Balaton-felvidék, augusztus 17.

2019. szeptember 17. kedd, 13.32 / Utolsó módosítás: 2019. szeptember 17. kedd, 13.32
Terv: 104 km. Teljesített táv: 68 km.

Mondhatnánk, egy túra, ahol a túravezető is megijed a kiírt útvonaltól, de valójában nyert a demokrácia, ahol a résztvevők könnyített útvonalat szerettek volna, s hiába a terv, ha nincs kivitelező. Persze ez is csak szépítés, mert demokrácia nincs vezető nélkül, szóval az akarat érvényesítéséhez szükségeltetik egy második túravezető, aki érvekkel alátámasztja, hogy a lányok számára nagyon embert próbáló lenne a kijelölt útvonal, s akár már az elején visszariadhatnánk a hegymászástól, ha esetleg tolni kényszerülnénk a biciklit. Kell egy kis sikerélmény, elég, ha a végére fáradunk el. A jövőre nézve tanács minden kerékpározónak, hogy tessék eljönni a meghirdetett túrákra, hisz semmi sem az, aminek látszik. :-))

Tehát Balatonfüredről indulva Balatonszőlős után Pécsely felé vettük az irányt, s bár így is le kellett itt küzdenünk egy meredekebb emelkedőt, annál felemelőbb volt utána a lejtőn suhanni lefelé a jó minőségű aszfalton. Bár errefelé nincsenek kerékpárutak, de a forgalom gyér, s az utak kiválóan alkalmasak országúti bringázáshoz – amit azért ritkán mondhatunk el az ország különböző útjain tekerve. Vászolyon át Dörgicséig tekertünk, ahol a templomrom mellett a Levendula Majornál tartottuk első pihenőnket egy frissítő levendulaszörp mellett. Mást nem is ihattunk volna, itt minden levendulás, a kis bolt a tihanyi levendula sor üzleteinek levendula illatú atmoszféráját idézi.

Vászolyon át Dörgicséig tekertünk, ahol a templomrom mellett a Levendula Majornál tartottuk első pihenőnket egy frissítő levendulaszörp mellett.

A pihenő után Mencshely felé haladtunk tovább, rátérve az eredeti útvonalra, s Szentantalfa után Hegyestűnél tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük az egykori vulkanikus tevékenység nyomán keletkezett bazaltoszlopokat. A bazaltkúp tetejéről elénk táruló panoráma a Káli-medence kis falvaival s a távolban a medencét övező hegyekkel igazi meseszép tájkép.

A bazaltkúp tetejéről elénk táruló panoráma a Káli-medence kis falvaival s a távolban a medencét övező hegyekkel igazi meseszép tájkép.  Hegyestű bazaltsziklái. Szelfi a lányokkal.

Folytatva az utat Köveskálon át a nap derekán újabb geológiai emlékhelyen tettünk látogatást Szentbékkállán, a kőtengernél, ahol egy kis gyalogtúra is a programba ékelődött.

Újabb geológiai emlékhelyen tettünk látogatást Szentbékkállán. Mindszentkálla, Kékkút és Salföld érintésével Ábrahámhegyig tekertünk. Mindszentkálla, Kékkút és Salföld érintésével Ábrahámhegyig tekertünk.

Végül Mindszentkálla, Kékkút és Salföld érintésével Ábrahámhegyig tekertünk, s már késő délután volt, mire rátértünk a balatoni bringakörre, így utunkat lerövidítve, Révfülöp lett a végállomás, ahonnan vonattal indultunk vissza fővárosunkba.

A kicsi, ám annál lelkesebb 4 fős csapat.

Szöveg: Csemez Panna

Fotók: dr. Lamberg Ildikó Eszter, Nyerges-Bognár Csaba