Szerencs-Sátoraljaújhely között december 10-ig pótlóbuszok járnak

2016. szeptember 27. kedd, 14.00 / Utolsó módosítás: 2016. október 7. péntek, 05.18
Megújul a Szerencs-Sátoraljaújhely vasútvonal

VágányzárA Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vasútvonalon december 10-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakorszerűsítési munkálatok miatt, valamint Szerencs és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A vonatpótló autóbuszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, ugyanakkor csoportok együttes elhelyezését és a kerékpárszállítást nem tudja biztosítani a MÁV-START.

Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon a tanítási időszakban péntekenként, illetve vasárnaponként közlekedő Hosszú Lépés gyorsvonatpár, a Füzér InterCity és a Zemplén Expresszvonat augusztus 29-től nem közlekedik. A két frekventált napon a szükséges ülőhely-kapacitást más vonatok erősítésével biztosítja a vasúttársaság.

A vasúttársaság kéri utasait, hogy figyeljék az állomásokon kihelyezett hirdetményeket és útbaigazító táblákat, valamint a hangos utas-tájékoztatást. A módosított menetrend a MÁV-csoport honlapján, a vágányzári hírek között érhető el. Továbbá az utasok tájékozódhatnak a Vonatinfó alkalmazáson és az ELVIRA menetrendi keresőben, illetve a MÁVDIREKT helyi tarifával hívható vonalán, a 06 40 49 49 49-es telefonszámon is. Telekom hálózatból a +36 (30) 499 4999-es, Telenor hálózatból a +36 (20) 499 4999-es számon érhető el a MÁVDIREKT. 

12 kilométernyi pályaszakasz újul meg

Olaszliszka-Tolcsva és Sárospatak között 12 kilométernyi nyíltvonali pályaszakaszt újít fel a MÁV FKG Kft., a jelenlegi 80 km/órás pályasebességet 100 km/órára emelik – ezáltal az eljutási idő rövidülhet és stabilabbá válthat a menetrend. A várhatóan december közepéig tartó átépítés egy megállóhelyet érint, Bodrogolaszin a peront az új szabványok szerint megemelik, térkővel burkolják és 250 méter hosszan a térvilágítást is felújítják. Az érintett szakaszon található hét vasúti útátjáró modern, gumielemes burkolatot kap, amelyen az áthaladás simább és zökkenőmentes.

Az átépítés során megerősítik a vágányt, a vízlevezetés érdekében új szivárgókat, földárkokat készítenek. A sínek az új zúzottkő ágyazatban használt, minősített vasbeton aljakon, korszerű ragasztott kötésekkel és leerősítéssel, hézagnélküli kivitelben készülnek. A kivitelezés során fejlesztik a biztosítóberendezést és a távközlési létesítményeket, továbbá a villamosítás előkészítéseként 42 oszlopalapot helyeznek el a pálya mentén. Ezeken kívül átépítenek egy acélhidat, valamint elbontanak egy feleslegessé vált felüljárót.

A Mezőzombor–Sátoraljaújhely vasúti fővonal a Budapest–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely nemzetközi törzshálózati fővonal része, kiépítési pályasebessége 80 kilométer/óra volt. A MÁV 2012-ben indította el a vonal felújításának programját. A vonal villamosítását is előkészíti a vasúttársaság. A villamosítást követően Budapest–Sátoraljaújhely között az eljutási idő mintegy félórával csökkenhet, ennek eredményeként javul a szolgáltatási színvonal.

A fejlesztés eddig megvalósult ütemei:

-     2012-2013-ban a Mezőzombor–Bodrogkeresztúr állomásköz felújítása,

-     2014-ben Bodrogkeresztúr–Erdőbénye megállóhely átépítése,

-     2015-ben Erdőbénye megállóhely–Olaszliszka-Tolcsva vonalszakasz átépítése.

 

Budapest, 2016. június 16.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság