgalomban való kiemelt szerepe miatt, halaszthatatlanná vált az épületegyüttes tetőszerkezetének mielőbbi rekonstrukciója. A MÁV állomásfejlesztési projektjének egyik kiemelt felújítása közé sorolt munka biztonságos végrehajtása érdekében a vasúttársaság 2020. május 8-tól, várhatóan 2021. augusztus végéig lezárta az utascsarnokot.

A Nyugati pályaudvar vágánycsarnoka 90-95 százalékos készültségű. A gyorsétterem, a pénztárcsarnok, a 10. vágány melletti irodarész, a volt közért és még néhány tetőrész tetőszerkezetén is folyamatosan halad a munka. Tart a vágánycsarnok nyílászáróinak restaurálása, a nosztalgia órák felújítása, a vápafűtési rendszer és a villámvédelem kiépítése, valamint a vágánycsarnokban, több peronon a hangosítási rendszer felújítása.

A Nyugati pályaudvar tetőfelújítása mellett a vasúttársaság június 19-től július 17-ig kiemelt karbantartásokat végez a pályaudvaron, annak teljes lezárásával. 

A Nyugati pályaudvar egészét érintő átfogó karbantartás miatt ideiglenesen szünetel a vonatforgalom egy hónapig

Június 19-től július 17-ig az egész pályaudvaron előre tervezetten, jelentős karbantartási munkákat végeznek el, amelyeket nem lehetne kivitelezni a vonatforgalom folyamatos fenntartása mellett, ám a vakáció időszakára időzítették, hogy minél kevesebb ingázó utazását, napi rutinját érintse. A karbantartás részeként megvalósul számos komfortjavító intézkedés, javítják a felsővezetéki hálózatot és a vágányokat, váltókat cserélnek, megújul az utastájékoztatás, megkezdődik az akadálymentesítés kiépítése, továbbá a csarnokon belül és kívül magasépítményi és közmű munkákat is elvégeznek. A karbantartás ideje alatt a Nyugatiból nem indulnak és oda nem is érkeznek vonatok, ezért jelentős menetrendi változások lépnek életbe a pályaudvart érintő vasútvonalokon.

A több mint száz szakember közreműködésével és számos munkagép, vasútüzemi és közúti jármű igénybevételével, hosszas előtervezéssel és szervezéssel zajló szerelési munkák eredményeként, a Nyugati pályaudvaron javul a berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások, az üzemzavarok száma. A MÁV FKG és külső vállalkozások bevonásával a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend. A vágányokon, a váltókon, a biztosítóberendezésen, a felsővezetéki hálózaton és a peronokon végzendő munkálatok jelentős mértékben javítani fogják a pályaudvarra érkező és onnan induló vonatok menetrendszerű közlekedését, valamint összességében a pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát.

A vonatközlekedés változásai a Nyugati pályaudvar karbantartása idején:

A vasúttársaság javasolja az utasoknak, hogy utazásuk előtt tervezzék meg az útvonalat és az átszállásokat a megújult ELVIRA felületén vagy a MÁV applikáció menetrendi keresője segítségével. A megváltozott célállomások, átszállási helyek miatt érdemes akár negyed órával hosszabb eljutási idővel számolni főként a korlátozás kezdeti időszakában. 

A tájékoztató térkép itt tekinthető meg.

(Rákattintással lenyitható és megtekinthető a vonalankénti tartalom.)

Budapest-Esztergom vonal

Munkanapokon:

 • A Z72-es és G72-es jelzésű zónázó- és gyorsított vonatok Rákosrendezőről indulnak és oda s érkeznek a Nyugati pályaudvar helyett.

Rákosrendezőn munkanapokon 30 percenként, csatlakozás lesz az összevont monori és váci S57-es jelzésű vonatokhoz Zugló, Kőbánya-Kispest felé mindkét irányban.

 • Az S76-os jelzésű vonatok Piliscsaba, illetve Óbuda és Rákos között változatlan menetrend szerint közlekednek.

Kivételek:

 • A sűrítő vonatok közül a Piliscsabáról 6:37-kor és 7:37-kor induló, továbbá a Piliscsabára 22:30-kor és 23:30-kor érkező S72-es vonat Angyalföldről indul és oda is érkezik. 

​Hirdetmény (munkanapi)

Hétvégi napokon:

 • A Z72-es és S72-es jelzésű zónázó- és személyvonatok Rákosrendezőról indulnak és oda is érkeznek a Nyugati pályaudvar helyett.
 • Az S76-os jelzésű személyvonatok Óbuda és Rákos között változatlan menetrend szerint közlekednek.
 • Rákosrendezőn hétvégenként óránként csatlakozás lesz az összevont monori és váci S57-es jelzésű vonatokhoz Zugló–Kőbánya-Kispest között mindkét irányban.

Hirdetmény (hétvégi)

Budapest-Rákospalota-Újpest -Veresegyház-Vác vonal
 • Az S71-es és G71-es vonatok Rákospalota-Újpestről indulnak és oda is érkeznek a Nyugati pályaudvar helyett.
 • Az S71-es vonatok az összevont ceglédi és szobi Z57-es vonatokhoz csatlakoznak Rákospalota-Újpesten.

Hirdetmény

Budapest-Vác-Szob vonal
 • A Z70-es jelzésű zónázó vonatok a ceglédi vonal Z50-es jelzésű zónázó vonataival összevonva közlekednek Z57-es jelzéssel új viszonylatként Szob–Rákosrendező–Cegléd és Szolnok között. Rákosrendezőn nincs lehetőség le- és felszállásra, a vonatok Budapesten belül Rákospalota-Újpesten, Zuglón, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen állnak meg.
 • A váci S70-es jelzésű személyvonatok a ceglédi S50-es jelzésű személyvonatokkal összevonva S57-es jelzéssel, Vác―Rákosrendező―Monor viszonylatban közlekednek. A vonatok Budapesten belül Rákospalota-Újpesten, Istvántelken, Rákosrendezőn, Zuglón, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen állnak meg.
 • A reggeli időszakban a Szobról induló S70-es jelzésű személyvonatok összevontan közlekednek az S50-es jelzésű személyvonatokkal.

Kivételek:

 • Hétvégi napokon egyes S70-es jelzésű személyvonatok Rákosrendezőről indulnak és oda is érkeznek. A sűrítő és többlet vonatok Rákospalota-Újpestről indulnak és oda érkeznek: munkanapi közlekedési rend szerint közlekedő G70-es jelzésű gyorsított vonatok, a szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint, turisztikai céllal közlekedő G70-es jelzésű gyorsított vonatok.
 • Néhány reggeli és esti személyvonat Rákosrendezőig, illetve Istvántelekig közlekedik és onnan indul.
 • Hétvégi napokon Kőbánya-Kispestről 1:41-kor, 2:41-kor és 3:41-kor indulnak S70-es vonatok Szobra, és Zugló megállóhelyen is megállnak.
 • A Szobról 4:30-kor induló S57-es jelzésű vonat naponta közlekedik.

Hirdetmény (70-es váci és 100a ceglédi vonal)

A szobi vonalat érintő nemzetközi vonatok:

 • A Báthory és Metropolitan EuroCity vonatok a Nyugati pályaudvar helyett Rákospalota-Újpestről indulnak és oda is érkeznek.
 • Az EC173-as számú Hungária EuroCity a Keleti pályaudvarra érkezik 20:45-kor, az EC281-es számú Metropolitan ugyancsak a Keletibe érkezik 22:35-kor.
 • Az EC172-es számú Hungária EuroCity a Keleti pályaudvarról indul 7:15-kor, az EC280-as Metropolitan is a Keletiből indul 5:25-kor, az EN 476-os és 477-es számú Metropol EuroNight változatlanul a Keleti pályaudvaról indul és oda is érkezik.
 • Az EC172-es, 173-as, 281-es, 280-as számú vonatok Rákospalota-Újpesten is megállnak.
Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonal
 • Az InterCity-k a Nyugati pályaudvar helyett Zuglóból indulnak és oda is érkeznek.
 • A sebesvonatok Kőbánya-Kispestig közlekednek, és onnan indulnak néhány kivétellel: Munkanapokon a Nyíregyházáról 4:45-kor induló 6129-es sebesvonat Zuglóig közlekedik, 8:23-kor érkezik. Hétfőtől szombatig a Debrecenből 3:26-kor induló 6019-es számú sebesvonat Zuglóig közlekedik, 6:23-kor érkezik. Munkanapokon Zuglóról 15:34-kor indul a 6136-os nyíregyházi sebesvonat, hétfőtől szombatig Zuglóról 21:34-kor indul a 6018-as debreceni sebesvonat.
 • A Z50-es jelzésű zónázó vonatok a 70-es vonali Z70-es jelzésű zónázó vonatokkal egyesítve Z57-es jelzéssel Szob―Rákosrendező―Cegléd, illetve Szolnok viszonylatban közlekednek. Rákosrendezőn nincs lehetőség le- és felszállásra, a vonatok Budapesten belül Rákospalota-Újpesten, Zuglón, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen állnak meg.
 • A monori S50-es jelzésű személyvonatok a 70-es vonali S70-es jelzésű személyvonatokkal összevonva S57-es jelzéssel Vác―Rákosrendező―Monor viszonylatban közlekednek. A vonatok Budapesten belül Rákospalota-Újpesten, Istvántelken, Rákosrendezőn, Zuglón, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen állnak meg.

Kivételek:

 • A reggeli és esti sűrítő vonatok Rákosrendezőig, illetve Zuglóig közlekednek, és onnan indulnak.
 • A munkanapokon Szolnokról 4:40-kor, 5:40-kor, Kecskemétről 5:12-kor és 6:12-kor induló vonatok Monorierdőn nem állnak meg, csak Zuglóig közlekednek.
 • A Budapestről Szolnokra 3:43-kor induló 2640-os S50-es jelzésű vonat nem közlekedik, a 6140-es számú nyíregyházi személyvonat útvonalát meghosszabbítják, Szolnok helyett 5:03-kor Ceglédről indul. (Ez a módosítás még július 18-án hajnalban is érvényes.)
 • A Szobról 4:00-kor induló S57-es jelzésű vonat naponta Monorig közlekedik.
 • A Ceglédről 3:01-kor induló S57-es jelzésű vonat naponta közlekedik.
 • Reggel Vác felé a Monorról 6:06-kor induló S57-es vonat naponta, a 7:06-kor induló S57-es vonat munkanapokon közlekedik.,
 • A 2859-es számú Z50-es jelzésű vonat Cegléd helyett Szolnokról indul 4:55-kor.
 • A Szobról 19:55-kor induló Z57-es vonat, továbbá a Zuglóról 17:39-kor induló Z50-es jelzésű vonat Cegléd helyett Szolnokig közlekedik.

A Budapest–Cegléd–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon közlekedő feláras vonatok Ferihegy és Kőbánya-Kispest, illetve Zugló között pótdíj nélkül igénybe vehetők.

Hirdetmény (70-es váci és 100a ceglédi vonal)

Hirdetmény (100-as Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony)

Budapest-Cegléd-Szeged vonal
 • A Budapest–Szeged közötti InterCity vonatok a Nyugati pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldről indulnak és oda érkeznek, Ferencvárosban is megállnak.
 • Budapest-Kelenföld és Ferihegy között a Budapest-Kelenföld és Szeged között közlekedő InterCity-vonatok gyorsvonati részében felármentesen, gyorsvonati pótjegy megváltása nélkül utazhatnak.

Kivételek:

 • A Szegedről 19:45-kor induló IC711-es számú Tiszavirág IC és Szegedről 20:45-kor induló IC721-es számú Kárász IC vonat Kőbánya-Kispestig közlekedik.

A Budapest-Szeged közötti InterCity feláras vonatokban a kijelölt kocsik Ferihegy és Kőbánya-Kispest, Budapest-Kelenföld között pótdíj nélkül vehetők igénybe.

Hirdetmény

Budapest-Lajosmizse vonal
 • A vonatok a Nyugati pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestről indulnak és oda érkeznek.  
 • A vonalon karbantartások miatt június 19. és július 4. között módosított menetrend lesz, pótlóbuszos közlekedéssel. 

Hirdetmény (június 19-28.)

Hirdetmény (június 29.)

Hirdetmény (június 30-július 4.)

Hirdetmény (július 4-17.)

Budapest-Székesfehérvár vonal
 • A Martonvásár és Kőbánya-Kispest között munkanapokon, valamint a Tárnok és Kőbánya-Kispest között hétvégi napokon közlekedő S36-os jelzésű személyvonatok rövidebb útvonalon, Martonvásár és Budapest-Kelenföld, illetve Tárnok és Budapest-Kelenföld között közlekednek.
 • A Budapest-Kelenföld és Kőbánya-Kispest közötti szakaszon az S36-os vonatok eredeti menetrendjében a szegedi InterCityk-kel lehet utazni.

Kivételek:

 • A Kőbánya-Kispestről Budapest-Kelenföldre 7:12-kor induló 3592-es számú vonat nem közlekedik. 
 • Munkanapokon a reggeli időszakban Üllőről induló S36-os jelzésű vonatok Budapest-Kelenföldről indulnak 6:20-kor és 7:20-kor.

A G43-as jelzésű gyorsított vonatok Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között változatlan menetrendben közlekednek.

Kivételek:

 • A munkanapokon reggeli időszakban Üllőről induló G43 viszonylatjelzésű vonatok azonban rövidebb útvonalon közlekednek, Üllő helyett Kőbánya-Kispestről indulnak 6:27-kor és 7:27-kor.

Hirdetmény


Felármentesség
 • A Budapest-Szeged közötti InterCity feláras vonatokban a kijelölt kocsik Ferihegy és Kőbánya-Kispest, Budapest-Kelenföld között pótdíj nélkül vehetők igénybe.
 • A Budapest–Cegléd–Nyíregyháza–Záhony vonalon közlekedő feláras vonatok Ferihegy és Kőbánya-Kispest, illetve Zugló között pótdíj nélkül igénybe vehetők.
Jegyek és bérletek elfogadása a BKK járatain

A vágányzárhoz kapcsolódóan június 18-án 23 órától július 18-án hajnali 1 óráig az alábbi vasúti jegyeket és bérleteket fogadják el a BKK kijelölt járatain, meghatározott viszonylatokon. A BKK az utasforgalomtól függően vizsgálja a járatsűrítés szükségességét.

Az esztergomi, a szobi, a veresegyházi, a ceglédi, a szegedi és a lajosmizsei vonalon utazók alábbi fajta jegyei és bérletei abban az esetben használhatók fel a kijelölt BKK járatokon, ha az érvényesség viszonylatának kiinduló- vagy célállomása a Nyugati pályaudvar:

 • Tanuló havibérlet
 • 30 napos tanuló bérlet
 • Tanuló félhavi bérlet
 • Havibérlet (dolgozó)
 • 30 napos bérlet (dolgozó)
 • Félhavi bérlet (dolgozó)
 • Nemzetközi vasúti menetjegyek
 • Tokod/Annavölgy/Sárisáp/Dág/Csolnok/Máriahalom/Úny/Tinnye – Árpád híd autóbusz állomás közötti Volánbusz bérlet

Viszonylat megjelölése nélküli termékek:

 • START Klub Bónusz kártya féléves
 • START Klub Bónusz kártya éves
 • START Klub VIP kártya féléves
 • START Klub VIP kártya éves
 • START Klub Prémium kártya féléves
 • START Klub Prémium kártya éves
 • Vakációbérletek
 • Dunakanyar napijegy
 • Vasúti utazási igazolványok

Az alábbi BKK járatokon érvényesek a felsorolt vasúti díjtermékek:

Vasútállomás

(vasútvonal száma)

Nappali BKK szolgáltatás

Éjszakai BKK szolgáltatás

Aquincum (2-es vonal)

H5 HÉV (Aquincum-Batthyány tér)

923-as busz (Aquincum H - Nyugati pályaudvar M)

Újpest vasúti megállóhely /

Újpest-városkapu M (2)

M3 metró (Újpest városkapu M - Lehel tér M) és M3, M14-es pótlóbuszok (Lehet tér M - Nyugati pályaudvar M)

950-es, 950A buszok (Újpest-városkapu M - Nyugati pályaudvar M)

Angyalföld (2)

 1. 14-es villamos (Angyalföld vasútállomás - Lehel tér M) és M3, M14-es pótlóbuszok (Lehel tér M - Nyugati pályaudvar M)
 2. 30-as, 30A, 230-as buszok (Angyalföld vasútállomás - Keleti pályaudvar M)

914-es busz (Angyalföld vasútállomás - Nyugati pályaudvar M)

Rákospalota-Újpest (70, 71)

 1. 12-es, 14-es villamosok (Rákospalota-Újpest vasútállomás – Újpest-központ M) tovább M3-as metró (Újpest-központ M – Lehel tér M) majd M3, M14-es pótlóbuszok (Lehel tér M – Nyugati pályaudvar M)
 2. 12-es, 14-es villamosok (Rákospalota-Újpest vasútállomás – Lehel tér M) és M3, M14-es pótlóbuszok (Lehel tér M – Nyugati pályaudvar M)
 3. 12-es, 14-es villamosok (Rákospalota-Újpest vasútállomás – Angyalföld vasútállomás) tovább 30-as, 30A, 230-as jelű buszok (Angyalföld vasútállomás- Keleti pályaudvar M)

950-es, 950A buszok (Hubay Jenő tér - Nyugati pályaudvar M)

Zugló (100a, 140)

 1. 5-ös, 7-es, 7E, 8E, 108E, 110-es, 110E, 112-es, 133E jelű buszok (Zugló vasútállomás - Blaha Lujza tér M)
 2. 72-es trolibusz [Zugló vasútállomás – Nyugati pályaudvar M (Podmaniczky utca)]

907-es, 973-as buszok (Zugló vasútállomás - Blaha Lujza tér M)

 

Kőbánya alsó (100a, 140)

9-es busz (Kőbánya alsó vasútállomás – Deák Ferenc tér M)

909-es busz (Kőbánya alsó vasútállomás – Deák Ferenc tér M)

Kőbánya-Kispest (100a, 140, 142)

munkanap: M3-as metró (Kőbánya-Kispest M – Nagyvárad tér M) és M3-as pótlóbusz (Nagyvárad tér M – Nyugati pályaudvar M)

hétvégén: M3-as pótlóbusz (Kőbánya-Kispest M –Nyugati pályaudvar M)

200E jelzésű busz (Kőbánya-Kispest P+R (befelé)/Kőbánya Kispest M (kifelé) Határ úr M) és 914-es, 914A, 950-es, 950A jelzésű buszjáratok (Határ út M – Nyugati pályaudvar M)

Tájékozódás a menetrendekről

A menetrendi hirdetményeket a vágányzári menüpontban is meg lehet tekinteni.

A vasúttársaság az utasok tájékoztatása érdekében számos felületet felhasznál már a lezárást megelőző napokban is: az érintett megállókba, állomásokra és a Nyugati pályaudvarra nagyméretű információs táblákat helyez ki; kijelzi az állomási utastájékoztatási monitorokon; szórólapokat oszt a vonatok fedélzetén és a Nyugatiban; az állomásokon és a vonatokon a hangos utastájékoztatásban is rendszeresen bemondatja; a Nyugatit érintő BKK járatokon is lesz hangos előtájékoztatás a lezárás teljes időtartalma alatt; továbbá a közösségi médiafelületein és a sajtón keresztül is felhívja a figyelmet a lezárásra.

 

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon Általános utastájékoztatási térkép571.55 KB2021.06.09.