Vasutasok ünnepelnek, vasutasokat ünneplünk

2015. július 10. péntek, 17.15
A legjobbak miniszteri, vállalati elismerést kaptak a 65. Vasutasnapon
Tisztavatás

Kitüntetések átadásával, tisztavatással, zenés és családi programokkal ünnepli a MÁV-csoport július 10-én és 11-én a 65. Vasutasnapot. A pénteki budapesti tisztavató, vállalati és magasabb szintű kitüntetés-átadó ünnepségek után szombaton koncertek, táncbemutatók, vetélkedők, kézműves és gyermekfoglalkozások lesznek a fővárosban, Kisvárdán, Pécsett, Szegeden, Szolnokon és Tapolcán. 

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterBár a kötött pályás fejlesztésekre mintegy 1000 milliárd forint jut 2020-ig, a további fejlődés zálogát elsősorban nem a számokban, hanem a vasutas szakma képviselőiben látom – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a kétnapos programsorozatot a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol a Baross Gábor Oktatási Központ most végzett hallgatói tettek ünnepélyes fogadalmat. A 80 új vasúti tiszt felavatásával egyidejűleg a tárcavezető a vasútért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként 4 főnek adott át Miniszteri Elismerő Oklevelet, és további 4 személynek Közlekedésért Érdemérmet. Dávid Ilona elnök-vezérigazgatóDávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a magyar vasútnak van létjogosultsága és jövője. Az ágazat a vasúttársaság vezetője szerint ismét elnyerheti méltó helyét a hazai közösségi közlekedésben, és így visszaszerezheti a köz megbecsülését is.

Fónagy János államtitkárA 86 magasabb szintű és 180 vállalati kitüntetés átadása alkalmából Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium politikai államtitkára a helyszínen elmondta, hogy a vasút stratégiai fejlesztése össztársadalmi ügy, amely érinti és megalapozza a gazdaság szinte minden szegmensét, a munkaerőpiacot, az oktatást, az emberek mindennapi életét.

Tasó László államtitkárTasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szerint egy vasúttársaság sikerének valódi mércéje az utasok elégedettsége, ezért azon kell dolgozni, hogy a MÁV belátható időn belül hagyományaihoz méltó módon, XXI. századi színvonalú szolgáltatóvá válhasson. Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a személyszállító vasúttársaság elmúlt egy évben elért eredményeit összegezte, Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese pedig már a jövőben várható további fejlesztésekről is beszélt.

Pál László és Zaránd György átveszi az NKH tanúsítványátUtóbbi két vezető a rendezvényen vehette át Bíró Józseftől, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettesétől azt a Vasútbiztonsági tanúsítványt és Karbantartásért felelős szervezeti (ECM) tanúsítványt, amelyek szerint a MÁV jogosult országos, regionális, egyéb és sajátcélú vasúti pályákat működtetni, továbbá azokon a MÁV-START személyszállítási, vontatási és áruszállítási tevékenységet folytatni. Az engedély 2020-ig érvényes.

A pénteki kiemelt fővárosi eseményt követően szombaton országszerte könnyed hangulatú – úgynevezett Juliális – rendezvényekkel ünnepli a vasutas társadalom a Vasutasnapot. A színes programkínálat keretében összesen hat helyszínen tartanak könnyűzenei koncerteket, sok más mellett sport- és főzőversenyeket, családi programokat.

Budapest, 2015. július 10.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG