Zachar István nyerte a Gábor Áron mozdony ötletpályázatot

2014. május 9. péntek, 12.33 / Utolsó módosítás: 2015. április 30. csütörtök, 10.57

A 200 éve született székely ágyúöntő előtt matricázott TRAXX tiszteleg

Budapest, 2014. április 9.– Ezennel kihirdetjük: több mint száz beérkezett pályamunka közül Zachar István veszprémi grafikus munkája nyerte a Gábor Áron mozdony ötletpályázatot. Az alkotás a MÁV egyik TRAXX mozdonyát fogja díszíteni a jövőben, ez a matricázott jármű továbbítja a pünkösdi Történelmi Székely Gyorsot is, valamint rendszeresen jár majd az országban illetve határainkon túl.

A 200 éve született Gábor Áron székelyföldi ágyúöntő, a szabadságharc őrnagya előtt felmatricázott mozdonnyal tiszteleg a MÁV Csoport és a vele közösen ötletpályázatot kiírt Indóház Közlekedési Kiadó. A február közepén meghirdetett nyílt pályázatra március végéig összesen 107 pályamű érkezett be, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a mozdonyra kerülőt. A nyertes Zachar István alkotása lett; a szervezőktől különdíjat kapott Penke József és Tolnai Gábor.

Zachar István – veszprémi grafikus –, a pályázat nyertese így fogalmaz: „Hatalmas öröm nekem, hogy az én munkámat ítélték a legjobbnak, és az díszítheti a mozdonyt. Szakmailag is megtiszteltetés, ugyanakkor annak is örülök, hogy ez által hozzájárulhatok a határon túli magyarsággal való kapcsolat erősítéséhez.”

A mintegy 100 nm-nyi felületen felmatricázott mozdony május közepén áll forgalomba. Ez a díszes jármű továbbítja június 6-án a Történelmi Székely Gyorsot, illetve rendszeresen közlekedik majd külföldre is.

A MÁV 5. matricázott mozdonya lesz a „Rézágyú”

Nagy népszerűségnek örvendenek a MÁV évek óta forgalomban lévő, felmatricázott mozdonyai: az Aranycsapat, a Kandó, a Mátyás és a Weöres. Az Aranycsapat- és a Kandó-mozdony sikerére alapozva tavaly első ízben írt ki nyílt grafikai ötletpályázatot a vasúttársaság – ugyancsak az Indóház Kiadóval együttműködve – egy vontatójárművére kerülő „matrica" megtervezésére. Akkor közel 50 pályamunka érkezett, s került a győztes alkotás mozdonyra, amely azóta bejárta már az egész országot, sőt, rendszeresen közlekedik Budapest és Bukarest között (ahogy a Gábor Áron TRAXX is fog a jövőben). A mostani pályázatra több mint kétszer annyi, 107 alkotás érkezett.