Hétvégén ünnepi forgalom és óraigazítás

2015. október 23. péntek, 12.56 / Utolsó módosítás: 2015. október 23. péntek, 13.04

A hétvégén a nemzeti ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje; október 25-én, vasárnap pedig kezdődik a téli időszámítás. Az órákat hivatalosan hajnali három órakor kettő órára állítják vissza. Az óraigazítás csupán néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, ezért a menetrendet nem kell módosítani.

A nemzeti ünnep miatt változik a személyszállító vonatok közlekedési rendje. Október 23-án a szombati, október 24-én az ünnepnapi, október 25-én már a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A hosszú hétvégén, elsősorban október 22-én és október 25-én az utazási szokásokhoz igazodva és a lefoglalt helyek figyelembe vételével az InterCity vonatok több kocsival járnak. A megnövekvő forgalom miatt célszerű elővételben megváltani a menetjegyeket vagy használni az online vásárlási lehetőségeket.

Az óraigazítás hajnalán a kettő és három óra között közlekedő vonatok azon az állomáson térnek át a téli időszámításra, ahol éppen tartózkodnak. Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint az óraátállítás: a Bécs–Budapest–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonat mindkét járata Békéscsaba állomáson várakozik a téli időszámítás szerinti indulási idejére. Néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasúti hálózaton ér az óraigazítás. Így például a Beograd nemzetközi gyorsvonat, a Serdika InterCity, a Metropol EuroNight, az Ister EuroNight, a Corona InterCity, a Kálmán Imre EuroNight, a Latorca InterCity, a Hargita InterCity és a Wiener Walzer EuroNight a külföldi vonalakon tér át a téli időszámításra.  

Két belföldi vonat még a nyári időszámítás szerint közlekedik. A Budapest-Nyugatiból 0 óra 48 perckor induló szobi személyvonat a teljes útvonalon, az óraátállításban érintett Zebegény–Szob szakaszon is a nyári időszámítás szerint közlekedik. A Budapest-Nyugatiból 0 óra 43 perckor induló szolnoki személyvonat a teljes útvonalon, az óraátállításban érintett Cegléd–Szolnok szakaszon is a nyári időszámítás szerint közlekedik.

Az óraigazítás hajnalán már a téli időszámítás szerint indulnak el a következő járatok:

  • a Debrecenből 2 óra 20 perckor Nagykerekibe induló személyvonat;
  • a Debrecenből 2 óra 36 perckor induló budapesti sebesvonat;
  • a Lajosmizséről 2 óra 45 perckor a fővárosba induló személyvonat;
  • Budapest-Nyugatiból 2 óra 54 perckor Szolnokra induló személyvonat.

 

Budapest, 2015. október 23. 

MÁV Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG