2023.01.14. Budai hegység; Közös évnyitó túra a VSC szakosztályaival

2023. január 19. csütörtök, 14.28 / Utolsó módosítás: 2023. január 19. csütörtök, 14.29
A Természetjáró Szakosztály idei első túrája

A Természetjáró Szakosztály idei első túráját így hirdette a nemrég elkészült 2023. évi Rendezvénynaptárjában:


 

1./ 01.14. szombat

Budai hegység, Közös évnyitó túra a VSC szakosztályaival

Útvonal: Kamaraerdei Ifjúsági Központ parkoló – Erdészház – Szobor Park – Tétényi fennsík – Nagyrét – Vadászhegy – Kamaraerdei Ifjúsági Központ parkoló

Túratáv: 7 km; szintkülönbség: + 180 m

Megközelítés: 41-es villamossal vagy 87-es, illetve 187-es autóbusszal (a buszok Kelenföld buszpályaudvar Őrmező felőli oldaláról indulnak)

Találkozás: 41-es villamos végállomásánál 10 órakor

Túravezető: Földházi Pálné


Különleges túra ez a mai, a csapat ugyanis vendégeket hívott és várt. Nagy készülődés közepette még egy mottót is kitaláltunk (tekintettel a még nem oly távoli ünnepre, az Újévre):

„… ne csak pohárba valót, de poharat is mindenki hozzon magával!”

Szervezkedtünk. Még táblát is készített nekünk Terike, hogy a számunkra sok ismeretlen vendég ránk találjon ott, a városszéli, messzi villamos végállomáson.

Izgultunk no, nem szégyen az. Még az időjárás is megkegyelmezett: vakító napsütésre ébredt az ország ezen fele, hát gondoltuk: ez aztán egy szép nagy közös séta-ünnep lesz, így az év elején.

Reménykedtünk.

Aztán elérkezett a találkozás órája, mi meg ott álltunk magunkban, árván, egyedül, csak mi, turisták, és páran a tornász lyányok közül. Nos, megint Ők mentették meg a betyárbecsületet.

Még vártunk egy, aztán még egy villamost, hátha…, de nem, így végül lassan elindultunk túravezetőnk, Gerti szakértő irányításával mi 21-en és a négy tornász lány.


Az időjárás nagyon kedvező volt, amit a fényképek is igazolnak. A túra a kiírás szerinti útvonalon haladt. A szoborpark bejáratánál a reggeli kávézásra is sor került. A Kamaraerdő és a Tétényi fennsík tanösvények bejárása után a Nagyréten köszöntöttük egymást 1-1 kupicával és ittunk az Új Évre is. A kamaraerdei Nagyréten teltház volt, köszönhetően a szombatnak és a napsütötte időnek, még lovasokkal is találkoztunk a pihenő szélén. Érdemes volt a város sok szegletéből, sőt Tatabányáról, Nagykovácsiból, no meg Pestlőrincről a térdig érő ködből elindulni.

Pali bácsi humoros versének hangulatával indultunk hazafelé és mindenki elégedetten, a további sok közös túra reményében tért haza.

Az emlékeket lejegyezte: Földházi Pál

A fotókat készítették: Bogschütz Csilla, Judák Ambrus és Földházi Pál

Gyülekezés, létszámellenőrzés, eligazítás a túra elején. Gerti kezében a vendégváró tábla. A Szoborpark, ahol kávé, frissítők várták a még alig elfáradt vándorokat. Útban a fennsík felé. Ágota az óráját nézi, Vera drukkol neki, még eléri vajon a hazafelé tartó öt húszas gyorsot?

Tétényi fennsíkon Gerti hallgatja, amint Éva ellenőrzi az otthoni helyzetet. Nem futott ki a tej és elzártam a gázt? Azok a bizonyos lovak közül az egyik. Vagy csak pónik? Mindegy, elől harap, hátul rúg! Jó lesz vigyázni! Nagyrét! Nagy étvágy! Nagy zsák ennivaló! Nagyon nagy jókedv! Ebédelünk, beszélgetünk, jól érezzük magunkat.

Nagyrét! Ők is Mi vagyunk! Ugyan még sokan étkeznek, de már a botok is előkerültek. Hamarosan indulás. Az utolsó falatok. Csomagolunk, pakolunk, Árpi még ellenőrzi, „betettem a kulacsot is, vagy még körbe jár valakinél?” De még van egy kis süti! Még egy korty forró tea!

Hej, az a bizonyos „látásélesítőfolyadék” Pali kezében. Sosem maradhat el egy jó túráról. Alapkellék, mint a jó bakancs. Kamara erdő, Nagyrét. Indulás előtt még tanácskozik a „Boszorkánykör”. Seprűket a Kukoricza Jancsi már a tűzre dobta… És akkor végre elindulunk a Nagyrétről a Vadász-hegyre.

A foto-krónikás itt a Tétényi fennsíkon lő még egy szelfit, miközben a többiek már a hazafelé tartó utat tanulmányozzák az információs táblán, páran pedig a cipőjüket tisztogatják a sártól.