Vasárnapi visszaállás a német sztrájk után

2015. május 4. hétfő, 15.58 / Utolsó módosítás: 2015. május 9. szombat, 21.03

Frissítés 2015. május 9-én:

A német vasúton a május 10-én, vasárnap 9:00 óráig meghirdetett munkabeszüntetés a közzétett időpontban befejeződik, azonban technológiai okokból (személyzet, vontató járművek rendelkezésre állása stb.) a Budapest-Keleti–Berlin, illetve Hamburg közötti vonatok május 10-én, vasárnap továbbra is Drezdáig, illetve Drezdától közlekednek.

Az érintett vonatok: az EC 174-es számú Jeszenszky János (Budapest-Keleti indul 5:25 órakor), az EC 172-es számú Porta Bohemica (Budapest-Keleti indul 7:25 órakor), az EC 170-es számú Hungária (Budapest indul 9:25 órakor). Ezek a vonatjáratok Budapest–Drezda között közlekednek. Drezda és Berlin között vonatpótló buszokkal utazhatnak. 

A Budapest-Keleti pályaudvarról menetrend szerint 20:05 órakor induló Metropol EuroNight vonat május 10/11-én ismét teljes útvonalon, Berlinig közlekedik. A 477-es számú Metropol EN vonat május 10/11-én már Berlinből indul, a teljes útvonalon közlekedik – korlátozásokra nem kell számítani.


Előzmény:

A német vasutasok várhatóan május 10-ig, vasárnapig tartó munkabeszüntetése érinti a Budapest–Prága–Berlin/Hamburg viszonylatban közlekedő közvetlen nemzetközi vonatokat is. Az egyéb nemzetközi összeköttetésekben, valamint a németországi belföldi vonatközlekedésben járatkimaradásokkal, illetve rövidülésekkel, lemondásokkal, késésekkel kell számolni.

Budapest-Keleti pályaudvarról a menetrend szerint 20:05 órakor induló Metropol EN-vonat csak Drezdáig közlekedik. Drezda és Berlin között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az  autóbuszok Drezda főpályaudvar elől indulnak és Berlin főpályaudvar (Hbf) előtti térre érkeznek. Budapest-Keleti pályaudvarra menetrend szerint 08:35 órakor érkező EN 477 sz. Metropol vonat csak Drezda–Budapest között közlekedik. Berlin és Drezda között vonatpótló autóbuszokkal kell utazni.

Budapest-Keleti pályaudvarról 5:25 órakor induló Jeszenszky János EuroCity (EC) vonat, a Keleti pályaudvarról 7:25 órakor induló Porta Bohemica EC, valamint a Keletiből 09:25 órakor induló Hungária EC csak Budapest-Keleti–Drezda Hbf. között közlekedik. Drezda és Berlin között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az autóbuszok Drezda főpályaudvar elől indulnak és Berlin főpályaudvar előtti térre érkeznek.

Ezek a vonatok a sztrájk ideje alatt visszaútban csak Drezda és Budapest-Keleti pályaudvar között közlekednek (Budapest-Keleti érkezik: 18:35 órakor, 20:35 órakor és 22:35 órakor). Berlin és Drezda között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az autóbuszok Berlin főpályaudvar előtti térről indulnak és Drezda főpályaudvar előtti térre érkeznek.

Valamennyi, Budapest-Keleti–München Hbf–Budapest-Keleti viszonylatú, valamint a München Hbf-ból menetrend szerint 15:34 órakor induló Wien Westbhf-ig közlekedő railjet vonat korlátozás nélkül közlekedik. Ugyancsak a meghirdetett menetrend alapján közlekedik a Budapest-Keleti pályaudvarról 21:00 órakor induló Kálmán Imre EN vonat.

Az utasok Németországba, illetve Németországon át irányuló, valamint visszaútra szóló előreváltott jegyeikkel az utazásról lemondhatnak. A Magyarországon váltott jegyeket, és ebben az esetben az ülőhelyjegyeket is, valamint egyéb helybiztosításokat kezelési költség levonása nélkül visszatérítik az utasoknak, vagy más időpontra érvényesítik a menetjegyet. Amennyiben az utazásról nem mondanak le, jegyeik záradékolásáról, szükség esetén, külföldön gondoskodjanak. A jegyek visszatérítését az utasok a jegykiadó ország ezzel megbízott jegykiadó helyein, általában a nemzetközi pénztáraknál kérhetik.

A munkabeszüntetés alatt közlekedő vonatokról közelebbi információ a www.bahn.de/aktuell vagy a www.bahn.de/liveauskunft érhető el.

Budapest 2015.05.04.

Kommunikációs Igazgatóság MÁVINFORM