Tisza-tó kerékpártúra részletei (2022.03.12)

2022. október 15. szombat, 09.00 / Utolsó módosítás: 2022. október 15. szombat, 09.07

 

Túraleírása:

Táv: Közepes-kör kb. 65 km

Indulás: 7:55 Keleti pu.-ról Tiszafüredre.

Tiszafüredről indulva körbe bringázzuk a tavat, igény szerinti megállásokkal (frissítő vásárlás, fotózkodás, stb.).

Az indulási irány Tiszaörvény- Tiszaderzs-Üdülőtelep, Abádszalók- Kisköre (Vízlépcső)- Dinnyéshát- Sarud- Poroszló-Tiszafüred.

Visszaérkezés: Keleti- pályaudvarra 20:05-re.

Túratempó: kb. 17-20 km/h

 

Alternatív kerékpártúra-útvonal

Tisza-Tavi túra 2.

Azok számára, akik a hagyományos Tisza-tó kört már teljesítették és egy kis újdonságra vágynak, egy alternatív túralehetőséget kínálunk, melynek hossza hasonló az alaptúrához.

Tiszafüredre ebben az esetben is a Tisza-tó Expresszel utazunk, onnan azonban északkeleti irányba, Tiszadorogma felé indulunk.

A folyón komppal kelünk át, ami az útvonal üde színfoltja.

A Tiszavalki-medencét a gáton kerüljük meg – ami részben burkolatlan út, így országúti kerékpárosoknak kevésbé ajánlott, ők párhuzamos, kis forgalmú közutakon kerülhetnek –, majd Poroszlón csatlakozunk a hagyományos útvonalhoz.

Itt a Tisza-tavi ökocentrum meglátogatására is lehetőség nyílik. Sarud és Dinnyéshát érintésével érkezünk meg Kiskörére, ahol két érdekes hídon is áttekerhetünk: egyrészt a vízlépcsőn, másrészt hazánk egyetlen közös közúti-vasúti hídján.

Hazautazás: A hazaúton igazi mellékvonali hangulatban lehet részünk Kisköréről 17:31-kor indulva Bz-vel utazunk Kál-Kápolnáig. A vonatban a tavaly átalakított regionális kerékpárszállító kocsik egyike is közlekedik, így járgányaink kényelmes szállítása biztosított.

Kál-Kápolnától – létszámtól függően – az Agria InterRégió, vagy az alkalomra való tekintettel az állomáson a menetrendtől eltérően esetlegesen megálló Tisza-tó Expresszel utazunk Budapestre. Visszaérkezés: Keleti pályaudvarra 20:05-re.