Megindult a vonatközlekedés az Aszód-Balassagyarmat vonalon

2015. augusztus 16. vasárnap, 09.25 / Utolsó módosítás: 2015. augusztus 16. vasárnap, 18.06

Frissítés augusztus 16-án 17:40 órakor:

Acsa-Erdőkürt és Nógrádkövesd között a reggeli baleset helyszínéről a sérült járművek elszállításával, a pályavizsgálattal vasárnap 17:15 órakor végeztek. Így megteremtődött a feltétele annak, hogy az Aszód-Balassagyarmat vasútvonal teljes hosszában újrainduljon a vonatközlekedés. Eddig egy szakaszon vonatpótló autóbuszok szállították az utasokat.


Előzmény:

Vasárnap 8:37 órakor vasúti baleset történt az Aszód–Balassagyarmat vasútvonal egy szakaszán. Az Aszódról Balassagyarmatra 7:49 órakor induló és a Balassagyarmatról Aszódra 7:55 órakor induló és menetrend szerint közlekedő személyvonatok összeütköztek Acsa-Erdőkürt és Nógrádkövesd állomás között – Galgaguta megállóhely közelében.  

Az előzetes vizsgálatok szerint mindkét vonat 20 km/órás sebességgel közlekedett. A két vonaton összesen körülbelül 30-40 utas utazott, közülük 17-en könnyebben, ketten súlyosan megsérültek meg az ütközés következtében. Az egyik vonat mozdonyvezetője is sérülést szenvedett. A Bz motorvonatok az ütközés következtében egymásba nyomódtak, de nem siklottak ki.

Most a legfontosabb, hogy a sérültek mentése megtörténjen, majd következik a műszaki mentés és az utasforgalom megszervezése. Vonatpótló autóbuszokat állítanak majd be és küldenek a helyszínre. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt Aszód és Nógrádkövesd között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, ami vasárnap estig is eltarthat.  

A vasúttársaság biztonsági szolgálatának munkatársai, a rendőrséggel megkezdték a baleset bekövetkeztének, okának alapos vizsgálat.

Budapest, 2015. augusztus 16.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság - MÁVINFORM