A hétvégi óraátállítás az éjszakai belföldi és nemzetközi vonatokat érinti

2016. március 23. szerda, 16.41 / Utolsó módosítás: 2016. március 23. szerda, 16.50

Március 27-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás: az órákat hivatalosan hajnali kettő órakor hajnali háromra állítjuk. Az óraátállítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, de emiatt a vasúti menetrendet nem kell módosítani.

(A húsvéti menetrendről egy másik hírünkben olvashat.)

Az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek hajnali kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra. Egy Szobra 2 óra 5 perckor érkező vonat 3:05-kor, egy Ceglédről Szolnokra 2:24-kor érkező vonat 3:24-kor fut be az óraátállítás miatt.

Az eredetileg hajnali kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat – az utaslemaradások elkerülése érdekében – három órakor indítják el.

Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint: a Bécs és Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul, a téli menetrendhez képest 60 perccel később 3 óra 25 perckor. A Bukarest és Bécs között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabára már a nyári időszámítás szerint érkezik 3:15-kor. A vonat Budapest-Keleti pályaudvarra később érkezik és indul tovább Bécsbe.

A Budapestről szombaton éjszaka induló nemzetközi vonatok: Brassóba a Corona IC, Bukarestbe az Ister EuroNight, Münchenbe a Kálmán Imre EN, Belgrádba a Beograd gyorsvonat, valamint a Berlinbe (közvetlen kocsikkal Varsóba, Krakkóba és Prágába) közlekedő Metropol EN várhatóan egy órás késéssel éri el a külföldi végállomást.

A Belgrádból érkező gyorsvonat, a Berlinből, Prága felől érkező Metropol EN vonat, a Bukarestből érkező Ister EN vonat, a Brassóból érkező Corona IC vonat, a Münchenből érkező Kálmán Imre EN vonat (közvetlen Zürich–Budapest kocsikat továbbító Wiener Walzer EN vonat kocsijaival), a Kijevből érkező Latorca IC vonat, a szófiai kocsikkal érkező Traianus-Bononia IC vonat körülbelül 60 perccel később érkezik meg Budapestre vasárnap reggel, illetve délelőtt.

A Budapestről induló, Varsón át Moszkvába, illetve Moszkvából Varsón át Budapestre közlekedő Varsovia EuroCity vonatok oroszországi menetrendje változik a nyári időszámítás bevezetésétől, március 26-tól kezdve, mivel Oroszországban nem állítják át az órákat. Az érvényes menetrendről a MÁV-csoport honlapján, a menetrendi keresőben tájékozódhatnak.

Budapest, 2016. március 23.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG