Százharminc gyermekvasutast avattak

2014. június 21. szombat, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.46

Különleges névadás: a Bendegúz nevet kapta a Gyermekvasút mozdonya

 

Budapest, 2014. június 21. – Százharminc nebulót avattak gyermekvasutassá a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton. Az ünnepség keretében indították útjára az Indul a Bakterház közismert alakjáról Bendegúznak elnevezett mozdonyt.

A Gyermekvasút Hűvösvölgyi állomásán, ma 130 pajtás mondta el ünnepélyes keretek között a fogadalmát és vált gyermekvasutassá. Ezzel sokuk talán évtizedekre a vasutas egyenruha, szakma mellett kötelezi el magát, mert gyakori, hogy a Gyermekvasútnál szerzett élmények, barátságok hatására, vagy hivatástudatból a gyerekekből vasutasok, sőt vasúti vezetők lesznek. Jelenleg összesen 500 gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat közel hetven ifjúsági vezető (korábbi gyermekvasutas) segíti, irányítja.

Nem kis feladatot és felelősséget vállal magára az, aki gyermekvasutasnak jelentkezik. A képzés ugyanis négy hónapos. Heti egy alkalommal elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a MÁV Baross Gábor Oktatási Központjában, a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben és a Gyermekvasút állomásain. Természetesen, általános iskoláikban is folytatniuk kell a tanulást, s ott is jó eredményt kell produkálniuk. Június elején tették le a vasutas szakma alapjaiból és a Gyermekvasút speciális ismereteiből sok felkészülést kívánó vizsgát. A sikeres vizsgát követően kerülhetett sor a mai gyermekvasutassá avatásra. Az első szolgálatuk a nyári hónapokban lesz.

Fónagy János, Dávid IlonaAz újdonsült gyermekvasutasokat Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte és Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója fogadta őket vasutassá.

Fónagy János beszédében elmondta, a vasút nem csak egy közlekedési formát kínál, hanem fontos tartópillére a nemzetgazdaságunknak. Elismerését fejezte ki a MÁV Zrt. felé, amiért ezt a szép hagyományt, a gyermekvasutat nem csak hogy életben tartják, hanem olyannyira népszerűvé teszik, hogy ebben az évben a tavalyihoz képest megkétszereződött a tanfolyamra jelentkezők száma. Megköszönte a gyermekeknek, amiért szorgalmukkal és elkötelezettségükkel példát mutatnak hivatástudatból, és elismerően szólt a szülőkhöz is, akik biztosítják, hogy a gyermekek a szabadidejüket értékesen és értelmesen töltsék. Reményét fejezte ki, hogy az utóbbi években végzett fejlesztések munkalehetőséget kínáltak sokak számára, növelték a vasút népszerűségét, és megalapozzák, hogy a jövő generációja számára is vonzó legyen a vasutas életpálya modell.

„A nemzeti vasúttársaság nevében gyermekvasutassá fogadlak benneteket! Viseljétek a vasutas egyenruhát méltósággal, de legfőképp érezzétek jól magatokat munkátok során. Mindig emlékezzetek a fogadalmatokra, főként az utolsó mondatra: »Jó hírnevéhez híven, vasutunkat mindenkor tisztelettel szolgálom.« ” – Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ezekkel a szavakkal avatta gyermekvasutassá a nebulókat.

Gyerekvasút tisztavatásNemcsak a gyermekvasutas tanfolyamra jelentkezők növekvő száma jelzi a 67 éves Gyermekvasút népszerűségét. A gyönyörű, kanyargós vasútvonala évről évre egyre több utast vonz, az előző évben 7,2%-kal növekedett a forgalma, 2013-ban közel 380 ezren váltottak jegyet a járatokra.

Bendegúz a mozdony

A mai ünnepségen nemcsak a tanfolyamot elvégző gyerekeket avatták fel, hanem egy különleges névadóra is sor került. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton eddig hivatalosnak tekinthető neve nem volt a vontatójárműveknek. Hagyományteremtésből mától kezdve az Mk45-2004-es pályaszámú dízelmozdony neve: Bendegúz. Ezzel tisztelegnek Rideg Sándor első regényének, az Indul a bakterháznak gyermekfőszereplője, Regős Bendegúz előtt. A mozdony oldalán a névtáblát Fónagy János, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója leplezte le. Bendegúzt, a mozdonyt az első métereken Dávid Ilona vezette. A jövőben a Gyermekvasút többi mozdonya is nevet kap.

Gyermekvasút a Múzeumok Éjszakája programjában

A Múzeumok Éjszakáján a MÁV-csoport színes programjai között a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút is várja a vasút szerelmeseit.

Szombaton az esti vonatok 19:30-tól 1:30-ig óránként indulnak Hűvösvölgy állomásról, ráadásul idén hagyományos szerelvény mellett a nosztalgia motorvonat is forgalomba áll. Meghosszabbított nyitva tartással várja az érdeklődőket a gyermekvasúti múzeum, illetve kinyit a hűvösvölgyi fűtőház.

A Gyermekvasút programjairól és kedvezményeiről további információ a http://www.gyermekvasut.hu/wp/rendezvenyek/muzej2014/és awww.muzej.hu weboldalon található.

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság