Élménybeszámoló az MÁV VSC Kerékpáros Szakosztály első kerékpáros túrájáról

2019. július 11. csütörtök, 19.18 / Utolsó módosítás: 2019. július 11. csütörtök, 19.49
Az idén újonnan alakult MÁV VSC Kerékpáros Szakosztály fémjelzése alatt került megszervezésre az első kerékpáros túra 2019.06.08-án.

A hirtelen jött ötlet a hétvégi program előtt 3 nappal fogalmazódott meg a csapatban, így a túra kezdete előtti idő rövidsége és a Pünkösdi hosszú hétvégére már korábban megszervezett programok miatt csak 3 fővel indultunk neki a tervezett 85 km-es távnak.
Balatonalmádi vasútállomásról indult utunk, ahonnan a tavaly átadott, Alsóörs és Veszprém között felszámolt vasúti nyomvonalon épített kerékpárúton haladva Szentkirályszabadja felé vettük az útirányt. Az útnak itt nem csak a minősége kiváló, de a fákkal övezett útszakasz igazi hangulatos, árnyas, erdei atmoszférát kínál.

Első megállónk a Szentkirályszabadján található retró hangulatot idéző, "A Zöld" nevezetű vendéglátóipari egység volt, ahol jólesett lehűteni magunkat a nagy melegben. A hely hangulatáról beszéljenek a képek.

A Litéren át vezető út immár napsütésben folytatódott, helyenként jó minőségű, döngölt földúton, de többségében kerékpárúton tekerhettünk.
Balatonfűzfőre érve rátértünk a Balatoni Bringakör kis körére, s meg is pihentünk a balatonfűzfői kilátó stégen, hogy szendvicseink elfogyasztásával energiát nyerjünk utunk folytatásához.
A kis pihenő után következett a balatonakarattyai, majd a balatonvilágosi magaspart páratlan panorámája a Balaton melletti kerékpárút egyik legszebb része.
Az akarattyai Kisfaludy sétány még hivatalosan nem a bringakör része, de kitérőt tettünk a még kavicsos sétányon is, hogy megcsodálhassuk az innen elénk táruló nem hétköznapi látványt.
Később a világosi KerékpárBÁR büfében tartottunk egy hosszabb szünetet, s miután megebédeltünk, meg sem álltunk a szántódi révig. Ez nagyrészt a vasút mellett, látványosságok nélküli jól hajtható útszakasz volt. Annál nagyobb élmény volt a Balatonon komppal való átkelés, az elénk táruló víztükör és a túlpart zöldje, ami mind közelebb vitt minket a természethez.  
Az út végi jutalom fent várt minket Tihanyban, a Balaton egyik legjobb fagyizójában. Ehhez kisebb-nagyobb emelkedőket kellett megmásznunk, a hátunk mögött hagyott kilométerek és a nagy meleg kis nehezítést jelentettek, de feljutottunk, s a Balaton-felvidék hangulatához kedvet hozó tihanyi Belső-tó csendességét, nyugodtságát is megszemléltük. Itt végül az Apátság felé vettük utunkat, hogy a turisták közé vegyülve megérkezzünk az Erzsike fagyizóhoz.
A hosszú út után a jól megérdemelt gombócokat követően már csak a balatonfüredi vasútállomásig kellett legurulnunk, ahol mintha a vonat is csak ránk várt volna a pár perc késésével, még jó is, mert az utolsó kilométereket is a túrára jellemző nyugodtsággal tehettük meg, így nem kellett teljes erőből sprintelni és véghajrában elérni a Budapestre induló szerelvényt.
A túráról alább láthattok néhány fotót, remélem a legközelebbi túránkhoz több klubtagunknak is kedve támad csatlakozni, várunk szeretettel titeket.

A cikk szerzője: Csemez Panna Sára

Balatonfűzfő- Séd-patak feletti gyalog- és kerékpáros híd. MÁV VSC Kerékpáros szakosztály. 2019. június 8. Fotó: Hubik Tibor Balatonalmádi- Vasútállomással szembeni ivókút. MÁV VSC Kerékpáros szakosztály. 2019. június 8. Fotó: Hubik Tibor Almádi- Fotózkodás a mozdonynál. MÁV VSC Kerékpáros szakosztály. 2019. június 8. Fotó: Hubik Tibor

Almádi- Fotózkodás a mozdonynál. MÁV VSC Kerékpáros szakosztály. 2019. június 8. Fotó: Hubik Tibor Balatonfűzfő- Kilátó stég. MÁV VSC Kerékpáros szakosztály. 2019. június 8. Fotó: Hubik Tibor Balatonaliga. MÁV VSC Kerékpáros szakosztály. 2019. június 8. Fotó: Hubik Tibor

Balatonaliga. MÁV VSC Kerékpáros szakosztály. 2019. június 8. Fotó: Hubik Tibor Balatonakarattya-Magaspart. MÁV VSC Kerékpáros szakosztály. 2019. június 8. Fotó: Nyerges-Bognár Csaba Tihany Belső-tó. MÁV VSC Kerékpáros szakosztály. 2019. június 8. Fotó: Nyerges-Bognár Csaba