Tisza-tavi kampánynap a balesetek megelőzéséért

2012. július 26. csütörtök, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.48
Gyalog és kerékpárral az átjárókban

Budapest, 2012. július 26. – A MÁV Zrt. a rendőrséggel közösen a Tisza-tónál tart rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapot július 27-én, pénteken. Ezúttal a gyalogosok, kerékpárosok figyelmét hívjuk fel a vasúti átjárókon való áthaladás szabályaira.

Vasút–közút kereszteződésekben évente 40 súlyos baleset történik, 20 halálos kimenetelű; az ok a gyalogosok, gépjárművezetők figyelmetlensége. A MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, hogy közös akciókkal felhívja a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden baleset megelőzhető. Az országos kampánynapokon túl – melyre legutóbb július 26-án került sor – rendhagyó biztonsági kampányokon egy-egy közlekedésben résztvevő csoportra koncentrálunk. Ezúttal, a Tisza-tónál, elsősorban a gyalogosokat és a kétkerekű járművek vezetőit (bicikliseket, motorosokat) szólítjuk meg.

2012 nyarán heti rendszerességgel szervezzük meg a MÁV Vasútbiztonsági Roadshow-t, turisztikailag frekventált térségekben, most pénteken a Tisza-tónál. Egy tiszafüredi átjáróban a gyalogosok és a biciklisek vasúti átjárókon való átkelését ellenőrzik a MÁV és a rendőrség munkatársai. A közlekedők figyelmét egy nyári hangulatú szórólap segítségével is felhívjuk arra, hogy a vasúti útátjárókban történő tragédiák fokozott figyelemmel, kellő körültekintéssel elkerülhetőek.

 

Helyszín: Tiszafüred, Ady Endre úti vasúti átjáró

Időpont: 2012. július 27. péntek 9–14 óra

 

A MÁV Zrt. egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában, a nemzeti vasúttársaság 2000-től – mintegy kétmilliárd forintos sorompóprogram keretében – az átjárók nagy részét ellátta félsorompóval, és folyamatosan korszerű jelzőberendezések kiépítésével támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. Ennek ellenére évi csaknem 40 súlyos útátjárós baleset történik, szinte 100 százalékban a gyalogosok illetve járművezetők figyelmetlensége miatt. Az útátjárós balesetek visszaszorítása közúti, vasúti és társadalmi érdek egyaránt.

 

MÁV Zrt.