Németországban ma éjjeltől péntek éjszakáig sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat

2023. december 7. csütörtök, 19.06 / Utolsó módosítás: 2023. december 7. csütörtök, 19.13
A német vasúttársaság (Deutsche Bahn) tájékoztatása szerint Németországban december 7-én, csütörtöktől 24 órás munkabeszüntetésre kerül sor. Ma 22 órától péntek 22 óráig a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre lehet számítani.
A német vasút (DB) azt javasolja az utasainak, hogy amennyiben tehetik, halasszák el az utazásukat. A Németország felé utazóknak érdemes tájékozódniuk a DB és a MÁV tájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál.

Az alábbi változásokra kell számítani:

Railjet xpress vonatok:

  •  8-án pénteken, a Németország felé, valamint felől közlekedő Railjet xpress vonatok csak Salzburgig, illetve Salzburgtól közlekednek. A németországi szakaszon kimaradnak.

Hungária EuroCity vonatok:

  • December 8-án, pénteken a Hungária EuroCity (EC 172) Budapesttől Prágáig közlekedik, onnan egy másik vonattal utazhatnak tovább Dečinig. A vonat a németországi szakaszon elmarad.
  • December 8-án, pénteken a Hamburgból Budapestre induló Hungária EuroCity (EC 173) a németországi szakaszán kimarad. A vonat csak a cseh határállomás, Dečin és Budapest között közlekedik, azonban Prágában egy másik szerelvénybe kell átszállni.

Metropol EuroNight vonatok:

  • Előre tervezett pályakarbantartási vágányzár miatt a Budapest-Nyugati pályaudvarról 7-én 19:29-kor Berlinbe induló Metropol EuroNight (EN 476) csak a lengyel határállomásig, Rzepinig közlekedik. Rzepin (08:21) és Frankfurt (Oder 09:15) állomások között pótlóbusz közlekedik, Frankfurt (Oder, 09:26) és Berlin Hbf (10:39) között a ICE 2506-os számú vonat vehető igénybe.
  • Előre tervezett vágányzár miatt a Berlinből 8-án, pénteken este Budapestre induló Metropol EuroNight (EN477) csak a lengyel határállomástól, Rzepintől közlekedik. Berlin Hbf (17:53) – és Frankfurt (Oder, 18:45) állomások között az ICE 2507-es számú vonat vehető igénybe. Frankfurt (Oder, 19:20) és Rzepin (19:40) állomások között pótlóbusz közlekedik

Kálmán Imre EuroNight vonatok:

  • 7-én és 8-án (csütörtök, péntek) a Budapest-Keleti pályaudvarról 20:40-kor induló Kálmán Imre EuroNight (EN 462) stuttgarti vonatrésze csak Salzburgig közlekedik. Salzburg és Stuttgart között a vonat elmarad.
  • A 8-án és 9-én (péntek és szombat) Stuttgartból Budapestre induló Kálmán Imre EuroNight (EN 463) csak Salzburgtól közlekedik. A vonat Stuttgart és Salzburg között elmarad.

Lemondás az utazásról

A már korábban, december 6-ig megváltott, december 7-ére vagy 8-ára Németországba, illetve Németországból vagy Németországon keresztül történő utazásra szóló menetjegyek és helyfoglalások díjmentesen visszaválhatók vagy december 15-ig a jegyen feltüntetett viszonylatban felhasználhatók.

Új jegy vásárlása esetén a vasútvállalat csak a még elérhető ajánlatokat tudja biztosítani. Amennyiben csak drágább jegy kiadása lehetséges az utas részére, akkor a két jegy ára közötti különbözetre méltányossági kérelmet nyújthat be az ügyfélszolgálathoz.

Online vásárolt menetjegyek visszaváltását a mobil alkalmazásban és az eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu e-mail címen lehet kezdeményezni.

Menetjegyek más időpontra érvényesítése a nemzetközi jegypénztárakban az utazás megkezdése előtt intézhető.

Tájékozódási lehetőségek:

Kérjük utasainkat, hogy tájékozódjanak a német vasút (DB) honlapján is, amely itt érhető el:  https://www.bahn.de/service/fahrplaene/aktuell
Információk az ÖBB oldalán: https://www.oebb.at/de/neuigkeiten/streikwarnung 

Az aktuális helyzetről információt kaphatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. (Telekom hálózatból hívhatja a +36 30 499 4999-es telefonszámot, Yettel hálózatból a +36 20 499 4999-es, Vodafone hálózatból pedig a +36 70 499 4999-es számot.)