Aktuális menetrendi változások a dél-balatoni vonalon

2014. december 13. szombat, 11.23 / Utolsó módosítás: 2015. március 6. péntek, 18.09

Hír frissítése:

Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa–Gyékényes vasútvonalon, Lepsény és Szántód-Kőröshegy állomás között végzett pályafelújítás és Budapest-Déli–Kelenföld állomás közötti vágányzár miatt a Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vasútvonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Lepsény és Szántód-Kőröshegy állomás között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A 29-es számú Budapest–Tapolca vonalon változás, hogy a 972-es, a 974-es és a 978-as számú gyorsvonatok kerülő útirányon: Pusztaszabolcson át, Székesfehérvár érintése nélkül közlekednek. A 20-as számú Budapest–Székesfehérvár–Veszprém vasútvonalon is jelentős változások vannak, utazásaik előtt feltétlenül tájékozódjanak utasaink!

A Székesfehérvár–Sárbogárd vasútvonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A G43-as járatok meghosszabbított útvonalon Kőbánya-Kispest és Lepsény között közlekednek. Az észak-balatoni vonal bevezető szakaszán végzett karbantartási munkák miatt Csajág, illetve Balatonakarattya és Balatonkenese között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Székesfehérvár átépítése miatt, a vágányzári menetrendben több feláras vonat menetrendje jelentősen módosul, emiatt a következő vonatokra nem kell felárat fizetniük az utasoknak.

- IC 1951 Székesfehérvár–Budapest között, tekintettel arra, hogy a megjelölt viszonylatban zónázó vonatként közlekedik, ezért pót-és helyjegy megváltása nélkül igénybe vehető,

- 8506 számú vonat Lepsény–Nagykanizsa viszonylatban gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehető igénybe, a vonat Budapest–Lepsény között nem közlekedik,

- 962, 9064, 964, 966, 968 számú vonatok Székesfehérvár–Veszprém viszonylatban gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetőek igénybe, a vonatok Budapest–Székesfehérvár között nem közlekednek,

- 969, 967, 965, 963, 9063, 961 számú vonatok Veszprém–Székesfehérvár viszonylatban gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetőek igénybe, a vonatok Székesfehérvár–Budapest között nem közlekednek,

- 978-as számú vonat Pusztaszabolcs–Szabadbattyán, illetve a 973-as számú vonat Szabadbattyán–Pusztaszabolcs viszonylatban gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehető igénybe,  ezek a vonatok Pusztaszabolcs–Szabadbattyán között minden állomáson megállnak.


Előzmény:

Székesfehérvár állomás vágány-és peronhálózatának, illetve aluljárórendszerének felújítása miatt lezárták az utascsarnokot, az aluljárót és az első nyolc vágányt. Újabb fázisához érkezett a dél-balatoni vonal felújítása is, a vonatpótlók ezért Siófok és Szántód-Kőröshegy között szállítják az utasokat.Jelentős menetrendi változások vannak emiatt.

A székesfehérvári jegypénztárakat is bezárták, a menetjegyeket az állomásépület bal oldalán található ideiglenes konténerbe áthelyezett pénztárban lehet megvásárolni. Az e-Ticket jegyátvételi kioszkot a konténeren belül kialakított utasváróban, a pénztárak mellé helyezték.

Az ideiglenes peronokat és vágányokat a felszínen található kijelölt helyen lehet megközelíteni. A beruházást irányító NIF Zrt. és a MÁV javasolja az utasoknak, hogy fokozottan figyeljenek a vágányok megközelítésekor és legalább tíz perccel korábban érkezzenek ki a székesfehérvári állomásra, mert az ideiglenes peronok és vágányok távolabb találhatóak az állomásépülettől.

A dél-balatoni vonalon a felújítási munkálatok 2015. június 13-ig, a nyári forgalom kezdetéig tartanak, ez idő alatt eltérő pályaszakaszokon, módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A Budapest–Székesfehérvár–Siófok–Nagykanizsa–Gyékényes vasútvonalon a mostani vágányzári menetrend február 15-ig érvényes. Siófok és Szántód-Kőröshegy között valamennyi személyszállító vonat helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Budapest–Nagykanizsa–Gyékényes vonal fontos változása, hogy nem közlekedik az eddig Budapest-Déli pályaudvarról 7.00 órakor induló 9050-es számú és a 17.00 órakor induló 968-as számú vonat. A Budapest–Tapolca vonalon változás, hogy a 978-as és a 979-es számú gyorsvonat kerülő útirányon: Pusztaszabolcson át, Székesfehérvár érintése nélkül közlekedik. A Székesfehérvárról, illetve a Székesfehérvárra utazóknak Szabadbattyánban biztosított a csatlakozás. A vágányzár ideje alatt nem közlekedik az eddig Balatonfüredről 16.03 órakor induló 9733-as számú, továbbá a Székesfehérvárról 14.22 órakor induló 9736-os számú vonat.  Nem közlekedik továbbá Veszprémből a 6.41 órakor induló 9057 számú és a 17.18 órakor induló 9063-as számú vonat sem.

Székesfehérvár–Sárbogárd vasútvonalon vonatpótló autóbuszok járnak valamennyi vonat helyett.

A G43-as járatok meghosszabbított útvonalon Kőbánya-Kispest és Szabadbattyán között közlekednek. A dél-balatoni személyvonatok Szabadbattyánig járnak Székesfehérvár helyett, s onnan indulnak vissza Nagykanizsa felé. A csatlakozás Szabadbattyán állomáson biztosított lesz.   

A vasútvonalak vágányzári menetrendjei a vasúttársaság honlapján az alábbi linken érhetőek el: http://www.mav-start.hu/vaganyzar/vaganyzar.php. Az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatóak a változások, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat is az utasok rendelkezésére áll a 06 40 49 49 49-es telefonszámon. Ezen kívül az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat.

A vágányzári plakát letölthető ide kattintva.

Minden fejlesztés, átmeneti korlátozásokkal, esetenként kényelmetlenségekkel jár, de a vasúttársaság igyekezett úgy megszervezni a vonat és a vonatpótló buszok menetrendjét, hogy az eljutások és a csatlakozások továbbra is biztosítottak legyenek.