„PARKOLJ ÉS VONATOZZ!” Gödöllőn

2012. június 26. kedd, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.48

Gödöllő, 2012. június 26.Több mint 100 férőhelyes gépkocsiparkoló és 105 férőhelyes fedett kerékpártároló létesült a gödöllői vasútállomáson. A ma átadott parkolóhelyeket a MÁV Zrt. és Gödöllő önkormányzata közösen építtette az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A nemzeti vasúttársaság P+R parkolófejlesztési projektje keretében újabb parkolók és kerékpártárolók létesültek, ezúttal Gödöllő vasútállomáson. A település állomása – a MÁV Zrt. és Gödöllő önkormányzatának beruházása révén – 124 gépkocsi parkolóhellyel és a 105 férőhelyes kerékpártárolóval lett gazdagabb. Továbbá, az állomás környezete rendezettebbé és biztonságosabbá vált: az 1800 négyzetméteren kialakított zöldfelületnek, valamint a térfigyelő kameráknak és közvilágításnak köszönhetően.

A létesítmény ünnepélyes avatására 2012. június 26-án került sor, dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Pál László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese részvételével.

Gémesi György köszöntőjében elmondta: „Gödöllő Város Önkormányzata és a MÁV immár második alkalommal működött közre sikeresen, aminek eredményeként pályázatok segítségével folyamatosan újul meg Gödöllő vasútállomása. Miután a városnak és a MÁV-nak is további tervei vannak az állomás teljes megújítására, remélhető, hogy ez a sikeres együttműködés folytatódik.”

Pál László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese így fogalmazott: „A MÁV szándéka, hogy – a szolgáltatási színvonal emelésének egyik lépéseként – a hazai vasútállomásokon minél nagyobb számban alakítson ki a gödöllőihez hasonló parkolót és kerékpártárolót".

Évente mintegy 885 ezer utas indul útra Gödöllőről vonattal; évi több mint 22 ezer vasúti bérletet váltanak, a fejlesztés a jelenlegi illetve a jövőbeni utasok komfortját szolgálja. A vasútállomás melletti, korábban kihasználatlan, 3770 négyzetméteres területen 124 személygépkocsi parkoló (ebből 4 akadálymentes parkoló) létesült. A parkoló teljes területén kiépült a térvilágítás, a 24 órás őrzés-védelmet egységes térfigyelési rendszer biztosítja.

A 105 férőhelyes B+R kerékpártároló egy régi, használaton kívüli raktárépület felújításával és részbeni átépítésével jött létre. Az épület teljes alapterülete mintegy 243 négyzetméter, a férőhelyek közül 6 akadálymentesített, 12 hely pedig speciális igények kielégítésére alkalmas (pl. gyerek utánfutós bicikli, tandem kerékpár stb.). Ugyanitt helyet kap hamarosan egy pihenő-teakonyha-mosdó egység is.

A beruházás Gödöllő Város Önkormányzata és a MÁV Zrt. együttműködésében, az EU Közép-magyarországi Operatív Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósult meg. A projekt összköltsége 130 millió forint volt, amelynek 90%-át az EU biztosította. A beruházási feladatokat a MÁV Zrt. végezte, a parkolók 10 éves kötelező fenntartását és üzemeltetését az önkormányzat vállalta. A P+R illetve a B+R parkolók kivitelezési munkáit a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott Magyar Aszfalt Kft. és az AKL Mérnökiroda Kft. végezte.

 

Főbb adatok:

P+R férőhely: 124 (4 db parkoló a mozgáskorlátozottak számára)

B+R férőhely: 105 (3 db parkoló akadálymentesített, 6 db speciális igények kielégítésére alkalmas (pl.: gyerek utánfutós, tandem stb.))

Biztonsági beruházás: közvilágítási- és térfigyelőrendszer

Tereprendezési beruházás: 1800 m2 zöldterület

Összköltség: 130 millió forint

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság