Csütörtök estig vonatpótlóbuszok közlekednek Szabadbattyántól Balatonszemesig és Aszófőig is

2016. április 21. csütörtök, 09.48 / Utolsó módosítás: 2016. április 29. péntek, 10.25
Folytatódik a dél-balatoni vonal korszerűsítése

Szántód-Kőröshegy és Balatonszemes között folytatódik a dél-balatoni vasútvonal korszerűsítése, ezért több ütemben korlátozásokat vezet be a vonatforgalomban a MÁV. Április 22-től 28-ig Szabadbattyán és Balatonszemes között, ezt követően április 29-től június 10-ig a Siófok–Balatonszemes vonalszakaszon lesz felújítás. Az említett szakaszokon pótló buszokra kell átszállni, továbbá a dél-balatoni pályán és a csatlakozó vonalakon módosított menetrend lesz érvényben.

A Szabadbattyán–Balatonszemes közötti szakaszon április 22-én hajnaltól 28-án éjszakáig minden személyszállító vonat utasait autóbuszok szállítják a Szabadbattyán–Lepsény–Siófok–Szántód-Kőröshegy–Balatonszemes útvonalon.

  • Az ütemes menetrendben közlekedő gyors- és InterCity vonatokat helyettesítő autóbuszok a siófoki és a lepsényi vasútállomást nem érintik, ezért a vonatokra ráhordó autóbuszokat állít be a MÁV-START, amelyek Szabadbattyán–Siófok–Szabadbattyán, illetve Lepsény–Balatonszemes–Lepsény között ingáznak.
  • Minden más vonat esetén az autóbuszok a vonat eredeti útiránya szerinti megállókat érintik, vagy – a közúti kialakításnak megfelelően – az ahhoz legközelebb fekvő VOLÁN megállóhelyen állnak meg.
  • A közúthálózat vonalvezetése miatt a vonatpótló buszok Kiscséripuszta és Polgárdi-Tekerespuszta megállóhelyeket nem érintik. Ide és innen kisbuszokkal lehet érkezni, illetve indulni és eljutni Polgárdi malom, VOLÁN megálló–Kiscséripuszta–Tekerespuszta bekötő út–Polgárdi-Tekerespuszta vasúti megállóhelyekre.
  • A személyvonatokat pótlóbuszok menetideje a teljes útvonalon 114 perc. A gyorsvonatok vonatpótlói Szabadbattyán és Zamárdi között – az M7-es autópályán haladva – 65 perc alatt teszik meg a teljes távot.
  • Az átszállási idő minimum 5-7 perc.
  • Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Nagykanizsán a csatlakozásokat a vágányzári menetrendhez igazították.
  • Április 22-28. között a Szabadbattyán–Aszófő vonalszakaszon sem közlekedhetnek a vonatok, ezért az észak-balatoni vonalon is módosított menetrend lép életbe. Szabadbattyán és Aszófő között vonatpótlók járnak.
  • Ugyanebben az időben Siófok és Ádánd között is vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

A MÁV-START a vonatpótló buszokat a korábbi vágányzárak tapasztalatai és az utas-számlálási adatok alapján – szükség szerinti megerősítésekkel – rendelte meg és helyezi forgalomba. A személyvonatok pótlására járatonként egy-két, a gyorsvonatok pótlására általában három-öt busz áll rendelkezésre.

A vasútvonalak vágányzári menetrendjei a MÁV-csoport honlapján érhetők el: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar. Az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatók a változások, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálata is az utasok rendelkezésére áll a 06 40 49 49 49-es telefonszámon. Ezen kívül az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat.

Budapest, 2016. április 21.  

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM

 

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF icon 30_felujitas_terkep_20160422-28.pdf1.65 MB2016.04.21.