Siófok – Tab között csütörtök déltől újraindult a vonatközlekedés

2014. szeptember 19. péntek, 07.55

A Siófok – Tab közötti – korábban a heves esőzések miatt megrongálódott – pályaszakaszt ma délben visszaadták a vonatforgalom számára, újraindult a vonatközlekedés. Csömödér-Páka és Rédics között – várhatóan még szeptember 24-ig – vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A Kaposvár – Siófok vasútvonalon a Tab és Siófok közötti szakaszt délben visszaadták a vasúti forgalomnak, újraindult a vonatközlekedés a Siófok – Kaposvár vonal teljes hosszában. Amint azt korábban közölte a MÁVINFORM: szombat éjjel, a Kaposvár – Siófok vasútvonal Tab és Siófok közötti szakaszát a tartós esőzés következtében kialakult vízátfolyások elöntötték, mintegy 20 méteres részen kimosták a vasúti pálya ágyazatát.

A Gyékényes – Murakeresztúr – Nagykanizsa vonalszakaszon csütörtök hajnaltól immár közlekednek a vonatok, a pálya lezárása megszűnt. A Dombóvár – Nagykanizsa, illetve a Szombathely – Pécs, illetve Sopron – Pécs viszonylatban közlekedő vonatok utasainak, továbbá az Agram nemzetközi InterCity vonatpár utasainak már nem kell vonatpótló autóbuszokra átszállniuk. 

A korlátozást még kedd hajnaltól rendelte el a Katasztrófavédelem a kialakult árvízhelyzet miatt. Egy szakaszon ideiglenesen sebességkorlátozás érvényes, ez 15-20 perces késést okoz egy-egy vonatnál.

Ezzel a két vasúti szakasz csütörtöki visszaadásával normalizálódik az ár- és belvíz okozta helyzet a vasútnál.  

A Zalaegerszeg – Rédics vonalonCsömödér-Páka állomás és Rédics között azonban továbbra is autóbuszokkal kell utazni a vonatok helyett. Itt a mintegy 70 méter hosszban elmosott pályaszakaszt helyre kell állítani, a helyreállítás a tervek szerint a jövő hét közepéig (szeptember 24) eltarthat.


Frissítés

A Gyékényes – Murakeresztúr – Nagykanizsa vonalszakaszon csütörtök hajnali négy órakor újraindult a vonatközlekedés. Csömödér-Páka és Rédics, valamint Siófok és Tab között továbbra is vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A Gyékényes – Murakeresztúr – Nagykanizsa vonalszakaszon csütörtök hajnaltól ismét közlekednek a vonatok, a pálya lezárása megszűnt. A Dombóvár – Nagykanizsa, illetve a Szombathely – Pécs, illetve Sopron – Pécs viszonylatban közlekedő vonatok utasainak, továbbá az Agram nemzetközi InterCity vonatpár utasainak már nem kell vonatpótló autóbuszokra átszállniuk. Sebességkorlátozás még pár napig van, ezek 15-20 perces késést okoznak egy-egy vonatnál. A korlátozást még kedd hajnaltól rendelte el a Katasztrófavédelem a kialakult árvízhelyzet miatt.  

Továbbra is vonatpótló autóbuszokkal kell utazni a Zalaegerszeg – Rédics vonalonCsömödér-Páka állomás és Rédics között. Itt a mintegy 70 méter hosszban elmosott pályaszakaszt helyre kell állítani, a helyreállítás a tervek szerint a következő hét közepére (szeptember 24) várható

A Kaposvár – Siófok vasútvonalon a Tab és Siófok közötti szakaszt ugyancsak javítják még, ezen a szakaszon is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Itt várhatóan csütörtök délben végeznek a munkákkal. Ettől függően indulhat újra a vonatközlekedés.


Előzmény:

Gyékényes-Murakeresztúr-Nagykanizsa között kedd hajnaltól a katasztrófavédelem – az árvízi helyzetre tekintettel lezárta a vasúti pályát a vonatközlekedés elől. Az utasokat ezen a szakaszon vonatpótló autóbuszok szállítják el. Csömödér-Páka és Rédics, valamint Siófok és Tab között is vonatpótlók közlekednek.   

A Gyékényes – Murakeresztúr - Nagykanizsa vonal lezárása miatt a Dombóvár – Nagykanizsa, illetve a Szombathely – Pécs, illetve Sopron - Pécs viszonylatban közlekedő vonatok utasait, továbbá az Agram nemzetközi IC vonatpár utasait is vonatpótló autóbuszok szállítják ezen a szakaszon. Ez a korlátozás pár napig eltarthat.

Továbbra is vonatpótló autóbuszokkal kell utazni a Zalaegerszeg-Rédics vonalon Csömödér-Páka állomás és Rédics között. Ismeretes, hogy a hétvégi heves esőzések miatt mintegy 70 méter hosszban elmosta ezt a pályaszakaszt a belvíz, a helyreállítás a hétvégéig is eltarthat.

A Kaposvár-Siófok vasútvonalon a Tab és Siófok közötti szakaszt – ugyancsak a hétvégén – több helyen vízátfolyások öntötték el, ezen a szakaszon is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Itt várhatóan csütörtökön a délutáni órákban indulhat újra a vonatközlekedés. A közúti hosszabb útvonal és az átszállások miatt20-30 perces késések is előfordulhatnak az említett vasútvonalakon.

Keddre viszont megteremtődtek a feltételek arra, hogy az észak-balatoni vasútvonalon, Aszófő és Balatonakali-Dörgicse között újraindulhassanak a vonatok. Ezen a szakaszon a belvíz miatt hétfőn vonatpótló buszokkal kellett utazni.  

Ugyanakkor az észak-balatoni vasútvonal több szakaszán – belvíz és kábelbeázások miatt – nem működik teljes körűen a vasúti jelző- és biztosítóberendezés. Néhány helyen ideiglenes sebességkorlátozások is vannak, a korábbi heves esőzések miatt. Mindezek időveszteséget, 30-40 perccel hosszabb menetidőt okoznak a Székesfehérvár – Balatonfüred – Tapolca vasútvonalon.

A MÁVINFORM javasolja: utazásuk előtt tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről a MÁV-START weboldalán, valamint a Vonatinfón (http://vonatinfo.mav-start.hu/). Érdeklődhetnek telefonon is a MÁVDIREKT 06 40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámán.