„Rippl-Rónai hazatér” – új InterCity vasúti kapcsolat Kaposvárra

2013. december 15. vasárnap, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.47

Budapest, 2013. december 15.A főváros és Kaposvár között 2013. december 15-től új InterCity járat indul Rippl-Rónai InterCity néven. A névadás része annak a kulturális-turisztikai projektnek, amelynek során Kaposvár város felvállalja Rippl-Rónai József életművének gondozását, tudományos feldolgozását. A MÁV-START Zrt. a programot úgy teljesítette ki, hogy a festőről nevezte el új IC-járatát, az új vasúti menetrend érvénybe lépésével egyidejűleg. A közös ünnepségen, amelyet Budapest-Keleti pályaudvar Lotz termében tartottak, megjelent és beszédet mondott Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A 2013/2014. évi vasúti menetrend számos vasútvonalon csökkenő menetidőt, bővebb eljutási lehetőséget, MÁV Zrt. több vonatjáratot kínál az utazóközönségnek, amelyek közül az egyik a Kaposvárra is közlekedő Rippl-Rónai InterCity. Az új IC-járat, amely december 15-től, vasárnaptól kezdve nemzetközi vonatként – Budapest – Zágráb között – naponta igénybe vehető a Keleti pályaudvarról, közvetlen, átszállás nélküli utazást kínál a kaposváriaknak.

Az első Rippl-Rónai IC indulásánál Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy ezzel a járattal újraéled az IC-közlekedés, a közvetlen vonatkapcsolat a főváros és a festőművész szülővárosa között. További jó hírekkel is szolgált a kaposváriaknak.

„Az elmúlt időszakban vasúti hidakat újítottunk fel a térségben, felszámoltuk a lassújeleket, és a terveink között szerepel a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonal átépítése is. Azaz jelentősen csökken majd a vonatok menetideje. A másik jó hír, hogy Kaposvárt is érinti a MÁV Zrt. állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálati fejlesztési programja, amelynek köszönhetően a műemléki értékeinek megőrzése mellett újjáépül és kormányablakkal is bővül a vasútállomás. A kivitelezés 2014 nyár elején indul és 2015 nyarára be is fejeződhet. A mától közlekedő Rippl-Rónai InterCity komfortos, kényelmes, ingyenes wifit nyújtó körülményeket kínál az utazóközönségnek. Minőségi ugrás ez a kaposvári vonalon” – jelentette ki a nemzeti vasúttársaság elnök- vezérigazgatója.

 MÁV Zrt.„Rippl-Rónai Kaposvár szülötte, aki már ünnepelt művészként tért vissza Párizsból városunkba. Évek óta dolgozunk azon, hogy összeforrjon a neves festőművész és Kaposvár neve. S ezért a vonat jelmondata is az, hogy „Rippl-Rónai hazatér” - fogalmazott Szita Károly polgármester a Keleti pályaudvaron tartott ünnepélyes vonatindítás alkalmából.

Budapest – Kaposvár – Budapest között éves szinten közel százhúszezren utaznak vasúton, naponta átlagosan tíz vonatpár áll az utasok rendelkezésére a főváros és Somogy megye székhelye között. A Rippl-Rónai IC közvetlen vonatként nyújt eljutási lehetőséget Budapestről és Kaposvárról egyaránt, így átszállás nélkül vehetők igénybe az InterCity szolgáltatás nyújtotta előnyök egészen Zágrábig. A naponta közlekedő Rippl-Rónai IC Budapest Keleti pályaudvarról 14 óra 45 perckor indul, Kaposvárra 17 óra 36 perckor érkezik. Kaposváron 18 óra 04 perckor lehet felszállni a Keleti pályaudvarra 21 óra 15 perckor érkező vonatra.

Az új InterCity vonatpárt kaposvári kezdeményezésre nevezték el Rippl-Rónai Józsefről. A város évek óta kiemelt figyelmet fordít világhírű festőművészére, segíti az életmű tudományos feldolgozását, illetve gondozza azt az értéket, amelyet a művész szülővárosára hagyott. Rippl-Rónai, a világszerte egyre elismertebb géniusz, hazánk „első európai festője” a somogyi megyeszékhely igazi megtestesítője, Kaposvár „arca”.

2014-ben a festő születésének hetében rendezi meg Kaposvár az első Rippl-Rónai Fesztivált, melynek keretében minden évben Rippl-Rónaihoz köthető képzőművészeti kiállítást és nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek a somogyi megyeszékhelyen.