Szerda hajnaltól megindult a vasúti személyforgalom Fonyód és Balatonszentgyörgy között

2015. augusztus 17. hétfő, 15.55 / Utolsó módosítás: 2015. augusztus 19. szerda, 06.41
Befejeződtek a helyreállítási munkálatok Balatonmáriafürdőnél

Legfrissebb információ 2015. augusztus 18-án:

Helyreállították a szakemberek a Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vasútvonal Fonyód –Balatonszentgyörgy közötti szakaszát. A közlekedés biztonsága érdekében Balatonmáriafürdőnél Balatonszentgyörgy irányába egy rövidebb szakaszon egyelőre 20 kilométer per órás sebességkorlátozást kellett bevezetni, és fokozott pályafelügyeletet rendeltek el. Ez nem okoz már számottevő késést.

A Budapest-Keleti pályaudvarról kedden a 18 óra 20 perckor induló Adria nemzetközi vonat már az eredeti útvonalon közlekedik, a belföldi személyszállító-vonatok pedig a szerdai üzemkezdettől már a teljes vonalon járnak, így hajnaltól nem kell vonatpótló autóbuszokra átszállni.

A vasúttársaság kiemelt feladatként kezdte meg a vihar miatt megrongálódott vasúti szakasz helyreállítását, hogy az utasok az ünnepi, hosszú hétvégén minél kényelmesebben és gyorsabban célba érjenek.

Mint arról korábban a MÁVINFORM beszámolt, az özönvíz hétfő délután a balatonmáriafürdői állomásnál több helyen is kimosta az ágyazati követ a vasúti pályatestből. A vasúttársaság azonnal vonatpótló buszokat rendelt, hogy biztosítsa a Fonyód és Balatonszentgyörgy közötti közlekedést, továbbá intézkedett arról, hogy a vonalon a személyszállító vonatokat felármentesen lehessen igénybe venni.


Friss információ: 2015. 08. 17.  18:50

Balatonmáriafürdőnél több mint két kilométer hosszban mosta alá az eső a pályát és a töltést, emiatt a helyreállítás kedd estig, de akár napokig is eltarthat. Addig a forgalom szünetel az érintett szakaszon.

Fonyód és Balatonszentgyörgy között továbbra is vonatpótló buszok szállítják az utasokat, amelyek már betérnek a balatonmáriafürdői állomáshoz és Balatonmáriafürdő alsó megállóhelyre is. Az ideiglenes, vonatpótlós közlekedés és az átszállások miatt a dél-balatoni vonalon 30-60 perces késésekkel kell számolni.    

Vágányzári térkép

- Frissítés 17:45-kor

Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vonal Balatonszentgyörgy és Fonyód közötti szakaszán a délutáni heves felhőszakadás miatt több helyen is vízátfolyások keletkeztek és a hatalmas mennyiségű víz a balatonmáriafürdői állomáson kimosta az ágyazatot a váltók alól. A kialakult helyzet miatt bizonytalan ideig szünetel a vonatforgalom az érintett szakaszon. A vasúttársaság vonatpótló buszokat rendelt, amelyek Fonyód és Balatonszentgyörgy között közlekednek. Azonban a balatonmáriafürdői állomáshoz és a Balatonmáriafürdő alsó megállóhoz nem tudnak behajtani a buszok, mert a vágányokkal együtt az állomásra vezető út is víz alá került. Az átszállások miatt a teljes vonalon jelentős, 20-60 perces késések is várhatók.

A szakemberek csak a víz visszahúzódása után tudják átvizsgálni a pályát és megkezdeni a helyreállítást. Mivel a mai napon feltehetőleg már nem közlekedhetnek a vonatok Fonyód és Balatonszentgyörgy között, ezért  a személyszállító vonatok – további intézkedésig – felármentesen vehetőek igénybe a Budapest-Déli -Kelenföld-Székesfehérvár-Siófok-Nagykanizsa-Gyékényes állomások között.

Előzmény:

A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon jelentős késések alakultak ki, mert Balatonszentgyörgy és Fonyód között a délutáni heves felhőszakadás miatt több helyen is vízátfolyások keletkeztek. Jelenleg az említett szakaszon szünetel a vonatforgalom. A vasúttársaság vonatpótló buszokat rendelt, amelyek Fonyód és Balatonszentgyörgy között közlekednek. Azonban a balatonmáriafürdői állomáshoz és a Balatonmáriafürdő alsó megállóhoz nem tudnak behajtani a buszok, mert a vágányokkal együtt az állomásra vezető út is víz alá került.

Az esőzés okozta késésekért és kellemetlenségekért utasaink szíves megértését kérjük, türelmüket köszönjük.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság - MÁVINFORM