Megjavították a dél-balatoni szakaszon a felsővezetéket és Székesfehérváron a biztosítóberendezést

2016. április 24. vasárnap, 08.42 / Utolsó módosítás: 2016. április 24. vasárnap, 16.34

Friss információ: 2016.04.24. 15:50-kor

A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa és a Székesfehérvár-Tapolca vonalakon már a menetrend szerint járnak a vonatok. A Székesfehérvár-Szombathely vonalon még 10-15 perccel hosszabb egyes járatok menetideje, kb. 18 órától már mindegyik tartja a menetrendjét.

- 11:50-kor

Fél tizenkettőre megjavították a székesfehérvári biztosítóberendezést. A pótlóbuszok útvonala 13 órától áll vissza az eredeti, a pályafelújítás idejére előírt állomásközökre, azaz akkortól ismét Szabadbattyántól a déli parti Balatonszemesig, illetve az északi parti Aszófőig szállítják az utasokat vonatok helyett buszokkal
A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa és a Székesfehérvár-Szombathely vonalakon késő délután állhat helyre a menetrend szerinti vonatközlekedés, addig 10-30 perces többlet idővel indulnak a járataink.

- 10:10-kor

Röviddel tíz óra előtt megjavították a felsővezetéket, amelyre fa dőlt. Így már ismét vonatok szállítják az utasokat Balatonszemes és Balatonszentgyörgy között, és nem kell pótlóbuszra átszállni ezen szakaszon.

Azonban az átépítés alatt álló székesfehérvári vasútállomáson meghibásodtak a biztosítóberendezések, emiatt a vasárnap délelőtti vonatok menetideje 20-90 perccel növekedett a Szombathely-Székesfehérvár és a Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon. A még nagyobb késések elkerülése érdekében a pályafelújítás miatt eredetileg a déli-parton Balatonszemes-Szabadbattyán között, az északi parton Aszófő-Szabadbattyán között mindkét irányban közlekedő vonatpótlók útvonalát átmenetileg meghosszabbították a Szabadbattyán-Székesfehérvár szakaszra is. A biztosítóberendezés helyreállításának befejezéséig érvényes az intézkedés. A vonatokat helyettesítő járatok Székesfehérvár-Repülőtér megállóhelyet is érintik.  

Előzmény:

A dél-balatoni vonal felújítása miatt a Szabadbattyán és Balatonszemes között közlekedő vonatpótló autóbuszok átmenetileg Balatonszentgyörgyig szállítják az utasokat, mert a Balatonmáriafürdő és Balatonszentgyörgy közötti szakaszon zárlat keletkezett a felsővezeték-rendszerben, azaz nincs feszültség a vezetékekben. A pótlóbuszok addig közlekednek hosszabb útvonalon, amíg dízelvontatással elindulhat a vonatforgalom Balatonszentgyörgy és Balatonszemes között.
A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon egyes vonatok menetideje 30-60 perccel növekedhet vasárnap délelőtt. (Egy Nagykanizsáról Budapestre tartó vonat 120 perces késéssel tudja folytatni útját)

A vasúttársaság szakemberei már vizsgálják, hogy mi okozhatja a hibát a felsővezetékben, de feltehetőleg az erős szél miatt fa dőlt a vezetékekre.

A dél-balatoni pályafelújítás idejére bevezetett módosításokról a MÁV-csoport honlapján a MÁVINFORM hírekben és a vágányzári hírek menüpontban tájékozódhatnak az utasok: https://www.mavcsoport.hu/mavinform/vonatpotlobuszok-kozlekednek-szabadbattyantol-balatonszemesig-es-aszofoig , https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar

 

Az átszállások okozta kellemetlenségekért a vasúttársaság kéri utasai türelmét és megértését.

MÁVINFORM