A Kelenföld–Székesfehérvár vasútvonalon helyreállították a biztosítóberendezést, a menetrend folyamatosan áll helyre

2015. szeptember 27. vasárnap, 04.43 / Utolsó módosítás: 2015. szeptember 27. vasárnap, 14.52
Délre áll helyre a menetrend

Frissítés 2015.09.27-én 8:35 órakor:

A Kelenföld–Tárnok–Székesfehérvár vasútvonalon helyreállították az éjjeli karbantartás után nem működő vasúti biztosítóberendezést. Ez azt jelenti, hogy 8:25 órától teljes körűen működik az állomási és vonali irányítórendszer és a sorompók is – a vonal teljes hosszán. A vonatoknak már nem kell csökkentett sebességet alkalmazni. A menetrendszerű vonatközlekedés folyamatosan áll helyre.

A MÁVINFORM vasárnap korareggel hírül adta: a Kelenföld–Tárnok–Székesfehérvár vasútvonalon a kivitelező éjjel szoftvercserés karbantartást végzett a vasúti biztosítóberendezésen, amelyet az előírt időpontban nem tudtak befejezni. Emiatt nem működött az állomási és a vonali irányító rendszer, szünetelt a vonatközlekedés, mivel nem voltak meg az előírt szigorú biztonsági követelmények.

Reggel öt órától Székesfehérvár és Kápolnásnyék között megindult a vonatközlekedés, de csak ezen a szakaszon és ebben az irányban. A berendezés használhatatlansága miatt csak 40, a sorompók előtt legfeljebb 15 km/órás sebességgel haladhattak a vonatok.

Reggel 5:45 órától megindult a vonatközlekedés a vonal teljes hosszán. A berendezés továbbra sem működött még, ezért csak 40 km/órás, a sorompók előtt pedig csak 15 km/órás sebességgel haladhattak a vonatok, amely jelentős késéseket okozott. A vonalon a sorompók sem működtek.

A biztosítóberendezést folyamatosan, szakaszonként állították helyre: először 6:20 órakor Székesfehérvár és Gárdony, majd 6:50 órakor Gárdony és Kápolnásnyék, ezután 7:00 órakor Martonvásár és Kápolnásnyék, ezt követően 7:25 órakor Tárnok és Martonvásár, legutoljára Tárnok és Kelenföld között. Tekintettel arra, hogy a hajnali, reggeli vonatkésések miatt a vonatszerelvényeknek, FLIRT motorvonatok is a helyükre, a rendes kerékvágásba kell kerülniük a menetrendszerű vonatközlekedés folyamatosan áll helyre, teljesen pedig várhatóan dél körül.    

A vasúttársaság a késekért az utasok elnézését kéri. 


Frissítés 2015. 09.27-én 6:45 órakor: 6 óra 20 perctől Gárdony és Székesfehérvár között már működik a berendezés, ott már nem kell lassítabniuk a vonatoknak, a sorompók is működnek azon a szakaszon. Várhatóan, így folyamatosan hadanak majd a rendszer újraindításán Gárdonytól Kelenföldig a műszaki szakemberek, hogy minél előbb biztosítható legyen a menetrendszerű vonatközlekedés a fehérvári vasútvonalon.

Frissítés 2015.09.27-én 6:10 órakor: A Kelenföld–Tárnok–Székesfehérvár vasútvonalon vasárnap reggel 5:45 órától megindult a vonatközlekedés. A berendezés továbbra sem működik, ezért a vonal teljes hosszán, csak 40 km/órás, a sorompók előtt pedig csak 15 km/órás sebességgel haladhatnak a vonatok, amely jelentős késéseket okoz. A vonalon a sorompók sem működnek.


Frissítés 2015.09.27-én 5:30 órakor: Vasárnap reggel öt órától Székesfehérvár és Kápolnásnyék között megindult a vonatközlekedés, de csak ezen a szakaszon és ebben az irányban. A berendezés használhatatlansága miatt csak 40, a sorompók előtt legfeljebb 15 km/órás sebességgel haladhatnak a vonatok. A további szakaszon és irányban nem lehetséges még a vonatközlekedés. 


Előzmény: A Kelenföld–Tárnok–Székesfehérvár vasútvonalon a kivitelező éjjel szoftvercserés karbantartást végzett a vasúti biztosítóberendezésen, amelyet az előírt időpontban nem tudtak befejezni. Emiatt nem működik az állomási és a vonali irányító rendszer, szünetel a vonatközlekedés, mivel nincsenek meg a biztonsági követelmények.

A biztosítóberendezés használhatatlansága miatt Budapest és Székesfehérvár, illetve Székesfehérvár és Budapest között nem lehetséges a vasúti közlekedés. Jelentős késésekkel indulhatnak majd meg a korareggeli csúcsforgalomban közlekedő elővárosi és távolsági személyszállító vonatok, várhatóan csak hat óra után. A MÁV-START operatív irányítói keresik a lehetőséget az utasok elszállításhoz.

A vasúttársaság a kialakult helyzet miatt az utasok elnézését kéri.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság - MÁVINFORM