Árvíz miatt Gyékényes-Murakeresztúr-Nagykanizsa, Csömödér-Páka-Rédics, Siófok-Tab között vonatpótlók

2014. szeptember 17. szerda, 08.02 / Utolsó módosítás: 2014. szeptember 17. szerda, 08.03

Gyékényes-Murakeresztúr-Nagykanizsa között kedd hajnaltól a katasztrófavédelem – az árvízi helyzetre tekintettel lezárta a vasúti pályát a vonatközlekedés elől. Az utasokat ezen a szakaszon vonatpótló autóbuszok szállítják el. Csömödér-Páka és Rédics, valamint Siófok és Tab között is vonatpótlók közlekednek.   

A Gyékényes – Murakeresztúr - Nagykanizsa vonal lezárása miatt a Dombóvár – Nagykanizsa, illetve a Szombathely – Pécs, illetve Sopron - Pécs viszonylatban közlekedő vonatok utasait, továbbá az Agram nemzetközi IC vonatpár utasait is vonatpótló autóbuszok szállítják ezen a szakaszon. Ez a korlátozás pár napig eltarthat.

Továbbra is vonatpótló autóbuszokkal kell utazni a Zalaegerszeg-Rédics vonalon Csömödér-Páka állomás és Rédics között. Ismeretes, hogy a hétvégi heves esőzések miatt mintegy 70 méter hosszban elmosta ezt a pályaszakaszt a belvíz, a helyreállítás a hétvégéig is eltarthat.

Kaposvár-Siófok vasútvonalon a Tab és Siófok közötti szakaszt – ugyancsak a hétvégén – több helyen vízátfolyások öntötték el, ezen a szakaszon is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Itt várhatóan csütörtökön a délutáni órákban indulhat újra a vonatközlekedés. A közúti hosszabb útvonal és az átszállások miatt20-30 perces késések is előfordulhatnak az említett vasútvonalakon.

Keddre viszont megteremtődtek a feltételek arra, hogy az észak-balatoni vasútvonalon, Aszófő és Balatonakali-Dörgicse között újraindulhassanak a vonatok. Ezen a szakaszon a belvíz miatt hétfőn vonatpótló buszokkal kellett utazni.  

Ugyanakkor az észak-balatoni vasútvonal több szakaszán – belvíz és kábelbeázások miatt – nem működik teljes körűen a vasúti jelző- és biztosítóberendezés. Néhány helyen ideiglenes sebességkorlátozások is vannak, a korábbi heves esőzések miatt. Mindezek időveszteséget, 30-40 perccel hosszabb menetidőt okoznak a Székesfehérvár – Balatonfüred – Tapolca vasútvonalon.

A MÁVINFORM javasolja: utazásuk előtt tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről a MÁV-START weboldalán, valamint a Vonatinfón (http://vonatinfo.mav-start.hu/). Érdeklődhetnek telefonon is a MÁVDIREKT 06 40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámán.