Sok fejlesztéssel, erős turisztikai szezonra készül a MÁV-Volán-csoport

2021. június 15. kedd, 15.31 / Utolsó módosítás: 2021. június 25. péntek, 16.46
A nyári menetrend bevezetésével tovább javul a Balaton vasúti és autóbuszos elérhetősége
A Balatonnál suhanó vonat

Minden eddiginél jobb nyári menetrendet állított össze a MÁV-START és a Volánbusz, hogy minél több turista, nyaraló, kiránduló vagy Balaton környéki lakos számára kínáljon kedvező és az autózással szemben versenyképes utazási ajánlatot. A járványhelyzet javulásával és a korlátozások enyhítésével jelentős forgalomra számítanak a közlekedési társaságok. Az utazási kedv elérheti a 2019-es rekordévet, amikor 1,65 millióan utaztak vonattal a Balatonhoz. Több kiemelt fejlesztésre alapozva készülhet az idei évre a MÁV-Volán-csoport: elkészült a villamosítás Székesfehérvár és Balatonfüred között, melynek köszönhetően csökken a menetidő, és csendesebb, környezetbarátabb villamosvontatású szerelvények közlekedhetnek. A Déli partra új emeletes, KISS motorvonatokon is suhanhatnak az utasok, emellett óránként modern InterCity-kocsikat is igénybe vehetnek. A Dunántúl északi részének helyközi-elővárosi autóbuszvonalaira pedig folyamatosan érkeznek a Volánbusz új, MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművei.

A vasúti nyári főszezon június 19-i kezdete előtt néhány nappal, június 16-tól nagymértékben átalakul a Balaton térségében közlekedő autóbuszjáratok menetrendje is, így az ország számos pontjáról könnyebben elérhetővé válik a tó a nyári időszakban. A MÁV-Volán-csoport integrációnak köszönhetően a Volánbusz a vasúti közlekedéshez hangoltan több új járatot indít hazánk kedvelt üdülőhelyéhez, meglévő kínálatát pedig több viszonylaton jelentősen bővíti, módosítja, hogy ezzel is segítse a belföldi turizmus élénkítését. Egész nyáron igénybe lehet venni a tavalyról ismert Balaton 24 és 72 napijegyeket, valamint azok idei kiterjesztését a Balaton 24/72 Duo napijegyeket. A kedvezmények sorában újdonság a MÁV-START Balaton Okosjegye, a biciklisek számára pedig változó árazású, a kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatok esetében sokkal olcsóbb tarifát kínálnak.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának előnyeit kihasználva ismét szintet lépett a vasúti és az autóbuszos közösségi közlekedés összehangolása, ennek a folyamatnak a része az új nyári menetrend bevezetése is, melynek eredményeképpen jelentősen javul a Balaton megközelíthetősége is. A közösségi közlekedést választva az utasoknak nincs gondjuk vezetésre, dugókban várakozásra , már úti céljuk megközelítése közben is kikapcsolódhatnak, pihenhetnek – ennek előnyeit már a nyaralás tervezése közben érdemes figyelembe venni. A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, szerdán, a vasúti pedig 19-én, szombaton lép hatályba.

A pozitív várakozásokat – a járványhelyzeti korlátozások fokozatos feloldása mellett – az is megalapozza, hogy a május 17-től bevezetett előszezoni menetrendnek köszönhetően 55 százalékkal javult az utazási kedv a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ez 130 ezer utazást jelent, ezen belül az északi partra 33 ezren utaztak, több mint kétszer annyian, mint tavaly ugyanekkor, pedig a villamosítási munkák miatt csak május 31-től közlekednek vonatok. Június első hétvégéjén 30 ezren vették igénybe a balatoni vonatokat. Több balatoni InterCity is teljes kihasználtsággal közlekedett.

A főszezontól Budapest és a Balaton déli partja között a Balaton és Tópart InterCity, valamint a Déli->Parti sebesvonat mellett hétvégi napokon megjelennek a KISS motorvonatok. Az új nagykapacitású emeletes szerelvényből álló Napfürdő expresszvonat a hétvégeken Szolnokot és a ceglédi vonal forgalmasabb állomásait köti össze Fonyóddal; a Jégmadár expresszvonat pedig a Dunakanyart, azaz Szob és Vác térségét, továbbá Rákospalota-Újpestet, Kőbánya felsőt, Kelenföldet kapcsolja össze szintén Fonyóddal, a déli parttal és a Velencei-tóval.

Budapest és Balatonfüred között június 19-től új korszak kezdődik a villamosításnak köszönhetően. Az ország és az északi part fővárosa között a korábbi évekhez képest csaknem kétszer annyi vonat közlekedik június 19-től, és egyes településekre járattól függően 8-20 perccel rövidül a menetidő. Balatonfüred és Tapolca között is gyakrabban közlekednek a vonatok, így a part menti utazások is könnyebbé válnak. Az új, kétóránként közlekedő Vízipók InterRégió vonatokkal érhető el a leggyorsabban a Balaton keleti medencéje. A Katica InterRégió járat utasai klímás FLIRT motorvonattal utazhatnak a Déli pályaudvartól Balatonfüredig. A korábbi években a megszokott Kék Hullám IC is közlekedik.

Az idei évtől a népszerű éjjeli Bagolyvonatok az északi parton is biztosítják, hogy az éjszakába nyúló szórakozás után is mindenki biztonságban hazaérjen. A déli parton a korábbi évek magas utasforgalma alapján sűrítette a MÁV-START a menetrendet, új vonatokat indított Keszthely, Siófok és Budapest között.

A terveik szerint nyáron az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatásai az északi part felé is elérhetők lesznek. A déli parton az előszezontól utószezon végéig, szeptember 12-ig közlekedik étkezőkocsi Budapest és Keszthely közötti a Balaton InterCity vonatokban, a főszezonban napi 8 pár vonatban.

Vidéki nagyvárosokból is kényelmesebben érhető el az ország legnagyobb tava. A Helikon InterRégió vonatok kétóránként közlekednek Győr, a Balaton nyugati partja és Kaposvár között, de naponta egy vonatpár, pénteken és vasárnap ezen felül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a „magyar tenger” és Győr is könnyebben elérhető Baranya megye felől. Az Ezüstpart expresszvonat naponta közlekedik Miskolc és Fonyód között nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC+ kocsikkal. Az Aranypart expresszvonat nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC+ kocsival kiegészülve teremt összeköttetést naponta a déli parttal Fonyódig Nyíregyháza és Debrecen felől, az Aranyhíd expresszvonatok pedig szintén nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC kocsival közlekednek naponta Fonyódig Szeged felől. A Tekergő expresszvonat naponta közlekedik Nyíregyháza―Kőbánya-Kispest―Székesfehérvár―Balatonfüred―Zánka-Erzsébettábor között.  Szombathely―Celldömölk―Tapolca―Keszthely között naponta két vonat indul. A Szombathely―Celldömölk―Tapolca―Balatonfüred―Budapest útvonalon pedig naponta egy és hétvégén további egy pár Kék Hullám InterCity közlekedik.

Új távolsági autóbuszjáratok indulnak a Balatonhoz a többi közt Salgótarjánból, Egerből, Gyöngyösről, Kiskunhalasról, Kiskőrösről, Dunaújvárosból, Paksról és Komlóról. Az eddigieknél több autóbuszjárat közlekedik a Balatonhoz a többi közt Győrből, Szegedről, Bajáról, Pécsről, Kaposvárról, Dombóvárról, Nagyatádról, Marcaliból, Oroszlányból és Tatabányáról. Mindezzel országosan jelentős mértékben javul a Balaton autóbuszos elérhetősége. A menetrendváltozás Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya megyéből is könnyebbé teszi „a magyar tenger”-hez való eljutást.A déli parton Siófokon, Balatonlellén és Balatonmáriafürdőn érhetők el csatlakozások a belső-Somogy felé közlekedő járatokhoz. A tó partja mentén párhuzamos, de más megállókat kiszolgáló, vonatokhoz hangolt buszjáratok közlekednek. Siófok és Veszprém között új, a vonatokhoz csatlakozó, ütemes menetrend szerint közlekedő járatok javítják a keleti medence körbeutazási lehetőségeit. A Káli-medencében és a Balaton felvidék több részén is új buszjáratok indulnak, csatlakozva a vonatokhoz Zánka és Révfülöp vasútállomásokon.

A balatoni utazásokat teszi még vonzóbbá, olcsóbbá a MÁV–Volán-csoport új közös díjterméke, a Balaton 24 Duo és 72 Duo napijegy. A Volánbusszal közösen a Balaton teljes medencéjére kiterjedő utazási lehetőséget kínál a közlekedési társaság. A tavaly nyáron megismert Balaton 24/72 napijegyek pedig 24 és 72 órás érvényességük alatt korlátlan számú utazásra jogosítanak a Balaton körül, a Tapolca-Sümeg szakaszon másodosztályon, a Balatonfenyvesi kisvasút járatain, és a Volánbusz Balatonfüred és Tihany közötti járatain. A MÁV-START a 2021 májusában a szegedi vonatokon bevezetett Okosjegyet a nyári forgalomban  kiterjeszti a balatoni vonatokra. A kijelölt InterCity és Expresszvonatokra váltható Balaton Okosjegy kedvezményes áron és korlátozott számban áll rendelkezésre. Az Okosjegy kizárólag a MÁV applikációban és az interneten váltható meg, a rendszer automatikusan mutatja a legkedvezőbb elérhető ajánlatokat, amelyek már tartalmazzák a helyjegyet is. A bicikliseket pedig egy merőben új tarifarendszer, változó díjú kerékpárhelyjegy ösztönzi arra, hogy a nagykapacitású kerékpárszállító kocsikkal közlekedő vonatokat válasszák, elkerülve a telített, illetve a csak kevés kerékpár szállítására alkalmas vonatokat.

Részletesen a nyári újdonságokról, menetrendekről

(Rákattintással lenyitható és megtekinthető a tartalom.)

Déli part

Budapest és a Balaton déli partja között háromféle vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti sebesvonattal. A legnagyobb és várhatóan legnépszerűbb újdonságot az emeletes KISS motorvonatok megjelenése hozza el a déli partra: a Napfürdő expresszvonat a hétvégeken közlekedik Szolnokot és a ceglédi vonal forgalmasabb állomásait köti össze Fonyóddal; a Jégmadár expresszvonat pedig a Dunakanyart, azaz Szob és Vác térségét, továbbá Rákospalota-Újpestet, Kőbánya felsőt kapcsolja össze szintén Fonyóddal, a déli parttal és a Velencei-tóval.

Balaton- és Tópart InterCity

Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban a Balaton, Budapest-Kelenföld és Siófok között a menetidő csupán 73 perc, a vonatok csak a népszerűbb tóparti településeken, forgalmasabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg.

A Balaton InterCity vonatok kétóránként Budapest és Keszthely, a Tópart InterCity vonatok kétóránként Budapest és Nagykanizsa között közlekednek. A közös szakaszon így Budapest és Balatonszentgyörgy között 60 percenként közlekednek, Budapestről 6:35 és 19:35 között, valamint 21:35-kor, Balatonszentgyörgyről pedig 6:03-tól 21:02-ig indulnak.

A Balaton és a Tópart InterCity vonatokon a kerékpárszállítás korlátozottan lehetséges. A Balaton InterCity vonatokban közlekedik 1. osztályú kocsi és étkezőkocsi is, amelyben a járványügyi szabályok betartásával, védettségi igazolvánnyal vagy az EESZT telefonos alkalmazásával lehet fogyasztani.

Déli->parti sebesvonat

A Déli->Parti sebesvonatok Budapest és Balatonszentgyörgy között közlekednek, a hét minden napján kétóránként járnak, Budapestről 8:05 és 20:05 között kétóránként, Balatonszentgyörgyről 4:40-kor, 6:43-kor, 8:20-kor, 10:15-től 18:15-ig pedig kétóránként indulnak.

A Déli->Parti sebesvonatok a tó partján minden állomáson és megállóhelyen megállnak, ezekkel a vonatokkal érhetőek el azok a helyek, ahol az InterCity vonatok nem állnak meg. A sebesvonatokat ajánlja a vasúttársaság a kerékpáros utasainak, mert ezen vonatokban mindig lesz nagy befogadóképességű kerékpáros kocsi is.

A déli part járatai

Északi part

Balatonfüred és Budapest között június 19-től új korszak kezdődik a villamosításnak köszönhetően, ezáltal csökken az utazási idő is, mivel a székesfehérvári mozdonycserét Balatonfüreden fogják végezni a Tapolca felé továbbközlekedő járatok esetében. Az ország és az északi part fővárosai között csaknem kétszer annyi vonat közlekedik, és jelentősen rövidebb menetidővel, egyes vonatoknál 8-20 perccel a korábbi évekhez képest.

Menetidők a villamosítás után

Kék Hullám InterCity

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként közlekednek a Kék Hullám InterCity-k, amelyek Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen – Szepezdfürdő, Badacsonyörs kivételével. Budapestről 7:05-19:05 között indulnak, pénteken és szombaton 21:05-kor is megy egy járat.- Tapolcáról 7:38 és 17:38 között indulnak, hétvégi napokon azonban 19:38-kor is lesz egy további járat. Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban Balatonalmádi, Balatonfüred és a Balatonfüreden túli települések, például. Badacsony, Révfülöp is. A korábbi évekhez képest változás, hogy a vonatok mozdonycseréje Székesfehérvár helyett Balatonfüreden lesz.

A Kék Hullám InterCity vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi és három IC- minőségű kocsi is közlekedik.

Katica InterRégió

A Katica InterRégió vonatok Budapest-Déli és Balatonfüred között kétóránként közlekednek, modern, akadálymentes és klímás FLIRT motorvonatokkal. A Katicák a Déli pályaudvarról 6:30-20:30, Balatonfüredről 9:11-21:11 között indulnak. A vonatok a Déli és Székesfehérvár között csak Kelenföldön állnak meg, Székesfehérvár―Balatonfüred állomások között viszont minden állomáson és megállóhelyen. A vonaton a kerékpárférőhelyek száma korlátozott, ezért kerékpárosok számára nem ajánlott.

Vízipók InterRégió

Az új, Vízipók fantázianevű InterRégió vonatok Budapest és Balatonfüred között kétóránként közlekednek, ezekkel érhető el a leggyorsabban a Balaton keleti medencéje. A Déliből 7:30-19:30, Balatonfüredről 8:23-20:23 között indulnak. A Déli pályaudvar és Balatonakarattya között csak Budapest-Kelenföldön és Székesfehérváron, Balatonakarattya és Balatonfüred állomások között viszont minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A Vízipók InterRégió vonatok a tavalyi járatokhoz képest csaknem 20 perccel gyorsabbak, az eljutás így jelentősen rövidül, és sűrűbbé is válik Balatonfűzfőre, Balatonkenesére, Alsóörsre. A vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító és légjavítós kocsik közlekednek majd.

Sűrűbb személyvonati közlekedés

Balatonfüred és Tapolca között is jelentősen gyakrabban közlekednek a vonatok, így a part menti utazások, Badacsony elérése is könnyebbé válik. A személyvonatok a Kék Hullám InterCity vonatokat kiegészítve, Balatonfüred és Tapolca között kétóránként járnak. Balatonfüreden csatlakoznak a Vízipók, Tapolcán pedig a Helikon InterRégió vonatokhoz, így a Balaton nyugati medencéje körbeutazható.

Az északi part járatai

Utazás a Balatonra, közvetlenül, nem csak Budapestről, nem csak vonattal

Vidéki városokból és Budapestről a Balatonhoz

A Balaton nyugati medencéje

A MÁV-START 2020 decemberében indította el a Dunántúlon az új Helikon InterRégió vonatot, amellyel a Balaton minden korábbinál jobban elérhetővé vált Győr, Kaposvár és Pécs felől. A Helikon InterRégió vonatok kétóránként közlekednek Győr és Kaposvár között. Naponta egy vonatpár, pénteken és vasárnap ezen felül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a Balaton és Győr is könnyebben elérhető Baranya megye felől.

A Helikon InterRégió vonatok nagyrészt korszerű, alacsonypadlós, klímás Desiro motorvonattal közlekednek. A hétvégi időszakban a kerékpáros utasok igényeinek megfelelően egyes vonatok hagyományos szerelvénnyel, kerékpárszállító kocsikkal indulnak. A nyári időszakban kerékpárhely foglalása kötelező a vonatokon.

A Helikon InterRégió vonatok útvonalát az alábbi térkép mutatja be (a térképen csak a legfontosabb megállások szerepelnek):

Helikon InterRégió

Közvetlen vonatok Kelet-Magyarországról (Miskolc, Nyíregyháza, Szeged felől)

Az Ezüstpart expresszvonat naponta közlekedik Miskolc és Fonyód között. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi és IC+ kocsi is közlekedik.

Az Aranypart expresszvonat naponta közlekedik Nyíregyháza és Fonyód között. A vonat a tavalyi évhez képest kevesebb megállóhelyen áll meg, így menetideje csaknem 20 perccel csökken.

Az Aranyhíd expresszvonat Szeged és Fonyód között közlekedik naponta.

A Tekergő expresszvonat naponta közlekedik Nyíregyháza―Kőbánya-Kispest―Székesfehérvár―Balatonfüred―Zánka-Erzsébettábor között. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik.

Közvetlen vonatok Közép-Magyarországról (Szolnok, Szob, Vác)

Hétvégi napokon Szolnok és a Balaton északi partja között új Tekergő expresszvonat közlekedik. A vonat Szolnoktól Kőbánya-Kispest érintésével közlekedik Tapolcáig, csak a legfontosabb megállókat érinti.

A déli parton az idei évben újdonságot jelent az emeletes KISS motorvonatok megjelenése is.

  • A Napfürdő expresszvonat a hétvégi napokon közlekedik Szolnok és Fonyód között, emeletes KISS motorvonattal. Szolnok, Cegléd, Albertirsa és Monor felől így közvetlenül és gyorsan elérhetővé válik a Balaton déli partja.
  • A Jégmadár expresszvonat hétvégi napokon Szob és Fonyód között közlekedik szintén modern, akadálymentes KISS motorvonattal, így teljesen új kapcsolatot hoz létre a Dunakanyar felől a Balatonnal, valamint a Velencei-tóval. A vonat Vác, Rákospalota-Újpest, Kőbánya-felső, Budapest-Kelenföld és Velence érintésével éri el a Balaton déli partját.
Közvetlen vonatok Dél- és Nyugat-Dunántúlról (Győr, Kaposvár, Pécs, Szombathely)

Szombathely―Celldömölk―Tapolca―Keszthely között naponta két vonat indul. Szombathely és Tapolca között csak Sárvár, Celldömölk és Sümeg állomáson állnak meg, Tapolcától Keszthelyig Becehegy kivételével viszont minden állomáson és megállóhelyen.

Naponta egy és hétvégén további egy pár Kék Hullám InterCity közlekedik a Szombathely―Celldömölk―Tapolca―Balatonfüred―Budapest útvonalon. Szombathely és Tapolca között csak Sárvár, Boba és Celldömölk állomáson állnak meg.

Bagolyvonatok

Idén a népszerű éjszaki Bagolyvonatok kiterjesztik „védőszárnyaikat” az északi partra is, hogy az éjjelbe nyúló szórakozás után is mindenki biztonságban hazaérjen. A Bagolyvonatok többsége csütörtök, péntek, illetve szombat éjszakákon közlekednek, ezáltal a Balaton bármely településéről bármely másik településre lehetséges éjszaka eljutni.

A déli parton két pár új Bagolyvonat vehető igénybe, így a hétvégi éjszakákon csaknem minden órában indul vonat, Keszthely is jobban elérhetővé válik. A Bagolyvonatok idén nagyrészt FLIRT motorvonatokkal közlekednek. Újdonság, hogy már nem csak hétvégén, hanem hétköznap is közlekednek egyes Bagolyvonatok a déli parton. Bagolyvonat Budapestről 22:40-kor, 23:40-kor, 0:40-kor és 2:40-kor, Fonyódról pedig 22:31-kor, 0:35-kor, 1:32-kor, 2:46-kor és 3:35-kor indul.

Az idei évben elindítjuk a Bagolyvonatok közlekedését az északi parton is. A Bagolyvonatok Tapolca és Székesfehérvár között közlekednek csütörtök, péntek, illetve szombat éjszakákon. Székesfehérvárról, illetve Tapolcáról éjfél után indulnak, Balatonfüredről hajnali 2 óra után átszállással lehet továbbutazni Tapolca, illetve Székesfehérvár felé.. Székesfehérváron átszállással lehetséges a továbbutazás Budapest felé, illetve felől is.

A déli és északi parti vonatokhoz csatlakozva Keszthely és Tapolca között is indítunk Bagolyvonatokat a csütörtök, péntek, illetve szombat éjszakákon, így a Balaton bármely településéről bármely másik településére el lehet jutni éjszaka is vonattal.

A Volánbusz kínálata is jelentősen bővült

Új távolsági autóbuszjáratok indulnak a Balatonhoz a többi közt Salgótarjánból, Egerből, Gyöngyösről, Kiskunhalasról, Kiskőrösről, Dunaújvárosból, Paksról és Komlóról. Az eddigieknél több autóbuszjárat közlekedik a Balatonhoz a többi közt Győrből, Szegedről, Bajáról, Pécsről, Kaposvárról, Dombóvárról, Nagyatádról, Marcaliból, Oroszlányból és Tatabányáról. Mindezzel országosan jelentős mértékben javul a Balaton autóbuszos elérhetősége. A menetrendváltozás Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya megyékből is könnyebbé teszi „a magyar tenger”-hez való eljutást.

Távolsági buszok a Balatonra

Részletesen a Volánbusz nyári menetrendjéről

A vasúti közlekedéshez igazodva változik a Budapestről Balatonfüredre, valamint a Budapestről Siófok–Lengyeltóti–Marcali–Böhönye útvonalon Nagyatádra, illetve Barcsra közlekedő autóbuszjáratok menetrendje.

Egyes országos járatok mostantól a Balaton érintésével közlekednek, így például a Kaposvár és Győr között Balatonlelle–Siófok–Veszprém–Zirc–Veszprémvarsány útvonalon közlekedő buszjáratok menetrendje is változik. Az autóbuszok Siófok és Veszprém között megállnak a többi közt Balatonakarattyán, Balatonkenesén és Balatonfűzfőn, így Kaposvárról és Győrből egyaránt könnyebben elérhetővé válik a Balaton északkeleti partja is. Ugyanakkor a Tapolca és Kaposvár között Veszprém–Siófok–Tab–Igal útvonalon közlekedő autóbuszjárat Siófok és Kaposvár között módosított útvonalon, Tab helyett Zamárdi, Balatonföldvár és Pusztaszemes érintésével közlekedik.

Budapestről Székesfehérvár–Siófok–Balatonföldvár–Igal útvonalon Kaposvárra közlekedő autóbuszjárat Siófok és Kaposvár között mindkét irányban módosított útvonalon, Balatonföldvár helyett Tab érintésével közlekedik.

Keszthelyről reggelente Hévíz–Sümeg–Devecser–Pápa útvonalon Győrbe induló autóbuszjárat csak Keszthely és Sümeg között közlekedik. Győrbe Sümegről és Pápáról – igény szerint – vasúttal és autóbusszal is közlekedhetnek az utasok.

Békéscsaba és Zalaegerszeg között Orosháza–Szentes–Csongrád–Kiskunfélegyháza–Kecskemét–Dunaújváros–Siófok–Keszthely–Hévíz útvonalon közlekedő autóbuszjárat a Balaton déli partján (Siófok és Keszthely között) az eddiginél lényegesen több helyen biztosít le- és felszállási lehetőséget.

A távolsági járatok mellett a tó környékén közlekedő autóbuszjáratok menetrendje is jelentős mértékben változik. A déli parton a vasúttal összehangolt autóbuszjáratok közül válogathat az utas: a Siófok és Balatonmáriafürdő közti, illetve a Siófok és Veszprém közti szakaszon közlekedő, valamint a déli parthoz közeli településeket érintő autóbuszok a jelenleginél egyenletesebb elosztás, és többségében a vasúti közlekedéshez hangolt menetrend szerint indulnak.

A Balaton térségében változik a regionális autóbuszjáratok menetrendje is. A korábbinál gyakrabban, rövidebb menetidővel és a vasúti közlekedéssel összehangolva közlekednek az autóbuszjáratok Veszprém és Siófok között. A vonatokhoz több átszállási ponton csatlakozó autóbuszokkal elérhetőek lesznek azok a megállók, amelyek a vasútállomásoktól távolabb helyezkednek el, ezzel kényelmesebbé téve a közlekedést, a Balaton elérését. A csatlakozások a nyári tanszünet alatt a hét minden napján elérhetőek.

Az Enying és Siófok között közlekedő autóbuszjáratok közül Siófok felől 3, míg Enying felől további 2 járat Balatonaliga és Balatonvilágos érintésével közlekedik, bővítve a vasúttal nehezebben elérhető településrészek és Siófok, illetve az enyingi térség és a tó közötti utazási lehetőségeket.

Az egyenletesebb eljutási lehetőséget biztosító, ütemes jellegű menetrendnek köszönhetően a déli part településeiről a nyári időszakban több közvetlen járattal lehet eljutni Siófokra. A Siófok–Balatonszabadi–Siójut–Ádánd, illetve a Siófok–Balatonszéplak–Zamárdi–Balatonendréd viszonylaton a jelenleginél egyenletesebb eljutási lehetőséget biztosító, ütemes jellegű, könnyebben megjegyezhető menetrend lép életbe. A járatok Siófokon csatlakozást biztosítanak a Székesfehérvár és Budapest, valamint a Nagykanizsa vagy Keszthely irányába közlekedő vonatokhoz, illetve az országos autóbuszjáratokhoz is.

A Balatonlellétől déli irányba induló járatok is pontosabban és gyakrabban csatlakoznak majd a vonatokhoz. Marcali és Keszthely között már óránként indulnak autóbuszjáratok, melyek Balatonmáriafürdő, vasútállomás megállóhelyen csatlakoznak a Siófok, illetve Budapest felé közlekedő vonatokhoz.

Az új menetrenddel a Balaton északi partján és a Balaton-felvidéken is fontos változások lépnek életbe. Az északi partot érintő vasúti fejlesztésekhez kapcsolódóan jelentős mértékben javulnak az autóbuszos csatlakozások a 26-os, illetve 29-es vasútvonalakon közlekedő vonatokhoz. A menetrendi fejlesztéseknek köszönhetően a Balaton-felvidék több településén is bővülnek a közlekedési lehetőségek. Számos autóbuszjárat közlekedik a vasúttal összehangolt menetrend szerint Balatonfüred és Dörgicse, Nagyvázsony és Zánka, Tapolca és Révfülöp, Tapolca és Badacsony között, csatlakozást biztosítva a Budapest–Balatonfüred–Tapolca vonalon közlekedő vonatokhoz.

A Balatont és térségét érintő, június 16-án életbe lépő menetrendváltozásról részletesebben itt tájékozódhatnak. Az utazások megtervezésében segítséget nyújt a www.menetrendek.hu, valamint a www.volanbusz.hu/hu/menetrendek oldal is.

Csatlakozó buszjáratok


 

Fedélzeti szolgálatatások egyes vasúti járatokon

A MÁV-START tervei szerint 2021 nyarán az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatása már nem csak a déli parton, hanem az északi part felé is elérhető lesz.

A déli parton az előszezon első napjától, május 17-től az utószezon utolsó napjáig, szeptember 12-ig közlekedik étkezőkocsi Budapest és Keszthely közötti a Balaton InterCity vonatokban, a főszezonban napi 8 pár vonatban.

Az északi parton tervezetten a nyár második felében indulhat a bisztrókocsi-szolgáltatás a Kék Hullám InterCity vonatokban, ami az első osztályú IC+ kocsi elkészülésétől függ.

Utasellátó kínálat

Az Utasellátó étel- és italkínálata az elmúlt két évben jól bevált, az utasok által kedvelt és trendinek számító street food irányzatra épül, továbbra is kapható a START, Classic és Vega Burger, valamint a közkedvelt csapolt sör.

Idén a street food ételek mellé bekerült néhány, a Retró hétvégéken nagy sikert aratott hagyományos magyaros étel, mint a paprikáscsirke, a borókabogyós marhasült, magyaros sertéssült. Újdonságként balatoni halászlét és hideg gyümölcslevest is felszolgálnak. Növelték az egészséges ételek számát: müzlitál és tonhalsaláta is felkerül az étlapra. A gyerek menüt bőségesebbé tették, édességet és üdítőt is adnak hozzá. Újdonság a desszertek közül a somlói galuska, valamint a többféle ízben elérhető poharas jégkrém. Az italok és frissítők kínálata minőségi gyümölcslevekkel és kedvelt szeszes italokkal, whiskyvel, tequilával és Baileys-szel bővült. A balatoni étkezőkocsikon a BB márka szezonális borai 0,75 literes palackban is kaphatók, így baráti társaságok is jól  beoszthatják az út során. Idén lesz először kapható az Utasellátó logójával ellátott Nohab és Szili kézműves sör. A rágcsálnivalók körét szintén bővítettük, valamint folyamatosan elérhető az egyedi logós kiszerelésű, Utasellátó csokiroló és Utasellátó „bomba”.

A kínálat összeállításánál figyeltek a különféle étel-intoleranciákkal élők igényeire is, ezért barna cukor és édesítőszer is kérhető, a kávéféleségeket pedig kínálják laktózmentes tejjel, valamint mandulaitallal is. A hamburgereket gluténmentes hamburgerzsemlével is lehet kérni. Újdonságként az IC+ bisztrókocsikon az eddigiektől eltérő rendszerű, jobb minőségű kávét készítő podos kávégépeket állítottak üzembe.

A fenntarthatóság jegyében különösen odafigyelnek a „zöld” csomagolóanyagok használatára. Valamennyi, az Utasellátó logójával forgalomba kerülő elviteles doboz, pohár, szatyor környezetbarát termékként készül.


Kedvezmények, díjszabási tudnivalók, felárak a balatoni vonatokon

Díjszabás, felárak
  • Valamennyi Balatont érintő InterRégió- és sebesvonat (Katica, Vízipók, Helikon és a Budapest-Kelenföld és Fonyód közötti munkanapi FLIRT, Déli Parti, Szombathely és Keszthely közötti vonatok) felármentesen vehető igénybe.
  • Valamennyi InterCity és expresszvonat InterCity kocsikból kiállított része (Tópart, Balaton, Kék Hullám, Aranyhíd, Aranypart, Ezüstpart, Adria) fix áras, 300 forintos helyjeggyel vehető igénybe.
  • Valamennyi InterCity és expresszvonat nem InterCity kocsikból kiállított része (Tópart, Balaton, Kék Hullám, Aranyhíd, Aranypart, Ezüstpart, szolnoki KISS, szobi KISS és Tekergő) díjmentes, nulla forintos helyjeggyel vehető igénybe távolsági utazásra, kivétel ez alól a Budapest-Déli és Budapest-Kelenföld szakasz, ahol a Budapest-bérlettel, illetve a meghatározott szakaszra érvényes viszonylati vasúti bérlettel rendelkező utasnak nem szükséges díjmentes felárat váltania.
  • Kizárólag a Balaton partja mentén történő utazásra helyjegy nélkül vehető igénybe a Jégmadár Expressz (Szob-Fonyód) Székesfehérvár és Fonyód között.
Balaton 24/72, Balaton 24/72 Duo napijegyek

A balatoni utazások során érdemes igénybe venni a MÁV–Volán-csoport díjtermékeit. A Balaton 24/72 napijegyek 24 és 72 órás érvényességük alatt korlátlan számú utazásra jogosítanak a Balaton körül, a Tapolca-Sümeg szakaszon másodosztályon, a Balatonfenyvesi kisvasút járatain, és a Volánbusz Balatonfüred és -Tihany közötti járatain. A 2021-ben bevezetett Balaton 24 Duo és 72 Duo napijegyekkel a Volánbusszal közösen a Balaton teljes medencéjére kiterjedő utazási lehetőséget kínál a közlekedési társaság, mivel a Balaton 24/72 jegyek felhasználási területén túl  a térségben közlekedő Volánbusz-járatokon is, összesen 123 település között utazhatnak korlátlanul az érvényesség kezdetétől számított 24, illetve 72 órán belül. A Balaton24 napijegyek a pénztárakban, egyes jegykiadó automatákban, illetve az interneten és a MÁV applikációban vásárolhatók meg. A Balaton72 és a Balaton 24/72 Duo napijegyeket az állomási pénztárakban és a MÁV applikációban lehet megvásárolni.

A Balaton 24-ből az idei évben június 10-ig már 2 368 darabot, a Balaton 72-ből 32 darabot, a Balaton 24 Duo-ból pedig 10 darabot váltottak.

Balaton 24, Balaton 72 DUO

 

Termék neve

Balaton 24 Duo

Balaton 24 Duo
26 éven aluliaknak

Balaton 72 Duo

Balaton 72 Duo
26 éven aluliaknak

Ára:

1990 Ft

1390 Ft

4990 Ft

2990 Ft

Balatoni Okosjegy

A MÁV-START a 2021 májusában a szegedi vonatokon bevezetett Okosjegyet a nyári forgalomban  kiterjeszti a balatoni vonatokra is.

A Balatoni Okosjegy a főszezonban a Balatonra közlekedő InterCity- és expressz-vonatokon kínál vonathoz kötött, dinamikus árú ajánlatokat, valamennyi kocsiosztályon. Vonatonként előre meghatározott számú hely vásárolható csak kocsiosztályonként. Az okosjegyet kizárólag a papírmentes csatornákon (MÁV App és Elvira) értékesíti a MÁV-START.

A szegedi Okosjegyhez hasonlóan a Balaton Okosjegy is fix árú és korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Kizárólag a MÁV applikációban és az interneten váltható meg, a rendszer automatikusan mutatja a legkedvezőbb elérhető ajánlatokat.  Az ár már tartalmazza a helyjegyet, az Okosjegy mellé semmilyen más pótjegyet vagy helyjegyet nem kell váltani. További kedvezmény az Okosjegy árából nem érvényesíthető. 

A Budapest és a Balaton között utazók a Balaton (Budapestről minden megállási helyre) és a Tópart InterCity-re (Budapestről Balatonszentgyörgyig minden megállási helyre), illetve a Kék Hullám IC-re, a távolabbi állomásokról a Balatonra utazók pedig a Tekergő (Szolnok—­Tapolca, Nyíregyháza—Zánka-Erzsébettábor), Aranyhíd (Szeged—Fonyód), Aranypart (Nyíregyháza—Fonyód), Ezüstpart (Miskolc—Fonyód) és Napfürdő (Szolnok—Fonyód) expresszvonatokra válthatnak Okosjegyet. 2. osztályon Budapestről, illetve Budapestre 2021 forintért kínál Okosjegyet a vasúttársaság, távolabbi településekről pedig 3299 forintért. Budapest és a Balaton közötti utazásához az 1. osztály kényelmét választva 2499 forinttól vehető meg az Okosjegy a Balaton IC vonatokra.

Viszonylat egyik vége

Viszonylat másik vége (Balaton)

1. osztály

2. osztály

Budapest

Balaton, Fonyód állomásig

2 499 Ft

2 021 Ft

Budapest

Balaton, Fonyód állomáson túl

2 899 Ft

Budapesten túli állomás

Balaton

---

3 299 Ft


Kerékpárszállítás

Az idei főszezoni időszakban forgalomba állítják az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsikat, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása. Ennek ellenére a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek, különösen a hétvégi csúcsidőben. Mind az északi parton, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár 30 kerékpár is szállítható.

A korábbi évekből ismert, egész napos korlátlan utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegy a nyár folyamán nem lesz váltható a vonatokra. A kerékpárszállítás – bármely balatoni állomásra, illetve állomásról – június 19-től 99 forintba kerülő új jegytípussal, minden korábbinál kedvezőbb áron. Ez a 99 forintos egy útra szóló (egyúti) Balaton kerékpárjegy vonathoz kötött, csak a kiválasztott vonaton érvényes utazásra.

A balatoni vonatok többségén a kerékpárok számát a túlzott telítettség elkerülése érdekében kerékpárhelyjeggyel szabályozzák, melyet a kerékpárjegy mellé kötelező megváltani. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani. A kerékpárhelyjegy ára vonatonként változó lesz a kerékpáros kapacitástól függően:

  • Azokon a vonatokon, melyekben a kerékpáros férőhelyek száma magas, a kerékpárhelyjegy díjmentes.
  • Azokon a vonatokon, melyeken a kerékpárszállítás korlátozott, a kerékpárhelyjegy ára a kerékpárjegy mellé további 350-700 forint.

Az alábbi vonatokkal érhető el a legkedvezőbb áron a Balaton, ingyenes kerékpárhelyjeggyel:

  • A déli parton a Déli->Parti sebesvonatok
  • Az északi parton a Vízipók InterRégió vonatok

Csúcsidőben a megnövekedő kerékpáros forgalomra való tekintettel a vonatokon a kerékpárhelyek már órákkal korábban megtelhetnek, ezért javasolja vasúttársaság a jegyek megvásárlását az online felületein (Elvira, MÁV app) akár már az utazást megelőző napokban. Amennyiben egy vonatra a kerékpárhelyek elfogytak, úgy a vonatra kerékpárral felszállni nem szabad, mivel a hely nélküli kerékpárral a vonat folyosóján való átjárást akadályozzák, és az érvényes kerékpárhellyel rendelkező kerékpáros utasok elől veszik el a helyet.

A balatoni vonatok kerékpáros férőhelyei

Vonat

Útvonal

Kerékpár-férőhelyek száma

Balaton InterCity

Budapest-Déli-Keszthely

8 darab

Tópart InterCity

Budapest-Déli-Nagykanizsa

8 darab

Déli->Parti sebesvonat

Budapest-Déli-Balatonszentgyörgy

36 darab

Kék Hullám InterCity

Budapest-Déli-Balatonfüred (-Szombathely)

28 darab

Katica InterRégió

Budapest-Déli-Balatonfüred

6-12 darab

Vízipók InterRégió

Budapest-Déli-Balatonfüred

28 darab

Balatonfüred-Tapolca személyvonat

Balatonfüred-Tapolca

4 darab

Helikon InterRégió

Győr-Fonyód-Kaposvár-Pécs

4-8 darab, hétvégén egy vonatpárban 24 darab

Ezüstpart Expresszvonat

Miskolc-Fonyód

44 darab

Aranypart Expresszvonat

Nyíregyháza-Fonyód

44 darab

Aranyhíd Expresszvonat

Szeged-Fonyód

16-32 darab

Tekergő Expresszvonat

Nyíregyháza-Zánka-Erzsébettábor

32 darab

Tekergő Expresszvonat

Szolnok-Tapolca

5 darab

Napfürdő Expresszvonat

Szolnok-Fonyód

12 darab

Jégmadár Expresszvonat

Szob-Fonyód

12 darab

Szombathely-Keszthely sebesvonat

Szombathely-Keszthely

16 darabRetró hétvégék

A tavalyi szezon óta jelentős változás, hogy elkészült a Szabadbattyán és Balatonfüred szakasz villamosítása. Az előszezonban egy rövid ideig még dízelvontatással indult a forgalom, majd a nyári menetrend kezdetétől, június 19-től villamos vontatással járnak a vonatok.

A dízelkorszakot 2021. június 18-án a Kék Hullám sebesvonattal búcsúztatják, amelyet Nohab mozdony fog húzni Székesfehérvár és Tapolca között.

Állomás

S 19708

Kék Hullám

Budapest-Déli

19:05

Budapest-Kelenföld

19:12

Székesfehérvár

20:00

Balatonfüred

21:00

Tapolca

22:10

A táblázat nem tartalmaz minden megállási helyet.

Az utolsó Kék Hullám sebesvonat első kocsija az energiaellátáshoz szükséges VFK fűtőkocsi lesz, ezt leszámítva a megszokott összeállítással fog közlekedni. A vonaton a normál díjszabás érvényes.

A korábbi évekhez hasonló, nagyszabású balatoni retró hétvégék időpontja idén: július 9-11. és augusztus 6-8. Ezen a két hétvégén az északi part lehető legtöbb vonatán retró mozdonyokat és kocsikat vonultat fel a közlekedési társaság, bemutatva a 70-es, 80-as, 90-es évek jellemző összeállításait.

A program részletes kialakítása még folyamatban van, de terveink szerint idén is forgalomba áll a legendás 424-es gőzmozdony a két szombati napon egy pár expresszvonattal Balatonfüred és Tapolca között, emellett Nohab, Szergej és Púpos mozdonyok közlekedését is tervezik. Budapest és Balatonfüred között a villamosított szakaszon újabb, korábban az északi parton nem látott típusok megjelenésére is lehet számítani.

A retró hétvégékén több járatban is közlekedik Utasellátó étkezőkocsi, amelyen a népszerű, klasszikus ételeket is tartalmazó retró kínálattal készülnek.

A balatoni retró hétvégék a teljes cégcsoport összefogásában valósulnak meg a MÁV-START és MÁV Rail Tours járművei mellett a tervek szerint idén a MÁV-HÉV és a Volánbusz is csatlakozik különleges járművekkel. A részletes menetrendeket hamarosan közzéteszik a MÁV-Volán-csoport weboldalán.


Kötelező a maszk a közösségi közlekedési járműveken

A járványügyi korlátozások feloldásáig továbbra is kötelező a maszkviselés a MÁV–Volán-csoport vonatain és autóbuszjáratain, valamint a zárt utasforgalmi területeken. A MÁV–Volán-csoport kéri utasait, hogy a menetjegyek gyors, sorban állás nélküli megvásárlása érdekében részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket. Az autóbuszjegyek és -bérletek továbbra is megvásárolhatók a Volánbusz pénztáraiban, jegykiadó automatáiban, partnereinél, valamint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társalkalmazásaiban. Egyes települések helyi díjtermékei a MÁV mobilalkalmazásban és a vasútállomások jegypénztáraiban is elérhetők. A MÁV-START pénztáraiban a helyközi övezetes autóbuszbérletek, valamint a helyközi övezetes jegyek is megválthatók (120 km-ig), országszerte közel 300 helyszínen. Az állami tulajdonú közlekedési társaságok folyamatosan dolgoznak további értékesítési csatornák bevonásán.

 

Budapest—Balaton, 2021. június 15. 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság