A Labdarúgó Szakosztály megalakulásának története

2019. március 19. kedd, 12.13 / Utolsó módosítás: 2022. május 5. csütörtök, 14.55
A megalakulás és az eddigi történet rövid összefoglalása

2007. őszén a MÁV Zrt. Andrássy úti Székházában, néhány labdarúgást szerető kolléga elhatározta, hogy alkalmankénti focizgatásaikat szervezettebb formában folytatnák tovább. Nem titkolt szándékuk az volt, hogy megadják maguknak az egyesületi támogatás lehetőségét, amely így segíthet a pályabérleti díjak finanszírozásában, és a tornákon való indulás nevezési díjainak fizetésében, valamint egy egységes felszerelés beszerzésében.

Labdarúgók-2

Mivel az 1948-ban alakult MÁV Vezérigazgatóság Sport Club akkori négy szakosztálya közül egy sem volt a labdarúgással foglalkozó, így örömmel látták a focistákat, akik a jelenlegi szakosztályvezető vezetésével 2007 decemberében megalakították a VSC új szakosztályát, a Labdarúgó Szakosztályt, amely a kispályás foci szerelmeseit kezdte összegyűjteni a MÁV Vezérigazgatóságon és annak szakmai környezetében. A főleg a Vezérigazgatóságnál, Budapesti Területi Igazgatóságnál és a MÁV IK Kft.-nél dolgozókból álló fiatalok eleinte heti egyszeri alkalommal jártak el focizni az akkor megépült Fáy utcai műfüves pályára. Sajnos az egyesület gazdálkodása nem tette lehetővé a magas bérleti díj folyamatos fizetését, és a pályák iránti növekvő kereslet hatására a díj emelkedése arra sarkallta a szakosztályt, hogy más helyszínt keressenek tevékenységük gyakorlására. 2009-től a heti rendszerességű „edzések” átkerültek a Ferencvárosi Vasutas Sportkör (FVSK) Péceli utcai csarnokába, és azok a mai napig is itt zajlanak.

Labdarúgók-2 Labdarúgók-3A Labdarúgók csapatképe

A szakosztály természetesen különféle versenyeken is megméretteti magát. Eleinte egy-napos kupákon, illetve vasutas kötődésű tornákon szerepeltek több-kevesebb sikerrel, majd 2011. óta állandó résztvevői kispályás bajnokságoknak is. A Zuglófoci által a BVSC műfüves csarnokában szervezett bajnokságokban szereztek egy aranyérmet, illetve több ezüst- és bronzérmet is. Háromszor sikerült elhódítaniuk a hagyományos Vasutasnapi Foci Kupát. 2018. őszétől a Sori Ligában vitézkedik a csapat, ahol a harmadosztályban megnyerték az őszi bajnokságot, majd télen a másodosztályban ezüstérmet szereztek, így tavasszal már az első osztályban folytatják a küzdelmeket.

Az elmúlt 15 év alatt többször átrendeződött a szakosztály kerete. A munkahelyi mozgásoknak köszönhetően mára alig maradt vasutas a tagjaik között, de mindig készek a megújulásra, hiszen a labdarúgás népszerűsége a vasúton belül és kívül is töretlen.

Horváth László

szakosztályvezető

Labdarúgók-4 Labdarúgók-5

Labdarúgók-6 Labdarúgók-7