Púpos mozdony az Észak-Dunántúlon

2013. július 11. csütörtök, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.48

Idén nyáron a Nohabon kívül az utasok egy másik kedvelt dízelmozdonnyal is találkozhatnak utazásaik során. Az alapvetően tolatási funkciót ellátó 408-as sorozatú mozdony, ismertebb nevén Púpos, 4 év kihagyás után – a vasútbarátok nagy örömére – ismét szerepet vállal a személyszállításban: a nyári menetrend idején naponta két vonatot továbbít Győr–Komárom–Kisbér–Székesfehérvár viszonylaton.

Púpos I.A mozdony becenevét a géptér fölé púpként magasodó vezetőfülke miatt kapta. Története az 1950-60-as évekre nyúlik vissza, amikor a gőzvontatás egyik alternatívájaként felmerült a dízelmozdonyok beszerzésének igénye. A dízelesítési program keretében 1963-ban két prototípus készült, majd 1966-tól indult el a mozdony sorozatgyártása. 1970-ig bezárólag összesen 80 jármű készült el, melyek közül néhány széles nyomtávú változatban is legyártásra került. Ez utóbbiak a záhonyi térségben teljesítettek szolgálatot.

Az igen jó konstrukcióval (dízel villamos erőátvitel és gőzfűtési kazán)rendelkező, saját korában világszínvonalúnakszámító mozdony a 70-es és a 80-as években a Dunántúlon mindennapos látvány volt a vonatok élén, azonban a villamos vontatás előtérbe kerülésével és a szállítási igények csökkenésével a Púpos alkalmazási területe nagymértékben beszűkült.

Napjainkban már csak hat darab 408-as sorozatú jármű dolgozik napi rendszerességgel. A Záhonyban üzemelő négy mozdonyból a 113-as pályaszámú az egyetlen, mely a jármű eredeti, zöld-krém csíkozású festését viseli magán. A másik három mozdony az elmúlt években korszerűsítésen esett át és új számozást is kapott. E járművek elsősorban tartalék, tolató és helyi tehervonati szolgálatot teljesítenek, de alkalmanként a vasúti segélynyújtó szerelvény készenléti mozdonyaként is beosztják azokat.Púpos II.

A két, Hatvanban állomásozó mozdony közül idén a 235-ös pályaszámú kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a nyári menetrend idején naponta továbbítson vonatokat Győr–Komárom–Kisbér–Székesfehérvár viszonylaton. A fürdős vonatként is ismert járatot a Púpos Székesfehérvárig továbbítja, majd ott villamos mozdony váltja helyét, s viszi tovább a fürdőzni vágyókat Siófok állomásra.

Nem ez az első eset, hogy Púpos teljesít szolgálatot ezen az útvonalon: 2009 nyarán is találkozhattunk e mozdonytípussal, mely akkoriban hétvégenként továbbított személyvonatokat. Idén a 408-as sorozatú járművet személyvonatok élén 2013. augusztus 25-ig, a nyári menetrendi időszakban láthatják az érdeklődők.

MÁV-TRAKCIÓ Zrt.