Vízosztás a főváros három fejpályaudvarán és tizenegy vidéki vasútállomáson

2012. augusztus 3. péntek, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.48

Budapest, 2012. augusztus 3.A MÁV-START Zrt. a délelőtti óráktól kezdve ismételten ásványvizet biztosít az utasai számára. Az egyliteres ásványvizet a budapesti fejpályaudvarokon, továbbá tizenegy nagyobb vidéki vasútállomás peronján mindaddig osztja, amíg ezt a rendkívüli meleg szükségessé teszi. A MÁV Zrt. az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet, magas érték esetén a biztonságos vonatközlekedés érdekében fokozott pályafelügyeletet vezethet be.

A személyszállító vasúttársaság – az utasok jobb komfortérzete érdekében – augusztus 3-tól a budapesti fejpályaudvarokon továbbá tizenegy nagyobb vidéki állomáson vízosztást kezdett. A nap folyamán aBudapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a békéscsabai, a celldömölki és a győri állomásokon lehet majd átvenni az ingyenes ásványvizet a vasúttársaság dolgozóitól. A MÁV-START javasolja az utasainak, hogy az utazásukat elegendő mennyiségű ivóvízzel kezdjék meg.

A vasúttársaság elsődleges célja, hogy az utasai számára minél komfortosabb utazási körülményeket biztosítson, ezért különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseinek működtetésére, működésére a járművek indulás előtti és menet közbeni hűtésére.

A nyári időszakban a Balaton üdülőterületei felé a legnagyobb az utasforgalom, így a nyári menetrendben a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált, illetve légjavító berendezéssel felszerelt kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton kétóránként járnak a gyorsvonatok, valamint itt is megjelennek az utasok által közkedvelt, légkondicionálóval ellátott motorvonatok.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél – 50-60 Celsius-fok között – a pálya deformálódhat. Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezet be. A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak. Emiatt a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, sérülés előfordulhat a nagy melegben. A MÁV Zrt. pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó ügyeletesei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a keletkező pályahibákat.

A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe.

 

MÁV Zrt.