Bemutatkozás MÁV KFV Kft.

 
Cégneve: MÁV Központi Felépítményvizsgáló Korlátolt Felelősségű Társaság
 
Rövidített neve: MÁV KFV Kft.
 
Székhelye: 1097 Budapest, Péceli utca 2.
 
Cégbíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága
 
Cégjegyzékszám: 01 09 562258
 

A MÁV KFV Kft. alapvető feladata a vasúti pályafelügyelethez kapcsolódó pályadiagnosztikai tevékenység ellátása, melynek keretében a vasúti sínek és kitérők vizsgálata, a vágányok geometriai, járműdinamikai és űrszelvény mérése, a vasúti hidak és műtárgyak vizsgálata, a vasúti földművek geofizikai vizsgálata, valamint a pályába beépítésre kerülő felépítményi anyagok minősítése történik. 

A társaság ezen feladatok elvégzéséhez vágánymérő kocsikat és síndiagnosztikai szerelvényeket üzemeltet, és e mellett rendelkezik számos kézi mérő-, és vizsgáló berendezéssel a tevékenység ellátásához. A Társaság 2015 óta végzi a vasúti járművizsgálati tevekénységet, mely tevékenység végzése ezt megelőzően a MÁV Zrt.-nél történt. A Társaság jelmondata: Felelősséggel a vasút biztonságáért!


A MÁV KFV Kft. története

A Társaság elődszervezete 1959-ben került megalakításra, MÁV Központi Felépítményvizsgáló Főnökség (KFF) megnevezéssel. Az első időszakban a vasúti sínek anyagvizsgálata volt a fő feladata, majd ezt követően fokozatosan bővült a tevékenysége a felépítményi anyagok vizsgálatával, a hegesztések vizsgálatával, a vasúti vágányok geometriai mérésével és a vasúti földművek vizsgálatával. A KFF mérési tevékenysége az évtizedek alatt számos vizsgálati és méréstechnikai rendszerrel bővült. A pályadiagnosztikai tevékenység 1996-ban egy önálló 100%-os MÁV tulajdonú Kft-be kiszervezésre került, így 1996. szeptember 1-től megalakult a „MÁV Központi Felépítményvizsgáló Kft.” (MÁV KFV Kft.). 
A Társaság a MÁV–Volán Csoport kiszolgálásán kívüli nem csak a hazai, de több szomszédos országban is vállalkozik diagnosztikai tevékenység ellátására.
 

A MÁV KFV Kft. tevékenységének fő területei: 

  • vasúti vágányok geometriai, járműdinamikai és űrszelvény mérése;
  • vasúti sínek ultrahangos anyagvizsgálata;
  • vasúti sínek örvényáramos vizsgálata, valamint a sínek profil és hullámos kopás mérése; 
  • vasúti sínek hegesztéseinek geometriai és anyagvizsgálata; 
  • vasúti hidak vizsgálata;
  • vasúti felépítményi anyagok minősítése gyártóműben és pályában;
  • vasúti földművek geofizikai vizsgálata;
  • mérő- és vizsgáló berendezések fejlesztése;
  • előírások és a vasúti pályadiagnosztika korszerűsítése; 
  • járművizsgálati tevékenység.
 
 
A MÁV KFV saját honlapja ITT érhető el.