Ismerd meg a pécsi KÖFI Központot!

Múzeumok Éjszakája - Pécs - MÁV-START

Jó megfigyelő vagy? Szereted a pörgős  feladatokat? Szívesen megismernéd a vasúti irányításban használt komplex rendszereket? Megmutatjuk Neked, hogy használják a vasúton a vonatközlekedés szervezésében a fizikából már ismert út-, idő grafikont. Láthatod, amint több száz km távolságból távvezérelten, számítógépes szoftverek és kamerarendszer segítségével bonyolítják a vonatközlekedést. A látogatóknak bemutatjuk a MÁV Zrt. pécsi Igazgatóságának épületében található KÖFI Központ mindkét irányító helyiségét. (A Pusztaszabolcs – Dombóvár és a Dombóvár – Pécs vonalszakaszok külön projekt keretében létesültek.), bepillantást nyújtunk a vasúti forgalomirányítás életébe óránként induló vezetéssel. A csoportokat két részre bontjuk és párhuzamosan mutatjuk meg a vonalszakaszok napi munkáját. Egy-egy vonalrész bemutatása kb 20-25 perces, utána a csoport helyet cserél. A látogatás során megismerhetik az érdeklődők:

  • a 2018 áprilisában átadott Dombóvár – Pécs és a 2019. decemberében átadott Pusztaszabolcs – Dombóvár központi forgalomirányító rendszert és a KÖFI forgalomirányítók munkáját támogató technológiai kamerarendszert,
  • a korszerű, vonatszámkövetéses utastájékoztató rendszert,
  • a központi forgalomirányítás kiépítésével megvalósult központból felügyelt erősáramú rendszereket (váltófűtés, térvilágítás, FET),
  • és a állomások tűz- és vagyonvédelmi (tűz- és betörésjelzés) rendszerét.

A KÖFI Központban folyamatos munka folyik, így a résztvevők bepillantást nyerhetnek a vasúti forgalomirányítás mindennapjaiba, napközbeni (és éjszakai) életébe.

Megközelítés

7623 Pécs, Szabadság u. 39. (KÖFI Központ)

Regisztráció az eseményre

Előzetes regisztrációra nincs szükség, de érdemes időben érkezni.

Kezdési időpontok: 2024. június 22-én 18:00; 19:00, 20:00, 21:00, 22:00 és 23:00. A csoportok létszáma maximum 20 fő lehet. 

Kapcsolat

Helyszíni vezető: Ratkai Györgyi

Telefonszám: +36 20 579-9288, +36-1-515-1351

Galéria

Múzeumok Éjszakája - Pécs - MÁV-Start

MÁV applikáció - zsebünkben a vasúti utazástervező

Az ország- és vármegyebérlet megvásárolható online, a MÁV applikáción keresztül.

Bérletét offline módban, valamint bejelentkezés nélkül is be tudja mutatni a MÁV appon.

Az új bérlettípusokról részletek az orszagberlet.hu oldalon érhetőek el, az alkalmazás letölthető az alábbi áruházakból.

Google play Android operációs rendszert használó utasaink az ikonra kattintva tölthetik le az alkalmazást.
AppStore iOS operációs rendszert használó utasaink az ikonra kattintva tölthetik le az alkalmazást.
Huawei AppGallery Huawei készüléket használó utasaink az ikonra kattintva tölthetik le az alkalmazást.