ZSELIC - Kirándulások Szennán és környékén

2022. november 17. csütörtök, 14.24 / Utolsó módosítás: 2022. november 17. csütörtök, 14.44
A háromnapos túra szálláshelye Szennán, egy Kaposvártól 8 km-re lévő, 753 fős kis faluban, az Ágnes panzióban volt, ahová háromszoros átszállással Kaposvárról busszal jutottunk, 27 fokos (!) melegben, egy rövid városnézés után.

Zselic, dunántúli dombság, mintegy 1200 km² területű, Somogy és Baranya megye határán. Neve honfoglalás kori szláv lakosságára utal, tőlük ered a Zselic, zselica elnevezés is mely az itt őshonos tölgyre utal.

Kerékgyártó Árpád túravezető 2022. október 24-27-e között szervezett túrát a zselici dombság területére.

20221026_Zselic_vsc-tura_szenna_szallasunk  20221024_Zselic_vsc-tura_esti_grillezes

Megérkezés után falunézésre indultunk egy újonnan kialakított, piros tulipános jelzést követve szőlődombokon keresztül vissza a szálláshelyig.

Esti program szabadtéri grillezés volt.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Másnap szomorú időre, csepergő esőre ébredtünk. Zselickisfaludig busszal, majd gyalog, Szilvásszentmártonon át jutottunk Patcára a Katica tanyára. Sajnos az idő egyre rosszabb lett, így busszal mentünk vissza a szálláshelyre.

Délutánra az idő kiderült, így Szenna fő nevezetességét, az Európa-Nostra díjas skanzent jártuk be, ami a Zselicség és Belső- Somogy népi építészetét mutatja be, egy 1785-ben népi barokk stílusban épült, festett, kazettás református templommal.

20221025_Zselic_vsc-tura_elbujtunk_az_eso_elol 20221025_Zselic_vsc-tura_szenna-skanzen_latkep 20221025_Zselic_vsc-tura_szenna-skanzen_festett-kazettas-ref-templom

Ez a kép is a skanzenben készült, amin a gyapjúfonás ősi technikáját csodálhattuk meg.

20221025_Zselic_vsc-tura_Szenna-skanzen_gyapjufonas 20221024_Zselic_vsc-tura_esti_szaritkozas_kalyhanal

Vacsora előtt szárítkozás, melegedés a kályhánál.

Vacsorára szállásadónk Ágnes nagy örömünkre gulyáslevest és gancát készített. Ganca, gánica vagy dödölle - bárhogy is nevezzük, ez egy egyszerű, népi étel, ami költséghatékony, mégis egész nap tudnál kapálni tőle.

Túrós Ganca elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd annyi sós vízben megfőzzük amennyi ellepi. Ha megfőtt, leöntjük a vizet, krumplinyomón áttörjük, és állandó keveréssel a lisztet beleszórjuk, még 2-3 percig lassú tűzön keverjük. A füstölt szalonnát felkockázzuk, kisütjük, leszűrjük.

Egy teáskanalat a szalonnazsírba mártunk, majd a burgonyából kiveszünk vele, s tányérra tesszük a galuskákat. Ha egy réteg megvan, tegyünk rá sós túrót és tejfölt, majd még egy réteg burgonyagaluskát és a túrót, tejfölt. A tetejét sült szalonna kockával megszórjuk, így tálaljuk.

20221024_Zselic_vsc-tura_vacsora_gulyasleves_es_ganca

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Szerdán Kaposszerdahelyre indultunk a Tókaji parkerdő felé, amely a zselici tájvédelmi körzet része. Két nagy halastó és az erdő teszi széppé a vidéket, ahol mi is ragyogó, napsütés időben tudtunk sétálni.

20221026_Zselic_vsc-tura_kaposszerdahely_tokaji-parkeredo 20221026_Zselic_vsc-tura_kaposszerdahely_torocskei-horgaszto

 Ez a kép a Töröcskei horgásztónál készült, ahová a társaság egy része tovább ment.

A szerdai nap ismét egy pompás vacsorával, csülkös káposztával ért véget.

Az utolsó nap a visszautazásé volt, délelőtt még a visszatérés reményében egy másik túraútvonal faluba vezető bejárhatóságát néztük meg, illetve a faluban sétáltunk.

Köszönet a túravezetőnek a kellemes kirándulás megszervezéséért.

Kép és szöveg: Szilárd Ilona