Ráth György villa: A mi szecessziónk

2019. február 19. kedd, 18.28 / Utolsó módosítás: 2019. február 19. kedd, 18.31
Látogatás a villában

Programfüzetünk 22. oldalától kezdődően a tervezett, szervezés alatt lévő programokat soroljuk. Ide tartoznak többek között a múzeumlátogatások is.

Szinte hihetetlen, hogy ahol naponta trolizunk a 70-es járaton, a mellett milyen kincsek is rejlenek egy szép villa belsejében.

Múzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónk

Rékasy Csilla túratársunk ez ügyben (is) nagyon aktív, most ez alkalommal szervezésében a Városligeti fasorban található Ráth György villát látogattuk meg.
Csilla a 20 fős társaságunk számára tárlatvezetőt fogadott Joó Julianna személyében, aki az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógusa is egyben és szakszerűen, az apró részletekre is figyelemmel mutatta be számunkra a megtekintett műtárgyak történetét.

Múzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónkMúzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónk

Ráth György, aki a villát 1901-ben vásárolta és rendezte be - műgyűjtő lévén - szebbnél szebb, kiemelkedő színvonalú alkotásokkal. Díszmagyar öltözetéhez tartozó ékszergarnitúra egy darabja (Magyarország 1896. Aranyozott ezüst; domborított, öntött; smaragd, gyöngy; rekeszzománc).

Múzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónkMúzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónk

Ez a kor a XIX. sz. második fele, a szecesszió, máshol más néven emlegetik. Kitalálói a britek, William MORRIS Arts and Crafts mozgalmának lényege, hogy az ipari tömegtermelés ellen kiadta a jelszót: vissza a régi mesterek szakértelméhez. Franciaországban art neuveau a meghatározás, az osztrákoknál Wiener Werkstatte a művészeti csoportosulás neve és szignója a WW, tagja volt a jól ismert Gustav KLIMT festőművész is.

Múzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónkMúzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónkMúzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónk

A villa földszintjén a lépcsőházból nyílóan a képtárat, a szecessziós ebédlőt (az asztalon a "részeg poharakkal") és fogadószobát találjuk, míg a villa másik fele egy-egy teremben a francia, az osztrák és a brit művészeti alkotásoknak szentelt. Az emelet egy kis szobájában a Kelet varázsolt el bennüket, megláthattuk a "magyar út" alkotásait, a látványtárban pedig akár kézbe is vehettünk egy legyezőt, szagolhattunk korabeli, de még ma is kapható parfűmöket.

Múzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónkMúzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónk (az asztalon a "részeg poharakkal")  (az asztalon a "részeg poharakkal")

Az emelet legjobban őrzött része a családi ebédlő, korabeli berendezési tárgyakkal teljesen felszerelten.
Ide a belépés tilos, a látogatók csak a köszöbig juthatnak.

Múzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónk

Az emelet két szobájában egy magyar-francia érmekiállítást tekinthettünk meg, a gyűjtemény adományozója Procopius Béla műgyűjtő numizmatikus, rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter.

Múzeumlátogatás a Ráth György villában: A mi szecessziónk

Mindenkinek csak ajánlhatjuk e termekben való gyönyörködést, a lelket felüdítő kikapcsolódás megér egy-pár nyugodt órát kiszakadva a mindennapok rohanásából.

Lejegyezte és a fotókat készítette:
Sándor Tibor