Változások a székesfehérvári állomáson és a csatlakozó vasútvonalakon

2014. december 13. szombat, 07.42 / Utolsó módosítás: 2015. február 24. kedd, 08.43
Átépül a fehérvári állomás és a dél-balatoni vasútvonal

Frissítés:

A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa–Gyékényes vasútvonalon, február 16-tól február 27-ig Lepsény és Szántód-Kőröshegy állomás között végzett pályafelújítás és Budapest-Déli–Kelenföld állomás közötti vágányzár miatt a Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vasútvonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Lepsény és Szántód-Kőröshegy állomás között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A 29-es számú Budapest–Tapolca vonalon változás, hogy a 972-es, a 974-es és a 978-as számú gyorsvonatok kerülő útirányon: Pusztaszabolcson át, Székesfehérvár érintése nélkül közlekednek. A 20-as számú Budapest–Székesfehérvár–Veszprém vasútvonalon is jelentős változások vannak, utazásaik előtt feltétlenül tájékozódjanak utasaink!

A 44-es számú Pusztaszabolcs–Börgönd–Székesfehérvár vasútvonalon közlekedő vonatok Székesfehérvár helyett Szabadbattyánba közlekednek és onnan is indulnak. A Székesfehérvár–Sárbogárd vasútvonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A G43-as járatok meghosszabbított útvonalon Lepsényig közlekednek és onnan indulnak vissza Kőbánya-Kispestre.


Javában tart a székesfehérvári állomás vágány-és peronhálózatának, illetve aluljárórendszerének felújítása. A munkálatok miatt lezárták az utascsarnokot, az aluljárókat és az első nyolc vágányt. Újabb fázisához érkezett a dél-balatoni vonal felújítása is, a vonatpótlók ezért Siófok és Szántód-Kőröshegy között szállítják az utasokat.

Székesfehérvár állomáson a jegypénztárakat is bezárták, a menetjegyeket az állomásépület bal oldalán található ideiglenes konténerbe áthelyezett pénztárban lehet megvásárolni. Az e-Ticket jegyátvételi kioszkot a konténeren belül kialakított utasváróban, a pénztárak mellé helyezték.

Az ideiglenes peronokat és vágányokat a felszínen kialakított átjárón lehet megközelíteni, egy védőtetővel és oldalfallal is ellátott gyalogos járdá. A vasúttársaság javasolja az utasoknak, hogy fokozottan figyeljenek a vágányok megközelítésekor és legalább tíz perccel korábban érkezzenek ki a székesfehérvári állomásra, mert az ideiglenes peronok és vágányok távolabb találhatóak az állomásépülettől.

A dél-balatoni vonalon a felújítási munkálatok 2015. június 13-ig, a nyári forgalom kezdetéig tartanak, ez idő alatt eltérő pályaszakaszokon, módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Budapest–Székesfehérvár–Siófok–Nagykanizsa–Gyékényes vasútvonalon a mostani vágányzári menetrend február 15-ig érvényes. Siófok és Szántód-Kőröshegy között valamennyi személyszállító vonat helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, melyekkel minden állomás és megállóhely az adott vonat megállási rendjének megfelelően elérhető. Az eljutási idő az átszállási időkkel és az autóbuszok hosszabb menetidejével megnövekszik.

A Budapest–Nagykanizsa–Gyékényes vonal fontos változása, hogy nem közlekedik az eddig Budapest-Déli pályaudvarról 7.00 órakor induló 9050-es számú és a 17.00 órakor induló 968-as számú vonat. A Budapest–Tapolca vonalon változás, hogy a 978-as és a 979-es számú gyorsvonat kerülő útirányon: Pusztaszabolcson át, Székesfehérvár érintése nélkül közlekedik. A Székesfehérvárról, illetve a Székesfehérvárra utazóknak Szabadbattyánban biztosított a csatlakozás. A vágányzár ideje alatt nem közlekedik az eddig Balatonfüredről 16.03 órakor induló 9733-as számú, továbbá a Székesfehérvárról 14.22 órakor induló 9736-os számú vonat.  Nem közlekedik továbbá Veszprémből a 6.41 órakor induló 9057 számú és a 17.18 órakor induló 9063-as számú vonat sem. Székesfehérvár–Sárbogárd vasútvonalon vonatpótló autóbuszok járnak valamennyi vonat helyett.

A G43-as járatok meghosszabbított útvonalon Kőbánya-Kispest és Szabadbattyán között közlekednek. A dél-balatoni személyvonatok Szabadbattyánig járnak Székesfehérvár helyett, s onnan indulnak vissza Nagykanizsa felé. A csatlakozás Szabadbattyán állomáson biztosított lesz.

A vasútvonalak vágányzári menetrendjei a vasúttársaság honlapján az alábbi linken érhetőek el: http://www.mav-start.hu/vaganyzar/vaganyzar.php. Az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatóak a változások, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat is az utasok rendelkezésére áll a 06 40 49 49 49-es telefonszámon. Ezen kívül az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat.

Minden fejlesztés, átmeneti korlátozásokkal, esetenként kényelmetlenségekkel jár, de a vasúttársaság igyekezett úgy megszervezni a vonat és a vonatpótló buszok menetrendjét, hogy az eljutások és a csatlakozások továbbra is biztosítottak legyenek.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság - MÁVINFORM