Újabb öt vasúti kocsi a kerekesszékkel közlekedők utazásáért

2014. május 9. péntek, 12.33 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.47

 

Május közepéig öt vasúti kocsit alakítanak át a MÁV-START szakemberei annak érdekében, hogy még több vonatban váljon lehetővé a kerekesszékkel történő utazás. A vasúttársaság akadálymentes járművekkel, új, alacsonypadlós motorvonat-beszerzéssel, kocsiátalakításokkal, emelőberendezések üzemeltetésével évente több ezer esetben segíti a mozgásukban korlátozottak utazását, ehhez azonban előzetes bejelentés szükséges.

 

Budapest, 2014. április 16. – Már találkozhatnak az utasok az öt érintett kocsiból az első kettővel, amelyeket annak érdekében alakítottak át a MÁV-START szakemberei, hogy további lehetőségek álljanak rendelkezésre a kerekesszékkel közlekedők vasúti utazásának kiszolgálásához. A fejlesztés során üléseket távolítottak el a szakemberek az utastérből, így szabadult fel hely a kényelmes utazáshoz. Ezen felül nyolcvan cm-re megnövelték a szakaszajtók szélességét, hogy a közlekedéskor elférjenek az elektromos kerekesszékek is. A járművek a Nyugati pályaudvarról/ra közlekedő vonatokban lesznek megtalálhatók, így többek között a kecskeméti és a szegedi vonatok utasai is igénybe vehetik. Az átalakítással kétszáz fölé emelkedett azoknak a vasúti kocsiknak a száma, amelyekkel a mozgásukban korlátozottak is komfortosan utazhatnak. Ebből csaknem száz jármű akadálymentesen átjárható, alacsonypadlós, korszerű motorvonat. Emelőberendezés vagy rámpa százhatvan járműben áll rendelkezésre, ezek működtetésével a jegyvizsgálók segítenek az állomásokon, megállóhelyeken. A kerekesszékes utasok is nyertesei lesznek a folyamatosan megvalósuló, új FLIRT-flotta beszerzésének, amelynek köszönhetően további negyvenkét jármű áll majd az ő rendelkezésükre is. Az új motorvonatokból az első várhatóan ősszel áll forgalomba.

 

A kéréseket – akár emelőberendezés vagy speciális kocsi tekintetében – a (80) 63 00 53-as, a (40) 49 49 49-es telefonszámon, a megrendeles [KUKAC] mav-start.hu vagy a 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60. címen lehet bejelenteni legalább 48 órával a tervezett utazás előtt. Erre a felkészülés érdekében van szükség, mert az emberi és gépi segítség nem áll minden állomáson, folyamatosan rendelkezésre. Az időben történő bejelentéssel lehet biztosítani a díjmentes, speciális szolgáltatásokat. A vasúttársaság a menetrendben megjelöli azokat a vonatokat, amelyek erre a célra igénybe vehetők. A fogyatékkal élők és kísérőik a vasúti utazások során kilencven százalékos kedvezménnyel utazhatnak.