Vonatközlekedés a német sztrájk befejezése után

2015. május 19. kedd, 14.25 / Utolsó módosítás: 2015. május 21. csütörtök, 15.56

Frissítés 2015. május 21-én:

A német vasúton május 21-én este befejezik a munkabeszüntetést, azonban technikai okokból (személyzet, vonatszerelvények és mozdonyok rendelkezésre állása) május 22-én, pénteken a Budapest-Keleti–Berlin, illetve Hamburg közötti reggeli EuroCity (EC) vonatok Drezdáig közlekednek, illetve onnan indulnak Budapestre.

Az érintett Jeszenszky János EC (Budapest-Keleti indul 5:25 órakor), a Porta Bohemica EC (Budapest-Keleti indul 7:25 órakor), és a Hungária EC (Budapest-Keleti indul 9:25 órakor) – május 22-én, pénteken Budapest–Drezda között közlekedik, onnan vonatpótlókkal szállítja el az utasokat a német vasúttársaság. Az onnan érkező EC vonatok is Drezdától jönnek Budapestre. A Berlin–Drezda–Berlin viszonylatban közlekedő utóbuszok menetideje mintegy 30-40 perccel hosszabb, a Drezdából Budapest-Keletibe induló EC vonatok az autóbuszok érkezését nem várják meg, a meghirdetett menetrend szerint indulnak. Az utasoknak Berlinből a korábban induló autóbuszok igénybevételét javasolják.  

A Budapest-Keleti pályaudvarról menetrend szerint 20:05 órakor induló Metropol EuroNight vonat már a teljes útvonalon, Berlinig közlekedik. A 477-es számú Metropol EN vonat Berlinből indul, immár a teljes útvonalon közlekedik.

Május 23-tól már nem kell korlátozásokkal számolni, valamennyi vonat a teljes útvonalon közlekedik.  Május 23-án azonban üzemi okok miatt az EC 170-es számú vonat (Budapest indul: 9:25 órakor) utasainak Drezdában, az EC 174-es számú vonat utasainak (Budapest indul: 5:25 órakor) Prágában egy másik vonatszerelvénybe kell átszállniuk.

Aktuális információ a www.bahn.de/aktuell vagy a www.bahn.de/liveauskunft oldalakon érhető el.


Előzmény:

Németországban munkabeszüntetést tartanak a vasutasok, ami korlátozásokkal jár együtt. A sztrájk elsőként a május 20-i vonatokat érinti, a befejezése még nem ismert. A munkabeszüntetés érinti a Budapest–Prága–Berlin, illetve Hamburg viszonylatban közlekedő közvetlen nemzetközi vonatokat. A sztrájk ideje alatt a belföldi és a nemzetközi vonatközlekedésben vonat lemondásokra, járatrövidülésekre, késésekre kell számítani.

Május 20-tól kezdve a Budapest-Keleti pályaudvarról menetrend szerint 20:05 órakor induló Metropol EuroNight (EN) vonat csak Drezda Hbf-ig közlekedik. Budapest-Keletibe menetrend szerint 8:35 órakor érkező Metropol EN vonat csak Drezda Hbf–Budapest-Keleti között közlekedik. A Keleti pályaudvarról 5:25 órakor induló Jeszenszky János EuroCity (EC) vonat, a Keleti pályaudvarról 7:25 órakor induló Porta Bohemica EC, valamint a Keletiből 09:25 órakor induló Hungária EC csak Budapest-Keleti–Drezda Hbf. között közlekedik. Visszaútban pedig csak Drezda Hbf. és Budapest-Keleti pályaudvar között közlekednek (Budapest-Keleti érkezik: 18:35 órakor, 20:35 órakor és 22:35 órakor). Berlin-Drezda-Berlin között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Valamennyi Budapest-Keleti–München Hbf–Budapest-Keleti viszonylatú railjet vonat korlátozás nélkül közlekedik. Ugyancsak a meghirdetett menetrend alapján közlekedik a Budapest-Keleti pályaudvarról 21:00 órakor induló Kálmán Imre EN vonat.

Az utasok Németországba, illetve Németországon át irányuló, valamint visszaútra szóló előreváltott jegyeikkel az utazásról lemondhatnak. A Magyarországon váltott jegyeket, és ebben az esetben az ülőhelyjegyeket is, valamint egyéb helybiztosításokat kezelési költség levonása nélkül visszatérítik az utasoknak, vagy más időpontra érvényesítik a menetjegyet.

Amennyiben az utazásról nem mondanak le, jegyeik záradékolásáról, szükség esetén, külföldön gondoskodjanak. A jegyek visszatérítését az utasok a jegykiadó ország ezzel megbízott jegykiadó helyein, általában a nemzetközi pénztáraknál kérhetik.

Budapest, 2015. május 19.

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság - MÁVINFORM