Növekvő utaslétszám és bevétel a MÁV-START-nál

2012. augusztus 30. csütörtök, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.48

Tartóssá vált a kedvező tendencia, folyamatosan nő azoknak a száma, akik a vasutat választják az utazásaikhoz, s dinamikusan nő az általuk megtett távolság. Az értékesítés nettó árbevétele 3,4 százalékkal haladta meg a 2012. első félévi tervét. Jelentősen többen utaznak a nemzetközi vonatokon és 13,1 százalékkal nőtt a teljes árú jegyekből befolyt árbevétel nagysága.

 

A MÁV-START Zrt. az idei év első fél évben kedvező üzleti eredményeket ért el, tovább növelte az elszállított utasai számát, az áltagos utazási távolságot és a menetdíjbevételeit is – tájékoztatott Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

Már 2011 őszén érzékelhető volt, hogy megfordult az elmúlt évek kedvezőtlen vasúti utasvesztési folyamata, s tíz év után először nőtt azoknak a száma, akik a vasutat választották az utazásaikhoz. Mintegy 3 és fél millióval több fizető utast számlált akkor a vasúttársaság, akik csaknem 160 millió kilométerrel többet tettek meg vonaton, mint az előző esztendőben.

A 2012-es esztendő első hat hónapjának üzleti eredményei okot adnak a bizalomra, a teljes utasfő létszáma fél év alatt 800 ezerrel nőtt, a fizető utasok ezen idő alatt 68 millió kilométerrel többet utaztak, mint az előző év hasonló időszakában. Az értékesítés nettó árbevétele 1,157 milliárd forinttal, 3,4 százalékkal haladta meg a 2012. I-VI. hónapra tervezett bevételt. A legkiemelkedőbb emelkedés a teljes árú menetjegyekben mutatkozott meg, itt a bázishoz képest 13,1 százalékkal nőtt a bevétel, különösen a májusi teljesítmények voltak kedvezőek, ez önmagában 250 millió forintos növekedést produkált.

Erőteljes növekedés volt tapasztalható a nemzetközi utazások tekintetében, a külföldi menetdíjbevétel a félévi tervhez képest 18,1 százalékkal nőtt. Az idén elsősorban az ausztriai, csehországi, svájci és romániai úti célok hoztak kiemelkedő eredményeket, Ausztria felé napi 7 pár railjet közlekedik a menetrendváltástól, amelyből egy pár Budapest és Zürich közt biztosít közvetlen eljutást, Prágába napi 4-ről 5 párra nőtt az EuroCity járatok száma.

További, jelentős növekedést vár a személyszállító vasúttársaság az idei évre tervezett szolgáltatásfejlesztésektől és komfortjavító intézkedésektől. A MÁV-START Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy az elkövetkező időszakban folytatódjon az utasszámok növekedése és még többen válasszák a vasutat utazásaikhoz.

MÁV-START Zrt.