Nyári kampány a vasútátjárós balesetek megelőzéséért

2014. június 13. péntek, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.47

A MÁV Zrt. a Rendőrséggel közösen június 14-én, pénteken Velencei-tavi vasúti átjárókban tart rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapot: a gyalogosok, kerékpárosok figyelmét hívjuk fel az áthaladás szabályaira. Vasút–közút kereszteződésekben évente több tucat súlyos baleset történik, 20 halálos kimenetelű; az ok a gyalogosok, gépjárművezetők figyelmetlensége, a KRESZ szabályok megszegése. Idén nyáron minden héten lesz ellenőrzés, figyelemfelkeltő akció a Balatonnál és a Velencei-tónál.

 

A MÁV és a Rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, közös akciókkal hívja fel a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden vasúti átjárós baleset megelőzhető. A rendhagyó biztonsági kampányokon egy-egy közlekedésben résztvevő csoportra koncentrálunk. Ezúttal elsősorban a gyalogosokat és a kerékpárosokatszólítjuk meg.

Velencei-tó, majd a Balaton – egész nyáron

A Velencei-tónál és a Balaton déli illetve északi partján egész nyáron, augusztus végéig heti rendszerességgel tart közös ellenőrzéseket valamint figyelemfelkeltő akciót a MÁV és a Rendőrség. Tudatosítani kívánjuk, hogy rendkívül veszélyes, ha a közlekedők a KRESZ szabályokat megszegik, az előírások ugyanis megkövetelik, hogy csak a kijelölt átjárókat használják, és fokozott óvatossággal közelítsék meg azokat.

Június 14-én (péntek) 9 és 16 óra között Agárdon és Gárdonyban a gyalogosok és a biciklisek vasúti átjárókon való átkelését ellenőrizzük, emellett a közlekedők figyelmét egy nyári hangulatú, többnyelvű szórólap segítségével is felhívjuk arra, hogy a vasúti útátjárókban történő tragédiák fokozott figyelemmel, kellő körültekintéssel elkerülhetőek. A mostani akció időtartama: június 14. 9-16 óra – Agárd (Camping utca), Gárdony (Posta utca). Az ezt követő ellenőrző-figyelemfelhívó akció június 21-én lesz Siófokon és Balatonlellén, majd augusztus végéig hetente tart ilyen akciót különböző balatoni és Velencei-tavi helyszíneken a vasúttársaság és a Rendőrség.

A vasútvállalat tavaly szervezett először egész nyáron át tartó megelőző kampányt, aminek eredményességét mutatja, hogy közel 60%-kal kevesebb baleset történt a nyári időszakban, mint a korábbi évben.

Háttér

A közúton közlekedők figyelmetlensége, szabályszegése miatt 2012-ben 64 baleset történt közút-vasút átjárókban, 19-en vesztették életüket. 2013-ban május végéig 19 átjárós baleset történt, négyen haltak meg. Sok útátjárós balesetet a gyorshajtás, a vezetés közbeni telefonálás okoz. A kihangosító nélküli mobilhasználat ugyanis elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre. Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken.

A MÁV Zrt. egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában, ennek ellenére csaknem 40 súlyos útátjárós baleset történik évente, szinte 100 százalékban a gyalogosok illetve járművezetők figyelmetlensége miatt. Az útátjárós balesetek visszaszorítása közúti, vasúti és társadalmi érdek egyaránt. A vasúttársaság nemrég 12,4 milliárd Forint értékben indított vasúti közlekedésbiztonsági fejlesztéseket és biztonságnövelő beavatkozásokat az Új Széchenyi Terv keretében elnyert támogatás felhasználásával.