Siófok-Fonyód között vonatpótlókkal kell utazni

2016. szeptember 27. kedd, 14.01 / Utolsó módosítás: 2016. október 7. péntek, 05.14
Folytatják a dél-balatoni vonal korszerűsítését

A 30-as vonal utastájékoztatási térképe - kattintással nagyíthatóA Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa–Gyékényes vonalon zajló felújítás következő ütemében szeptember 19-től már hosszabb szakaszon, Siófok és Fonyód között kell pótlóbuszokkal utazni. A vágányzár miatt a csatlakozó vonalakon is változott a menetrend, a Kaposvár–Fonyód vonal Osztopán és Fonyód szakaszán minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik. A szeptember 19-én életbe lépő módosítások a december 10-i menetrendváltásig  érvényesek, de a korszerűsítési munkálatok folytatása miatt utána is korlátozásokra kell számítani.

A felújítás miatt szeptember 19-től, a menetrendi időszak végéig, december 10-ig valamennyi vonat utasait Siófok és Fonyód, illetve Osztopán és Fonyód között vonatpótló autóbuszok szállítják. A vonatpótló autóbuszok a vonatok eredeti útiránya szerinti megállóhelyeket érintik vagy – a közút kialakításának megfelelően – az ahhoz legközelebb fekvő volán megállóhelyen állnak meg. 

  • A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon az ütemes gyorsvonatok és személyvonatok részben módosított menetrend szerint közlekednek, az ütemes gyorsvonatok menetrendje Budapest és Siófok között változatlan marad.
  • A Budapestről induló ütemes gyorsvonatok a hosszabb közúti menetidő miatt Fonyód–Nagykanizsa, illetve Balatonszentgyörgy–Keszthely között később, ellenkező irányban Nagykanizsa–Fonyód, illetve Keszthely–Balatonszentgyörgy között korábban közlekednek. Budapest–Nagykanizsa, valamint Budapest–Keszthely között a gyorsvonatoknál – az átszállás és a hosszabb közúti menetidő miatt – átlagosan 28-33 perccel megnő az eljutási idő.
  • Az AGRAM nemzetközi InterCity vonat módosított útvonalon Budapest-Keleti–Dombóvár–Gyékényes érintésével, kerülő útvonalon át, a Budapest–Dombóvár közötti ütemes InterCity vonattal egyesítve közlekedik.
  • Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Nagykanizsán a csatlakozásokat a vágányzári menetrendhez igazították. Az átszállási idő minimum 5-6 perc.
  • A 36-os vonal utastájékoztatási térképe - kattintással nagyíthatóA Kaposvár–Fonyód vonalon minden vonat módosított menetrend szerint közlekedik. A vonatok helyett Osztopán és Fonyód között autóbuszok szállítják az utasokat. Kaposvár–Fonyód között – az átszállás és a hosszabb közúti menetidő miatt – átlagosan 8-18 perccel megnő az eljutási idő.
  • A MÁV-START a vonatpótló buszokat a korábbi vágányzárak tapasztalatai és az utasszámlálási adatok alapján rendelte meg és helyezi forgalomba.  A személyvonatok pótlására járatonként egy-két, a gyorsvonatok pótlására általában három-öt busz áll majd rendelkezésre.  

A vasútvonalak módosított menetrendjei a MÁV-csoport honlapján a vágányzári hírek menüpontban érhetők el (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar). Az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatók a változások, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálata is az utasok rendelkezésére áll a 06 1 349 49 49-es telefonszámon. Telekom hálózatból a +36 (30) 499 4999-es, Telenor hálózatból a +36 (20) 499 4999-es számon érhető el a MÁVDIREKT. A vasúttársaság kéri utasait, hogy figyeljék az állomásokon kihelyezett hirdetményeket és útbaigazító táblákat, térképeket, valamint a hangos utastájékoztatást.

Budapest, 2016. szeptember 18.  

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság − MÁVINFORM

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF icon 30_vgz_1609_hrdt_a3_02-1_2016-08-29.pdf108.31 KB2016.09.18.
PDF icon 36_vgz_1609_hrdt_a3_02-1_2016-08-29.pdf96.63 KB2016.09.18.