Október 27-én, vasárnap kezdődik a téli időszámítás

2013. október 25. péntek, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.47

A téli időszámítás életbe lépésével szombatról vasárnapra virradó éjszaka az órákat három óráról kettőre kell állítani. Azokat a vonatokat, amelyek hajnali három óra előtt a célállomásukra érnek nem érinti a változás, azonban 3 belföldi és 11 nemzetközi vonat esetében módosul a menetrend.

Belföldi vonatközlekedés:

· Vágányzár miatt Kiskunhalasról Kőbánya–Kispestre hajnali 3 óra helyett 2 óra 17 perckor indul vonat. Az óraátállítás miatt a 2 óra 17 perces indulás már a téli időszámítás alapján történik.

· A Debrecenből Budapestre 2 óra 36 perckor, valamint a Lajosmizséről Budapestre 2 óra 45 perckor induló vonatok vasárnap szintén a téli időszámítás szerint, tehát az óra átállítás után indulnak csak el.

· A Budapest Nyugati pályaudvarról 0 óra 43 perckor Szolnokra és 0 óra 48 perckor Szobra induló vonatok a teljes útvonalon a nyári időszámítás szerint közlekednek.

Nemzetközi vonatközlekedés:

 

Az óraátállítás ideje alatt az alábbi nemzetközi vonatok a nyári időszámítás szerint indulnak és, a megszokotthoz képest egy órával hosszabb menetidővel közlekednek. Útközben a vonatok egy órát várakoznak egy külföldi állomáson, majd a célállomásra a téli időszámítás szerint érkeznek. Az érintett vonatok:

  • a Budapestről 19 óra 10 perckor Zürichbe induló Wiener Walzer EuroNight
  • a Zürichből 22 óra 40 perckor Budapestre induló Wiener Walzer EuroNight
  • a Budapestről 21 óra10 perckor Münchenbe induló Kálmán Imre EuroNight
  • a Münchenből 23 óra 40 perckor Budapestre induló Kálmán Imre EuroNight
  • a Bukarestből 17 óra 40 perckor Budapestre induló Ister EuroNight
  • a Budapestről 19 óra 10 perckor Bukarestbe induló Ister EuroNight
  • a Budapestről 20 óra 05 perckor Berlinbe közlekedő Metropol EuroNight, amely közvetlen kocsikat továbbít Prágába, Varsóba és Krakkóba
  • a Berlinből 18 óra 10 perckor Budapestre induló Metropol EuroNight, amely közvetlen kocsikat továbbít Prágából (0 óra 01 perc), Varsóból (20 óra 32 perc), Krakkóból (21 óra 57 perc).
  • a Budapest­­­–Moszkva és Moszkva­­­– Budapest között közlekedő Tisza nemzetközi vonat. (A vonatok esetében érintett a Budapest – Moszkva között közlekedő, Budapestről október 25-én és október 26-án induló 16-os számú, illetve a Moszkvából október 25-én és október 27-én induló 15-ös számú Tisza nemzetközi vonat. Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy 2013. október 26/27 éjszakáján, a 15-ös számú vonat 23 óra 30 perc helyett 0 óra 30 perckor indul Moszkva Kievszkaja állomásról.)
  • A Belgrádból 21 óra 45 perckor induló Beograd nemzetközi gyorsvonatot Kelebia állomáson érinti az óraállítás, ahonnan a nemzetközi vonatrész Budapest Keleti pályaudvarra - vágányzár miatt kerülő útirányon, Kiskunfélegyházán és Cegléden át a téli időszámítás szerint 3 óra 4 perckor, a vonat belföldi vonatrésze szintén már a téli időszámítás alapján pedig 2 óra 58 perckor indul. (A vonat vágányzári menetrendje a következő linkre kattintva részletesen is megtekinthető.)

Az óraátállítás miatt érintett vonatok közlekedési rendjéről utasaink érdeklődhetnek a MÁV-START telefonos ügyfélszolgálatán, a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT vonalon a
06 (40) 49 49 49-es telefonszámon, vagy az ELVIRA internetes menetrendi keresőben is megtekinthetőek az információk.

MÁV-START Zrt.