A miskolci fővonalon is helyreállt a menetrend hétfőn

2015. július 25. szombat, 18.19 / Utolsó módosítás: 2015. július 27. hétfő, 09.28
Helyreálltak a menetrendek a szombati vihar és fadőlések által érintett szakaszokon

Friss információ: 2015.07.26. 22:40

A szajoli vasútállomás teljes területén feszültségmentesítették a felsővezeték-hálózatot, hogy a szombati vihar okozta vezetékszakadást teljesen ki tudják javítani. Az állomáson dízelmozdonnyal tolják át a vonatokat. A mozdonyváltás miatt a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony és Budapest-Szolnok-Békécsaba vonalakon a késő éjjeli órákban 10-50 perc közötti késések előfordulhatnak. A helyreállítás várhatóan hétfő hajnali négy óráig tart.

16:15-kor

Gödöllő és Aszód között, vasárnap délután háromnegyed négykor befejezték a felsővezeték-rendszer helyreállítását, így villamos vontatással megindulhatott a másik vágányon is a forgalom.  Teljes szakaszukon, Budapest-Hatvan között is járnak a személyvonatok, ezért a mentesítő járatok már nem közlekednek, a gyorsvonatok pedig a menetrend szerinti állomásukon állnak meg. 17 órától, az 523-as számú sebes- és az 556-os számú gyorsvonattól már ismét kell gyorsvonati pótdíjat fizetni. A késések fokozatosan csökkennek és éjjel helyreállhat a menetrend szerinti közlekedés a Budapest-Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vonalon

- A dél-balatoni vonalon 5-10 percre csökkentek a késések.

- Frissítés 13:10-kor

A MÁV-START 14 és 18 óra között óránként induló mentesítő vonatokat közlekedtet Budapest és Gödöllő között. Az első mentesítő járat 14:40-kor indul Budapest-Keleti pályaudvarról, visszafelé minden óra 48. percében indulnak vonatok Gödöllőről.

 

 

 

 

- Vasárnap hat órától Kisújszállás és Fegyvernek között megjavították a biztosítóberendezést. A Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vonal távolsági és regionális vonatainak 10-30 perces késései fokozatosan csökkennek. Éjszaka helyreállhat a menetrend.

- A Balaton déli partján teljes szakaszon közlekednek a járatok, de 20-50 perces késések előfordulhatnak.

- Hajnalra a Budapest-Hatvan-Miskolc vonal Isaszeg és Aszód közötti szakaszán eltávolították a kidőlt fákat, megindulhatott a vonatforgalom, ezért már nem közlekednek kerülőirányon a vonatok. Mivel Gödöllő-Aszód között a felsővezetéket tartó oszlop is megrongálódott a fakidőléstől, emiatt egy vágány villamosvontatással, de a másik csak dízelvontatással használható. 10-30 perc körüli késések még előfordulhatnak, várhatóan délután áll helyre az eredeti közlekedési rend. Addig Budapest-Hatvan között a személyvonatok nem közlekednek. Az 542., illetve az 529 számú vonattól kezdődően a gyorsvonatok Budapest-Keleti és  Hatvan állomások között minden állomáson és megállóhelyen megállnak, a  gyorsvonatokat - visszavonásig - felármentesen lehet igénybe venni Hatvanig, illetve Hatvantól. 

- 0:40-kor

Vasárnap hajnali fél egyre megjavították az iváncsai állomás két vágánya felett a felsővezetéket, így megindulhatott a forgalom. Előtte fél tizenegytől lekapcsolták a felsővezetéket, hogy megjavítsák. Az eredeti menetrend vasárnap hajnalra helyreállhat a Budapest-Pécs-Pusztaszabolcs vonalon.


2015.07.25. 23:15-kor

A Budapest-Szolnok-Debrecen vonalon Fegyvernek és Kisújszállás között meghibásodott a biztosítóberendezés, emiatt 10-40 perces késések előfordulnak.

23:05

Isaszeg és Gödöllő között, háromnegyed tizenegykor egy vágányon megindult a forgalom.

22:20-kor

Este tíz órakor a  dél-balatoni vonalon megindult vonatforgalom, miután eltávolították a kidőlt fákat és a felsővezetéki zárlatot okozó ágakat. Jelenleg tapasztalható 1-4 órás késések csak éjjel szűnnek meg, a menetrend szerinti közlekedés vasárnap hajnalra áll helyre a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon.

21:55-kor

Göd és Dunakeszi között eltávolították a fát, így ismét két vágányon haladnak a vonatok. A szobi vonalon csökkennek a késések, késő éjjel helyreállhat az eredeti menetrend.

- 20:30-kor

A hatvani vonalon Gödöllő és Isaszeg között is szünetel a közlekedés mindkét vágányon fadőlés miatt.

- 19:45-kor

A pécsi vonalon is késnek a vonatok: a vihar következtében az iváncsai állomás vágányaira fa dőlt, amely leszakította a felsővezetéket is. Az állomáson csak egy vágányon, dízelvontatással közlekedhetnek a vonatok. A dízelmozdonnyal történő vontatás 30-90 perces késést okoz a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon.

- 19:20-kor

Este fél nyolctól a Budapest-Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vonal gyors és InterCity vonatai kerülő útirányon, a Budapest-Újszász-Szolnok-Hatvan illetve a Budapest-Cegléd-Szolnok-Hatvan útvonalon haladnak. A kerülő útirány jelentős, akár 1-2 órás késést is okoz, ezért a vonatokat felármentesen vehetik igénybe az utasok Budapest és Miskolc között a mai napon. A MÁV-START járatai a gödöllői és az aszódi állomást nem érintik, viszont Budapest-Keleti és Gödöllő, valamint Aszód és Hatvan között közlekednek a személyvonatok.

Aszód és Gödöllő között továbbra is azon dolgoznak a MÁV szakemberei, hogy a tehervonat alá szorult kidőlt fát eltávolítsák, ezt követően kezdhetik meg a felsővezeték javítását, amely akár késő éjszakáig is eltarthat.

- 19:00

A dél-balatoni vonal Siófok és Balatonszemes közötti szakaszán is  zárlatot okoznak a felsővezetékre került faágak.

Előzmény:

A dél-balatoni vonal Balatonaliga és Balatonszemes közötti szakaszán az átvonuló vihar miatt zárlat keletkezett a felsővezetékben. A két állomás közt szünetel a közlekedés. Jelentős, 30-250 perces késések várhatók a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon a késő esti órákban.

Aszód és Gödöllő között fa dőlt a pályára, amelyre egy tehervonat mozdonya rászaladt és leszakította a felsővezetéket is. Emiatt mindkét vágányon áll a forgalom. A MÁV-START pótlóbuszokat rendelt. A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon jelentős késésekre kell számítani a késő esti, éjszakai órákban.

A Budapest-Vác-Szob vonalon, Gödnél szintén fa dőlt az egyik sínpárra, emiatt Dunakeszi felé csak egy vágányon haladhatnak a vonatok. Ez 10-25 perces késést okoz a szobi vonalon.

A vasút szakemberei a katasztrófavédelem segítségével dolgoznak a vihar okozta károk elhárításán. 

A vihar okozta késésekért és kellemetlenségekért utasaink megértését kérjük, türelmüket köszönjük.

MÁVINFORM