Újraindult a vonatközlekedés Drégelypalánk–Balassagyarmat és Balassagyarmat–Ipolytarnóc között

2016. február 22. hétfő, 11.52 / Utolsó módosítás: 2016. március 1. kedd, 05.06

Frissítés február 29. 13:05

Március 1-én a hajnali üzemkezdéstől újraindult a vonatközlekedés Drégelypalánk–Balassagyarmat és Balassagyarmat–Ipolytarnóc között. Keddtől a pótlóbuszok helyet ismét a menetrendben meghirdetett személyvonatok közlekednek.


Előzmény:

Az Ipoly folyó áradása miatt február 21-én déltől – bizonytalan ideig – szünetel a vonatforgalom a Vác-Balassagyarmat vasútvonal Drégelypalánk és Balassagyarmat szakasza között. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Február 12-től, Balassagyarmat-Ipolytarnóc viszonylatban is pótlóbuszok közlekednek az Ipoly magas vízszintje miatt.

A vonatpótló autóbuszok Drégelypalánk vasútállomáson, Ipolyvece és Dejtár vasúti megállóhelyeken a Volán autóbusz megállóhelyen, Ipolyszögnél a főútvonalról kiágazó bekötő útnál, valamint Balassagyarmat vasútállomáson állnak meg. Az autóbuszok a vasúti menetrend indulási időadatainak megfelelően közlekednek. Vác és Drégelypalánk állomások között a vasúti közlekedés zavartalan, mind itt, mind Balassagyarmat állomáson valamennyi csatlakozást biztosítjuk.

Mint arról a MÁVINFORM korábban tájékoztatást adott, az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonal Balassagyarmat és Ipolytarnóc állomás közötti szakaszán február 12-től szünetel a vonatforgalom. A lezárás ideje alatt Balassagyarmat és Ipolytarnóc állomás között ugyancsak vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Az Ipoly folyó várható vízszíntjéről naponta egyeztet a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal a vasúttársaság, és fokozott pályafelügyeletet vezetett be az Ipoly folyó mentén haladó vasútvonalon, mikor az árhullám elérte a magyar határt. A vízügyi hatóság előrejelzései és a pályafelügyelet által tapasztaltak alapján döntött előbb a Balassagyarmat-Ipolytarnóc, majd február 21-től, a Balassagyarmat-Drégelypalánk vonalszakaszok lezárásáról. A vonatforgalom az áradás levonulása és a vasúti pálya ellenőrzése után indulhat újra. Ennek időpontja egyelőre még bizonytalan.

75-ös és 78-as vonal utastájékoztatási térképe

Az átszállások és a kényelmetlenségek miatt az utasok elnézését és türelmét kéri a vasúttársaság.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság - MÁVINFORM