Országos kampánynap a vasútátjárós balesetek elkerüléséért

2012. július 25. szerda, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.48
A MÁV és a rendőrség ellenőrzi, szórólappal figyelmezteti a közlekedőket

Budapest, 2012. július 25. –A MÁV Zrt. a rendőrséggel közösen július 26-án országszerte 27 helyszínen végez ellenőrzéseket valamint hívja fel a közúton közlekedők figyelmét a vasúti átjárókon való áthaladás szabályaira. Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 kilométerenként haladnak át vasúti átjárón, s évente 40 súlyos baleset történik, közülük 20 halállal végződik. Ezen balesetek csaknem 100 %-át a gépkocsivezetők figyelmetlensége, agresszivitása okozza.

A MÁV és a rendőrség idén is csatlakozott a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) és az Európai Unió által 2009-ben életre hívott „Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban!” nevű Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Kampányhoz. Ennek célja a tragédiába torkolló vasútátjárós balesetek megelőzése. A vasúttársaság és a rendőrség ez évben június 7-én tartott először országos figyelemfelhívó kampánynapot, a mostani, július 26-i lesz a második ilyen nagy kampány. Július 26-án a szakemberek országszerte több kiemelt helyszínen ellenőrzik egyebek között a fénysorompók, csapórudak és optikák, a vasúti átjárót jelző közúti táblák, útburkolati jelek állapotát és láthatóságát, továbbá szórólapokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetőek.

A „Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban!” nevű nemzetközi kampány öt kontinens 40 országát érinti. Szervezőinek – köztük a MÁV Zrt.-nek – elsődleges célja, hogy az ellenőrzésekkel, figyelmeztetésekkel felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy egy-egy baleset, halálos tragédia is sok, ha figyelembe vesszük, hogy ezek az események kicsivel több körültekintéssel elkerülhetők. Éppen ezért a nemzetközi kampánynapon a vasútőrök, rendőrök és a vasútbiztonsági szakemberek nem csak a vasúti átjáróban áthaladókat felügyelik, de külön erre a célra nyomtatott szórólappal figyelmeztetik őket arra, hogy a tragédiák megelőzhetőek. A programmal tudatosítani kívánjuk a vasúti útátjárókat használók között, hogy rendkívül veszélyes, ha a vasúti átjárókra vonatkozó szabályokat megszegik. Az előírások megkövetelik, hogy az átjárókat fokozott óvatossággal közelítsék meg. A nemzetközi akcióprogram kiemelt célja továbbá, hogy a vasúti átjárókban bekövetkezett balesetek száma csökkenjen. Ennek érdekében a MÁV Zrt. biztonsági szakemberei az ORFK-OBB munkatársaival közösen ellenőrzik a vasúti útátjárókat.

Az országos kampánynapon túl idén nyáron péntekenként kedvelt turisztikai célpontok vasúti átjáróiban a gyalogosan, biciklivel közlekedőket is megszólítják a kampányszervezők fókuszált ellenőrzések keretében. A heti rendszerességgel megjelenő Vasútbiztonsági Roadshow már több helyre eljutott, e hét péntekén (július 27-én) a Tisza-tónál kampányolnak majd a biztonsági szakemberek a turisták körében.

A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, a vezetés közbeni telefonálás okozza. A fülhallgató nélküli mobilhasználat ugyanis elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre. Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok, akik a nélkül haladnak át a kereszteződéseken, hogy körülnéznének. Magyarországon évente 40 súlyos baleset történik, közülük 20 esetben halállal végződik a tragédia! Ezek csaknem 100 %-át a vezetők figyelmetlensége, agresszivitása okozza. Emellett az ütközések egyaránt nagy erkölcsi és anyagi kárt okoznak mind a balesetért felelős sofőröknek, mind a vasúttársaságnak: a menetrend felborul, ami több ezer utasnak jelent kellemetlenséget.

Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 kilométerenként haladnak át egy-egy vasúti átjárón, amelyből 5807 található a közel 8000 kilométer hosszú vasúti és 160 ezer km hosszú közúti szakaszon. A MÁV Zrt. mindazonáltal egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában. A biztonság fontos tényezői: a járművek műszaki állapota, a vasúti személyzet szakképzettsége és a munkavégzés színvonala. A biztonság a vasúti közlekedés védjegye, a vasúti szolgáltatások legfontosabb minőségi tényezője. A MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatósága 2003-ban fogadta el a Biztonságvédelmi Koncepció és Programot. Ennek keretében tűztük ki célul az EU követelményeknek megfelelő üzembiztonsági rendszer kialakítását; a technológia és az üzembiztonság egységeinek megteremtését; a baleset-megelőzési tevékenység javítását; a kedvező tűzbiztonsági helyzet megőrzését, valamint a veszélyes áruk szállítása során bekövetkezett rendkívüli események számának csökkentését.

 

Ellenőrzések a 2012. július 26-i kampánynapon:

Bács-Kiskun megye

Kiskunhalas állomás (Átlós utca), 9-12 óra

Kecskemét és Városföld közt (5 sz. főút), 9-12 óra

Baranya megye

Sásd, 10-13 óra

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Felsőzsolca állomás (Régi házgyár úti átjáró), 10-13 óra

Miskolc–Szirma, 10-13 óra

Békés megye

Békéscsaba és Szabadkígyós közt, 9-12 óra

Budapest

Budapest, Szerencs utca, 10-12 óra

Budapest, X. kerület, Kőér utca, 10-12 óra

Csongrád megye

Szeged-Rendező (5. sz. főút), 9-12 óra

Fejér megye

Gárdony, Posta út, 10-12 óra

Sárbogárd, 10-13 óra

Hajdú-Bihar megye

Debrecen, Sámsoni u., 6:45-10:45 óra

Debrecen, Vértesi u., 13-16 óra

Püspökladány, Táncsics u., 9-11 óra

Báránd és Sáp közt (42-es főút), 11-13 óra

Heves megye

Eger állomás, 10-13 óra

Komárom-Esztergom megye

Tata, Agostyáni út 10-12 óra

Pest megye

Vecsés, 10-12 óra

Somogy megye

Kaposújlak 10-13 óra

Balatonfenyves 10-13 óra

Szabolcs-Szatmár Bereg megye

Nyíregyháza, Rákóczi utca 8-8:30 óra

Nyíregyháza-Sóstóhegy (Kótaji u.) 8:45-12 óra

Tolna megye

Csikóstőttős, 10-13 óra

Vas megye

Celldömölk, 8-10 óra (Szomraky u.)

Veszprém megye

Balatonfüred, 10-12 óra (Ady utca)

Zala megye

Nagykanizsa–Nagyrécse, 10-13 óra

Zalalövő, 8-10 óra (86 sz. főút)

 

MÁV Zrt.