Három félnapos városnézés és egy túra

2019. október 10. csütörtök, 15.40 / Utolsó módosítás: 2019. október 14. hétfő, 11.00

Négy nap összefoglalója röviden. Három félnapos városnézés (Kenderes, Székesfehérvár, Budapest) és egy kistúra (Pilis hg.; Holdvilág-árok). Haladjunk időrendben.

»  »  »  »  »  »  »  »  »  «  «  «  «  «  «  «  «  «

2019.07.20. Kenderes; városnézés

Kenderes jellegzetesen alföldi település. Szomszéd települések: Kunhegyes, Karcag, Kisújszállás, Fegyvernek, Tiszabő és Tiszagyenda, külterületként hozzá tartozik Bánhalma. 2004-ben kapta vissza városi rangját. Vasútállomása a Kál-Kápolna – Kisújszállás vasútvonalon található a tőle kb. 6 km-re lévő Kisújszállástól.

Látogatásunk alapvető hívó szava a Horthy emlékek. Korábban, az újratemetéskor nagy viharok kísérték az eseményt, az óta a szellő is lecsendesedett, minden érték a helyére került. Ezt láthattuk, érezhettük, amikor idegenvezetőnk körbevezetett bennünket a kastély látogatható termein, a kertben, végül a temetőben, a Horthy Kriptában. Közben meglátogattuk a tengerészeti emlékeket is őrző táj-gyűjteményt (Horthy Miklós Tengerészeti Kiállítóterem), melynek sok emléktárgya kötődik a Kormányzóhoz. Végül városi látogatásunkat a Horthy ligeten (I. világháborús emlékmű) átvezető sétával fejeztük be.

Megújúl és hamarosan átadják a vasútállomás korszerűsített épületét. Horthy büsztje a kastély előterében. Családi címer a bejárat fölött.

Faragott bútor a szalonban (nem eredeti darab). Csilla a kastély hátsó terasza előtt. Horthy Kripta a temetőben.

Horthy Kripta a temetőben kívülről. Horthy liget, a korabeli Vitézi avatások helyszíne. A 4-es út és a Szent István út kereszteződésében áll a Kenderesi Református templom, előtérben a szökőkút csobogása hallatszik :-)

»  »  »  »  »  »  »  »  »  «  «  «  «  «  «  «  «  «

2019.08.31. Pilis hg.; Holdvilág-árok

A körtúra rövid, szakszerű összegzése: hossza 5,5 km, az útvonal szintemelkedése 270 méter, szintideje 1,5 óra, nehézsége könnyű (családi).

11 fős csapatunk tett hozzá egy rövid kitérőt, felkapaszkodtunk a Nagy-Csikóvár (557 m), majd innen a Kis-Csikóvár (475 m) csúcsaira is és így érkeztünk le – a hajdan volt Csikóváraljai turista-ház lezárt kapuja mellett elhaladva – a Pomáz-Pilisszentkereszt útra, a buszmegállóhoz.

A Holdvilág-árok legbelsőbb szakasza, az út kettéválik. Előre létrás, balra lépcsős. Balra éppen elhagyjuk a kerítéssel lezárt ásatási területet. A csapat felért a Nagy-Csikóvár legtetejére (557 m).

Eljött az ebéd ideje. Rendezzük sorainkat. A Gyopár-forrás teljesen száraz kőépítménye körül.

»  »  »  »  »  »  »  »  »  «  «  «  «  «  «  «  «  «

2019.09.08. Székesfehérvár; Bory-vár

A városlátogatók október 8-án keresték fel a helyet, ők városi kisvonattal érkeztek, majd mentek tovább egy tartalmas városnézős eseményre.

A városlátogatók csapata a Bory vár előtt (MÁV VSC turistái) Fotó: Bogschütz Csilla. A városlátogatók csapata a Bory vár udvarán (MÁV VSC turistái) Fotó: Bogschütz Csilla. A városlátogatók csapata a Bory vár udvarán (MÁV VSC turistái) Fotó: Bogschütz Csilla.

Kétfős csapatunk egy hirtelen ötlettől vezérelve ennél korábban kanyarodott be a vár elé és nézte meg a magán-múzeumot töviről-hegyire. Az élmény megérte a kitérőt, ennyi szépet egy halomban ritkán lát az ember. Főleg az a tény méltó az elismerésre, hogy Bory Jenő szobrászművész és építőmérnök a maga keze munkájából teremtette családja, hőn szeretett felesége kedvére a várat, a sok szobrot, festményt, mozaikot, dísz-kutat. A különböző építmények mindig csak egy-egy ötlettől vezérelve születtek, de azért így, utólag megállapítható, hogy a részek kerek egységet képeznek.

Székesfehérvár; Bory-vár. A főhomlokzat az utcafront felöl. Székesfehérvár; Bory-vár. Kerengő, az árkádon körben szobrok, grafikák. Középen az Elefántos udvar névadója, aki a hátán tartja a várat. Székesfehérvár; Bory-vár. Kerengő és udvara egy toronyból szemlélve.

Székesfehérvár; Bory-vár. A Csúcsos torony, emeletén kiállítás. Székesfehérvár; Bory-vár. A két torony között függesztett pallós emlékeztet arra, hogy a vár urának ilyen joga is van! Székesfehérvár; Bory-vár. Csók II. (Egy sok darabból álló sorozat része.)

Székesfehérvár; Bory-vár. A Csúcsos Toronyból a környék látképe, alul a Rózsakert látható. Székesfehérvár; Bory-vár. Gyönyörű festett üveg, középen címer. Székesfehérvár; Bory-vár. Búcsúkép, a Bory-vár látképe a rózsakertből nézve.

»  »  »  »  »  »  »  »  »  «  «  «  «  «  «  «  «  «

2019.09.11. Budapest; Gül-baba türbéje

Milyen szép látnivalók is akadnak Budapest nagyvárosában, egy eldugott budai kis utca telkén? Csilla túravezetőnk rájött erre, megszervezte és mi ámulva-bámulva néztük meg a nemrég felújított és a nagyközönségnek átadott helyet.

Néhány fogalom a megértéshez: Türbe: sírbolt. Gül baba: a nagy Szulejmán kortársa és a Budára költöző, itt muszlim kolostort alapítani szándékozó dervis, azaz mohamedán szerzetes, aki vándorlása közben koldulással tartja fenn magát.

A korábbi elhagyatott, lerobbant helynek volt egy sajátos varázsa: romantikus randevúzó helyként tartotta számon a fiatalság, no meg aki tudta, hogy innen milyen szép arcát is mutatja a város. A felújítás során elveszett ebből valami, viszont a nyereség óriási. Megújultak a támfalak, új kertek jöttek létre, épültek új bemutató és előadó termek, valamint egy kávézó. Mindenkinek ajánlható: e helyen török kávét kell inni! Ez egészen különleges gasztronómiai élmény: a készítésekor a kávét nem leforrázzák és kidobják, hanem megfőzik és magát a megfőtt kávét (mint zaccot) is elfogyasztják. Kipróbáltuk és jó!

Szokatlanul népes csapatunk a türbe előtt, a szokatlanul kellemes szeptemberi délelőttön. Még éppen elcsíptük és így megnézhettük az akkor záródó Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tematikus (vagyis emberi alakokat nem csak növényeket, állatokat ábrázoló) kiállítását. Hangulatos csobogó a türbe mellett.

Gül baba türbéje. A létesítmény látképe a déli toronyból. A déli torony, előtte, alatta a kiállítóterem ablaksora.

Lejegyezte: Sándor Tibor

Fotók: Bogschütz Csilla, Honvári Terézia és Sándor Tibor